mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:123/458)

Pikantna zupa z pieczonych warzyw 202

obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe  (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu(...)łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzybki i wołowina 252

grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki   sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie

Sajkofanka smaku
Kalafior – sałatka z kalafiora 170

kalafior*, sól, cukier, 2 łyżki kaparów, ostra papryczka**, sok z jednej cytryny, 5-6 łyżek oleju rzepakowego***, pieprz kolorowy świeżo mielony, 4 łyżki pestek z dyni, Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać(...)oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw! Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać pestkami dyni. Tak przygotowany kalafior może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielne danie. Ja podałam z jajkami w koszulce. *jeżeli mamy dostęp

królestwo garów
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 221

makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy ser jest(...)smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, tortiglioni 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa. Zmiksuj jeszcze raz przy pomocy malaksera lub ręcznego miksera

codojedzenia
Kurczak w zielonym curry z makaronem ryżowym 193

groszku (ok. 30-40 g) 70 g makaronu ryżowego 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry sól i kolendra mielona do smaku Kurczaka pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuściłam w 1/4 szklanki wody, dolałam fo kurczaka. Dodałam warzywa i dusiłam chwilę. Makaron ugotowałam i podałam z mięsem. Porcja ma ok. 510 kcal

Kucharzyca
Duszony kurczak z warzywami i kopytkami 142

łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1/8 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty

R'n'G Kitchen
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 326

kukurydzą. Często wykorzystuję mięso z kurczaka, aby przygotować pulpety lub kotlety drobiowe: np. z marchewką , z ogórkami , z warzywami . Z ćwiartek kurczaka można wykroić pełnowartościowe, chude mięso, które do tego jest tanie. Luzuję ćwiartki kurczaka z kości i skór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie, a gdy chcę mięć kotlety to smażę(...)mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 209

Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest

Kuchnia MagdaLeny
Zupa - krem ze szparagami 220

chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 202

Uwielbiam faszerowane warzywa takie jak cukinie, bakłażany czy papryki. Jestem zafascynowana ilością możliwych udziwnień farszy. Oto jedna z opcji. Uprzedzam: bardzo mięsna. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami (2 - 3 porcje): 3 duże papryki mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego duża cebula 2 ząbki czosnku ser żółty 250 g sól

Karola gotuje
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 236

dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio.  Składniki

pieprzny smaczek
Ocet jabłkowy z soku 244

robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej.  Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wycisnąć sok przez tetrę. Trwa to dłużej ale tak naprawdę to najlepszy sposób jeśli nie mamy wyciskarki do owoców i warzyw. Nie byłam w stanie  zapewnić temperatury 7-15st. w której powinien sok fermentować.  Nie szukajcie

Leśny Zakątek
PASZTET DO SŁOIKA 181

mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany

Zrób to smacznie
Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 171

dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania