mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:13/458)

domowa wegetta 197

duży por 500 g marchwi 500 g pietruszki 1 seler 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 duże pomidory kilka gałązek selera 400 g soli Przygotowanie: warzywa myjemy i obieramy  mielimy w maszynce do mięsa - Thermomix każde warzywa osobno siekamy czas ok 20-30 s / obr ok 7 - sprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja zmielone warzywa przekładamy do dużej miski

Gotowanie z pasją
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 212

lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI(...)cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 171

pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem(...)obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest ona bezpłatna :) Jest to tzw. wymuszony napiwek, zatem po skończonej konsumpcji zostanie

MintTaste
Pstrąg z warzywami 205

brokuł, fasolka szparagowa (użyłam mrożonki) 4 szalotki 2 ząbki czosnku koperek cytryna masło sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa przełożyć na durszlak i rozmrozić. Cytrynę pokroić w plasterki, szalotkę na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Ryby umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z wierzchu jak również i w środku. Do środka każdej ryby włożyć koperek, plasterek cytryny

magiczna kuchnia Kasi
Domowa przyprawa + film 182

warzyw 200 g ( marchewka, pietruszka, pasternak, seler, por, cebula ) 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżka liścia lubczyku 2 łyżki soli morskiej przepis Suszone warzywa miksujemy lub mielimy w młynku. Dodajemy czarny pieprz ziarnisty, suszony liść lubczyku, czosnek granulowany oraz sól morską. Wszystkie składniki jeszcze raz miksujemy, przesypujemy do miski i mieszamy. Tak przygotowaną przyprawę przechowujemy

Smakowite Dania
Pasztet z jelenia 211

przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca 4 łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie   Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy(...)doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną

R'n'G Kitchen
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 371

szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli(...)oraz wątróbkę rozkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W maszynce do mięsa mielimy dwukrotnie mięso, ugotowaną kaszę, warzywa, czosnek oraz cebulę. Dodajemy żółtka, garść żurawiny i obficie doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy z wywarem. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, smakujemy i w razie konieczności ponownie

Kolizje Smaków
Placuszki z cukinii z warzywami 221

warzyw ciętych w słupki (mieszanka „chińska”), które ostatnio kupiłem. Placuszki z cukinii – składniki Składniki jedna mała cukinia 1 jajko bułka grahamka (moczona jak do mielonych) garść mrożonych warzyw 2 łyżki stołowe oleju. pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania Jeżeli warzywa mamy mrożone, przed przygotowaniem masy na placuszki rozmrażamy je. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Smażymy

Mr. Taste
Moussaka 194

dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :)     Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy

Mango Papaja
Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem 585

kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :) Składniki na około 40 sztuk pierogów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu wszystkie warzywa z rosołu pół pętka kiełbasy  1 woreczek(...)według przepisu na opakowaniu, następnie ugotowany, wysypujemy na talerz aby całkowicie wystygł. Nie może być gorący, może być ciepły. 2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy

Gotowanie...to proste !
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 278

Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu(...)dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy

Słodka Strona
Faszerowana papryka 205

zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego(...)świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka. Następnie wrzucamy startą marchewkę. Po chwili dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy ją z warzywami. Doprawiamy

My Chcemy Jeść
Faszerowane cukinie 118

Witajcie! W ogródku dojrzały cukinie, dlatego postanowiłam je wykorzystać do kolejnego przepisu. Dziś na pierwszym planie właśnie to warzywo oraz niezastąpione w faszerowaniu mięso mielone. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Pasztet z dzika 179

wieprzowej500 g podgardla1 garść suszonych grzybów1 pietruszka2 marchewki2 cebule3 listki laurowe6 ziarenek ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki mielonego jałowca1,5 łyżeczki mielonego imbirupieprzsólplasterki słoninyWykonanie:Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy(...)Mięso i warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję

Kulinarne przygody Gatity
SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI 169

kolorowo i smacznie. Składniki: opakowanie serka wiejskiego bez laktozy  MLEKOVITA pół papryki pól pomidora mała cebulka kilka gałązek natki pietruszki pól ogórka typu wąż świeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa kroimy w drobna kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na środek talerzyka wykładamy serek wiejski, na około wykładamy pokrojone warzywa, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 237

Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.  Prezentowałam już  cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki!  W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled

Kuchnia Ellie