mielony - 2500 przepisów (strona:77/167)

Pudding ryżowy 214

Sycący, delikatnie słodki w smaku pudding ryżowy :) ~ Pudding z płatków ryżowych z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 50g płatków ryżowych 10g mąki ryżowej 5g świeżo mielonego siemenia lnianego ~250ml wrzątku/ mleka słodzidło (opcjonalnie) szczypta soli + 150g jogurtu naturalnego dowolne dodatki Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Całość przekładamy do miseczki, zjadamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami 238

rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 236

przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek bazylii, tymianku

SzczyptaSmaQ
Pieczony udziec z indyka 197

chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżeczka kolendry sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do posmarowania

Kuchcik gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal) 164

pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 365

kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Trzy łyżki pesto mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany i odstawiamy

Poezja smaku
Hiszpańska paella 368

czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie

Wyprawy kulinarne
Grzane wino z truskawkami i wanilią 236

zostawić do przegryzienia się i podgrzać ponownie przy chęci spożycia) Składniki: Wino wytrawne 0,75L 7-7,5 łyżek miodu wielokwiatowego 15-10 truskawek rozmrożonych Pół laski wanilii Szczypta mielonej kolendry, goździków i imbiru Sok z 1 soczystej pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy w pojemniku od blendera truskawki z pokrojoną wanilią. 2/ Zagrzewamy w garnku na palniku wino

Kuchnia PROzdrowotna
Beef Chili with Lentils - Chili z wołowiną i soczewicą 221

właśnie danie doda nam ciepła. Na 5 porcji potrzene bedzie: 400 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 chili 2 papryki 1 cukinia 700 g passaty 1 łyżeczka mielonego kuminu sól i pieprz Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę

Kulinarna rozmowa
Omlet z serem 175

głodomorów.      Omlet: 4 jajka 100 g sera żółtego np. Ementaler pieprz sól olej do smażenia Pasta z pomidorów: 3 - 4 pomidory 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól 1 łyżka oleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1591

Składniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania :  Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 466

meksykańsku . Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g

Fabryka pomysłów
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 856

pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wszystko podsmażamy 1-2 min. Zestawiamy z ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą

Ratunku obiad
Boczek z szynkowaru 174

Zaprawa do mięsa 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi 2-4 ząbki czosnku 1 mała łyżeczka mielonej kolendry 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kminku 1 łyżka kopiasta cukru pudru 4 płaskie łyżeczki pektosoli 3 łyżeczki żelatyny 250 ml wody woreczek do szynkowara Wykonanie

w mojej kuchni
Miód i kawa sosem barbecue 173

ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć. W międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania