mielony - 2500 przepisów (strona:100/167)

Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara 313

SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy)- cukier puder, mąkę, przyprawy

Basia w kuchni
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 248

SKŁADNIKI :sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego)200 gram marchwi pociętej w słupki 1 cytrynę 1 pomarańczę 1 łyżeczkę przyprawy curry 2 szczypty mielonego kminku1/3 łyżeczki cynamonu  sól do smakuświeżo zmielony pieprz do smaku 3 goździki 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki masła 50 ml śmietany słodkiej

Basia w kuchni
Polędwica wieprzowa z kawą i kakao 168

Przepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem.Przyprawa do nacierania polędwiczek:Składniki:½ szklanki kakao w proszku1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki¼ łyżeczki mielonych goździków3 pełne strąki anyżu1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy½ łyżki czarnego pieprzu2 łyżki soli koszernej1 łyżka cukru pudru.Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie wymieszać.Polędwica wieprzowa z kawą

naRuszcie
Roladki śledziowe 302

moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona cebula2 ogórki konserwoweKilka gałązek koperkuSos:50ml jogurtu naturalnego50ml majonezu½  łyżeczki musztardy1 mały ząbek czosnku¼  łyżeczki cukruSól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając

Kolizje Smaków
Baklava 359

dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów,   (całkowita dowolność) opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuopcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru1/4 szklanki miodu2 łyżki soku z cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy

Malinowe Pocałunki
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 175

ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam typu 72010 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów3-4 łyżeczki cynamonu6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego20 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajaLukier limonkowy:1 białkocukier puder, ok 10-12 łyżek2 łyżeczki

Apetyczna babeczka
Sernik królewski 1845

przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na  pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny

Mia Cucina Sofieta
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 229

Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy

Szefowa kuchni
Sałatka z pieczarkami 208

Ciekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do

Magiczne Życie Marty
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 221

łasny;/na 4 porcje600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki olejusól (lub sos sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą

W kuchni Karmel-itki
Pierogi ze szpinakiem 170

szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskiesólświeżo mielony pieprz łyżka masła Sposób wykonania :Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby się nie poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko szybko zagnieść do momentu wyrobienia kulki

pieprzny smaczek
Krem z dyni po polsku 207

Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni

pieprzny smaczek
Mini kotleciki z zielonej soczewicy 229

Składniki na 1 porcję:50 g zielonej soczewicy1 białko jaja2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich1 łyżeczka lnu mielonegoCurry, pieprz, sól, imbir, kurkumaPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy zgodnie z tym

Czarnawisienka
Wybuchowe płatki ryżowe ! 189

które dosłownie "wybuchają" w ustach. Cudnie! Energia na cały poranek ^^~ Płatki ryżowe z siemieniem lnianym, serkiem twarogowym, granatem, pyłkiem kwiatowym i miodem ~Składniki:40g płatków ryżowych10g mąki ryżowej5g świeżo mielonego siemienia lnianegosłodzidłoszczypta soli+  100g serka twarogowegopestki granatupyłek kwiatowymiódPłatki, mąkę i siemię zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli, słodzidło i gotujemy aż do zgęstnienia. Przelewamy do miseczki, dodajemy serek twarogowy

Kuchenny Skrawek Nieba
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 280

ząbki czosnku- 5 ziemniaków średniej wielkości- 1 cebula- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka miodu- bagietka francuska- kiełki rzodkiewki- świeża bazylia- 2 litry wody- sól, pieprz, kolendra mielona- chili czerwone- kawałeczek świeżego imbiruZiemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy

SMYKWKUCHNI