mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:130/458)

Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 181

przyprawimy na końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej

Mango Papaja
Brokułowa zapiekanka 160

Naprawdę lubię brokuły. Tata mówi, że to niedojrzały kalafior. Według mnie to warzywo o wiele smaczniejsze niż kalafior.  W końcu według mojej zasady. W codziennej diecie więcej zielonego! Brokułowa zapiekanka Składniki: Różyczki brokuła Świeży ogórek Mielony len Amarantus ekspandowany Olej rzepakowy Pieprz Przygotowanie: Przygotuj różyczki brokuła. Obok do miski wlej kilka łyżek oleju rzepakowego, mielony len oraz

Eat Shrimps
Zapiekanki 324

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Domowa harissa, ostra pasta z chili 180

ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 3/4 szklanki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Warzywa blendujemy, dodajemy do nich 1/2 szklanki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do słoiczków

Kulinarne przygody Gatity
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 153

smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię,  1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie(...)rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż ma być chrupiący. Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester

Moniki Smakołyki
Gulasz wołowy na piwie 199

pomidorowego4 małe liście laurowe3 łyżki masła2 łyżki olejusól morska, świeżo mielony pieprz Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, a następnie oprószamy mąką (1-2 łyżki). Warzywa obieramy. Ziemniaki, selera i kalarepę kroimy w dużą kostkę

Poezja smaku
Noodle curry z kurczakiem i warzywami 382

makaronu chińskiego typu noodle 40-45 dag piersi z kurczaka Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła Ok. 1,5-2 łyżki curry   (u mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej Kilka łyżek wody   Przygotowanie: Pierś(...)mniejsze części, gdy różyczki są dość duże. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pierś z kurczaka, podsmażyć chwilę. Następnie doprawić ok. ¾ łyżki curry i opcjonalnie pieprzem oraz dodać warzywa. Smażyć do miękkości kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić

Fabryka pomysłów
Zupa warzywna z selerem naciowym i papryką 175

Zupa z samych warzyw,bezmięsna bardzo lekka i przyjemna w smaku. Idealna dla tych co chcą zrzucić nieco kilogramów.  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera  1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu(...)Zetrzeć na tarce na grubych oczkach obraną marchewkę,pietruszkę i seler.  W garnku rozgrzać oliwę,dodać drobno posiekaną cebulę,przesmażyć chwilę,po czym dodać posiekany czosnek i starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15  minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem 196

doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy . To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami.   Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa, pęczek zielonych szparagów, kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy(...)osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. Talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso. Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając

Moniki Smakołyki
76 przepisów na jesienne obiady 150

Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina(...)trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati

Moja smaczna kuchnia
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką 154

wędliną i warzywami. Zupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy.  SKŁADNIKI: 300g wędzonych żeberek wieprzowych, 300g fasoli Jaś, 2 litry wody, 200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona(...)garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem z pora 189

pora to jeden z niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki (dla 4-5 osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię(...)minutach dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Łyżką cedzakową ugotowane warzywa przełożyć do miksera, dodać dwie łyżki wazowe bulionu, w którym się gotowały i zmiksować razem ze śmietaną na gładki krem. Przelać do pozostałego w garnku bulionu, dokładnie wymieszać i podgrzać

W SMAK
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I ANANASEM + FILMIK 133

pierś z kurczaka 1/2 puszka mleka kokosowego 1 słoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka )   1/2 część świeżego ananasa  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry  1 łyżka sosu sojowego(...)cebulę i pokrojonego kurczaka.  Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy.  Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny.  Po lekko ostudzeniu nalewamy w małe miseczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa gołąbkowa 1106

mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut. 2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej(...)liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować. Smacznego!!! Źródło: Zjem

Kuchnia domowa Ani
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 232

łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić pomidory w kawałki, usuwając

FitKot

Proponowane wyszukiwania