Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 234pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie ok 3 godzin, z czego mojego zaangażowania było(...)się przypali to znak, że warzywo jest gotowe. Należy je wyjąć z piekarnika, włożyć do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Po 15 minutach, kiedy papryka trochę wystygnie można zdjąć z niej skórkę, powinna ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy
Kulinarne Inspiracje
Chipsy z dyni 189przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;) Chipsy z dyni Składniki: dynia sól morska oliwa z oliwek zioła prowansalskie papryka mielona ostra Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno dyniowe chipsy, skropić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak z warzywami à la ratatouille 281dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych, a dom wypełni pięknymi aromatami. Polecam serdecznie. Kurczak z duszonymi warzywami à la ratatouille porcja dla 5-6 osób Należy przygotować(...)dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube
Ratunku obiad
Krem z jesiennych warzyw 277ziemniak por seler Poza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki
pieprzny smaczek
Zupa z dorsza 243odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego
Pasje Jolki
Zapiekanka warzywna z klopsikami 214Zapiekanka warzywna z klopsikami Bardzo smaczne danie z mięsnymi kuleczkami i mnóstwem warzyw zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielka cukinia(...)biała cebula 3 pomidory 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku kilka listków bazylii (zamiennie można użyć suszonej bazylii) gałązka tymianku (zamiennie można użyć suszonego tymianku) *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz
Blog z Apetytem
POMIDORÓWKA Z DORSZEM I RYŻEM 216passaty pomidorowej ok. 250 g fileta z dorsza 200 g ryżu (2 woreczki) sól, pieprz 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową
Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie z Sokołowem i magazynem Kukbuk 234potrawę, którą musiał przygotować. Mnie przypadły grillowane ziemniaki z boczkiem i serem. Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili owoce do sałatek, nadziewali szaszłyki, mieszali, siekali ucierali... Szefowie Dominik i Dariusz Łęczycki pomagali, dzieli się wiedzą i podpowiadali, którą potrawę
Obiad gotowy
Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi 257olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być dobrze wyrobione). Następnie
Kuchnia moimi oczami
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 202rosołu jajko 2 - 3 łyżki manny sól i pieprz do smaku Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. Wrzucamy do malaksera razem z warzywami, kto nie ma może przepuścić przez maszynkę i miksujemy lub mielimy na drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Dodajemy jajko i mannę, a następnie odstawiamy na 15 min aby manna napęczniała i ściągnęła(...)naprawdę bardzo delikatne, mięciutkie śmiało można je nazwać klopsikami dla chorych lub małych dzieci. Smakowo i konsystencją na pewno się różnią od takich zrobionych ze zwykłego mielonego mięsa . Można też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. To już jak tam kto woli albo lubi
Dieta moja pasja
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem, pomidorami i groszkiem. 214opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę oraz paprykę i chwilę podsmażamy. W tym czasie mielimy mięso z kurczaka (lub drobno kroimy) dorzucamy je do podsmażonych warzyw, doprawiamy wstępnie solą, pieprzem i bazylią. Gdy mięso się zetnie i zacznie podsmażać dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość około
Rozpustne gotowanie
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 277przygotowania mieliśmy : Filety z pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie(...)tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą i mega objedzony ;) Oprócz tych pysznych dań, które robiliśmy, za naszymi plecami kusiły
Parowar Faceta
Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 195Czosnek posiekać. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła. Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem
kawawszklance
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 214mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć. Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części
Kuchenne zapiski Edyty
Babka kolorowa 181Jakiś czas temu Madzia była parę dni na urlopie zdrowotnym. Przewróciło się dziecko i zrobiło sobie z kolana kotlety mielone. Serio, dość paskudnie wyglądało. Tak trochę jakby sobie tarką do warzyw po kolanie przejechać. Ale miało to też dobre strony, pomijając te wszystkie złe. Otóż Madzia jest z tych, co to długo nie usiedzi na miejscu. I praktycznie
Marder&Marder Manufacture
Marchwiowo-pomarańczowa zupa krem 233kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kurkumą (na czubku noża). Pomarańcze chwilę wałkujemy po stole, lekko dociskając. Następnie z obydwu dokładnie wyciskamy sok i dolewamy do zupy
Kuchenna Kontrrewolucya
Colesław 340małych oczkach. Warzywa umieścić w salaterce. W małej miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, koperek i przyprawy. Dresing dodać do warzyw dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gaz
Delikatne spaghetti z duszonym kurczakiem i warzywami 303Dzisiaj przedstawie Wam przepis na odmienioną wersję tradycyjnego spagetti. Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół
Zdrowo kolorowo lifestylowo
Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą. 205warzywa powinny być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki
vegetanie
Kapusta na ciepło do obiadu 220kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą Od momentu zagotowania wody - gotujemy kapustę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 182formę zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i mięso mielone. Na drugiej patelni dodajemy posiekane pieczarki i papryki. Smażymy aż warzywa wypuszczą wodę i odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko. Dodajemy 1 puszkę pomidorów i dalej
ClauditteMissCooking
Kassza jęczmienna z warzywami i sosem bolońskim 183Znajdziecie tam szeroki asortyment zdrowych produktów od kasz, po ryże i różne przyprawy :) Składniki : 250 g kaszy jęczmiennej z warzywami Piątnica w woreczkach 2 łyżki masła 0,5 kg mięsa mielonego 1 sos boloński Knorr Bazylia Piątnica , vegeta, czosnek granulowany około 4 łyżek oliwy około 3 szklanek
Sama słodycz i szczypta chili
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 202złSKŁADNIKI:250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego winaoliwanatka pietruszkisól, świeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną
kulinarnyJa
Zupa krem z selera 243średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika lub dyniWykonanie:Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić
kolorowotorcikowo
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 283chili,2 ząbki czosnku,1 łyżka mielonego siemienia lnianego,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżeczka mielonej czarnuszki,½ łyżeczki kurkumy,½ łyżeczki mielonej kozieradki,2 łyżki oliwy,Sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić w malakserze.W rondku na zupę rozgrzać oliwę, wsypać kurkumę, kumin i czarnuszkę, smażyć kilka sekund, żeby uwolniły się olejki eteryczne.Doda
SzczyptaSmaQ
Zupa z fasolką szparagową 278garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę posolić Startą
Proste Potrawy
Zapiekanka chłopska 291przełożyłem do miski. Przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, dodałem 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, aby warzywa połączyły się z suszonymi ziołami i oliwą, a następnie wyłożyłem warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywa wylałem zawartość puszki rozdrobnionych pomidorów. Na wierzchu ułożyłem
Wyprawy kulinarne
Zupa jarzynowa z soczewicą 221pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić 4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników 5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować 6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem
Proste Potrawy
Cukiniowe krążki 247pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej
Salonik smaków
Serek wiejski z warzywami i miętą 262serek wiejski * papryka czerwona * ogórek konserwowy * rzodkiewki * kilka listków mięty Przygotowanie : Miętę drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać serek, pokrojone w drobną kostkę warzywa. Całość wymieszać tuż przed jedzeniem. Można przyprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Ja swoją śniadaniową miseczkę z serkiem zjadłam w towarzystwie bułeczki ziarnistej i mojej ostatnio ulubionej wody smakowej. Przepis na nią pojawi się
Magiczne Życie Marty