mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:123/458)

Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 179

Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki  SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów biała część z pora pół puszki pomidorów 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki suszonego koperku  SYS pół łyżeczki(...)kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj

Z Kuchni Do Kuchni
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 120

obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe  (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu(...)łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler

Cztery Fajery
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 184

obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe  (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu(...)łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzybki i wołowina 235

grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki   sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie

Sajkofanka smaku
Kalafior – sałatka z kalafiora 158

kalafior*, sól, cukier, 2 łyżki kaparów, ostra papryczka**, sok z jednej cytryny, 5-6 łyżek oleju rzepakowego***, pieprz kolorowy świeżo mielony, 4 łyżki pestek z dyni, Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać(...)oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw! Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać pestkami dyni. Tak przygotowany kalafior może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielne danie. Ja podałam z jajkami w koszulce. *jeżeli mamy dostęp

królestwo garów
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 205

makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy ser jest(...)smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, tortiglioni 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa. Zmiksuj jeszcze raz przy pomocy malaksera lub ręcznego miksera

codojedzenia
Kurczak w zielonym curry z makaronem ryżowym 172

groszku (ok. 30-40 g) 70 g makaronu ryżowego 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry sól i kolendra mielona do smaku Kurczaka pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuściłam w 1/4 szklanki wody, dolałam fo kurczaka. Dodałam warzywa i dusiłam chwilę. Makaron ugotowałam i podałam z mięsem. Porcja ma ok. 510 kcal

Kucharzyca
Duszony kurczak z warzywami i kopytkami 128

łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1/8 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty

R'n'G Kitchen
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 317

kukurydzą. Często wykorzystuję mięso z kurczaka, aby przygotować pulpety lub kotlety drobiowe: np. z marchewką , z ogórkami , z warzywami . Z ćwiartek kurczaka można wykroić pełnowartościowe, chude mięso, które do tego jest tanie. Luzuję ćwiartki kurczaka z kości i skór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie, a gdy chcę mięć kotlety to smażę(...)mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 191

Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest

Kuchnia MagdaLeny
Zupa - krem ze szparagami 201

chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 191

Uwielbiam faszerowane warzywa takie jak cukinie, bakłażany czy papryki. Jestem zafascynowana ilością możliwych udziwnień farszy. Oto jedna z opcji. Uprzedzam: bardzo mięsna. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami (2 - 3 porcje): 3 duże papryki mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego duża cebula 2 ząbki czosnku ser żółty 250 g sól

Karola gotuje
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 221

dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio.  Składniki

pieprzny smaczek
Ocet jabłkowy z soku 227

robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej.  Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wycisnąć sok przez tetrę. Trwa to dłużej ale tak naprawdę to najlepszy sposób jeśli nie mamy wyciskarki do owoców i warzyw. Nie byłam w stanie  zapewnić temperatury 7-15st. w której powinien sok fermentować.  Nie szukajcie

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania