Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową: _____________________ 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President) 200 g masła 2 budynie śmietankowe z cukrem 8 jaj 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki namoczonych rodzynek(...)czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką
Gosia gotujepszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg białego tłustego sera 2 duże cebule 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 15 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina 1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy(...)lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obrane ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny. A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy
Kulinarne przygody Gatityczosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka Buraczki(...)botwinką. Na sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy ciągle mieszając, aż liście zwiędną (czyli jakieś 2-3 minuty). Do miski wkładamy biały ser, rozgniatamy go widelcem, dodajemy szczypiorek i przesmażoną botwinkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu dajemy sporo, bo pierożki maja być dość pikantne, dobrze mieszamy, odkładamy do lodówki, żeby farsz stężał
Rozpustne gotowaniesmyczy... Kołocz z serem Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 200g masła 2jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Ser: 500g niemielonego pełnotłustego twarogu 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Z mąki, cukru i proszku do pieczenia(...)godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 3-4mm. przełożyć na dużą blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, śmietanę skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę sera
Zapiski Młodej Żonyłyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. mleka, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 200 g sera białego mielonego Dodatkowo: wiórki kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy(...)układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Masa serowa: Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy margarynę i ser, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniem. Masę serową przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy budyń i zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy upieczone wcześniej korpusy babeczek. Posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekciasto: 2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką
Gosia gotujeleśne jagody. PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego mielonego 500 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 1 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 150 g czekolady deserowej 50 g masła 4 płaskie łyżki mąki(...)płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść. 2. Do misy miksera/robota lub malaksera włożyć oba sery, dodać śmietanę, całe jajka oraz żółtka, wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną. Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze. Czekoladę
kolorowotorcikowoszklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 5 kropli aromatu migdałowego Masa serowa : 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 16 g cukru waniliowego 100 g masła 1 budyń waniliowy szczypta soli Polewa(...)wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani: Składniki: ( tortownice od 22 do 18 cm średnicy) 125 g pokruszonych ciasteczek herbatników 75 g miękkiego masła 500 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny 250 g śmietany kremówki 36% 5 łyżek kajmaku 1/4 tabliczki deserowej(...)kąpieli wodnej i dodaj ją do masy ciasteczkowej- dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, rozprowadź na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. 2.Pora na masę serową. Ser wymieszaj z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż
KreatywnePinyszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka śmietany Masa serowa 1 kg sera 3krotnie mielonego ( może być taki w wiaderku ) 5 jajek 1 szklanka brązowego cukru sok z dwóch mandarynek skórka otarta z jednej mandarynki 1,5 łyżeczki cynamonu Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)białek. Do żółtek dodajemy brązowy cukier i ubijamy z nich kogel-mogel. Do ubitych żółtek dodajemy sok z mandarynek i skórkę mandarynkową, mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser i cynamon, mieszamy tak długo aż składniki ładnie się połączą. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Mania Wypiekaniaminut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło
Różne smaki w kuchniktórego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: Spód: 120g masła 170g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 5 jajek 170g cukru pudru 4 łyżki budyniu śmietankowego 1 szklanka likieru jajecznego Polewa: 300ml likieru jajecznego 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanka wody 3 łyżki startej(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-15 minut. 2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, likier jajeczny i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masę
Szalona Kuchnia Ewelinynarzeczonym zajadamy się nim na tarasie z ulubioną książką w dłoni. Polecam na każdą małą i wielką okazję. Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 600 gram sera trzykrotnie mielonego 1 średnie dojrzałe mango, obrane i zmiksowane na mus 4 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki budyniu śmietankowego 1 laska wanilii (na przykład ta ze sklepu Owocowy Raj, link(...)patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy. Następnie do cukru wrzucamy prażone orzechy, dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i studzimy. Wystudzone orzechy miksujemy w malakserze na drobne kawałki. Ser, zmiksowany mus mango, cukier, budyń i ziarenka wanilii dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy orzechy
Mango Papaja