Składniki na masę jabłkową: 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) ⅓ szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)ciasto rozwałkować również między dwoma foliami i przykryć nim wierzch ciasta (fot.4) . Piec około 30-35 minut w temp. 180°C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować. Pychota. Polecam serdecznie :) Źródło: slodkiefantazje.pl drukuj przepis
Świat Ciastaniemożność kupienia czegokolwiek. Czasem myślę, że przez ten ogólny nadmiar wszystkiego, bodźców i rzeczy nasze dzieci są uboższe, choćby o radość, jaką dają małe rzeczy. Chciałabym, żeby choć wspomnienia mieli bogate. Na przykład takie dotyczące tradycji rodzinnych. Chociaż poznałam inne przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej(...)płynne, że daje się wylać do naczynia. Myślę, że jego konsystencja zależy od wielkości użytych jaj, wilgotności zastosowanej mąki oraz mieszanki bakalii. W blaszce wyrównuję lekko ciasto. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę ok. 45-50 minut. Pieczenie zależy od piekarnika, w starym piekarniku piekłam zawsze 1 godzinę. Należy wykonać próbę drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy po wyjęciu
I tu będę miała takie temniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano, wymieszać i włożyć do piekarnika na kwadrans. Otrzymujemy dodatek do obiadu lub świetną bazę na kremową zupę. Lubię, gdy w koktajlu jest coś do pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona(...)dyni Składniki: 500 g dyni hokkaido 400 ml jogurtu naturalnego 1 banan 3 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek syropu klonowego 2 garście blanszowanych migdałów do dekoracji 2 szczypty mielonej kurkumy do posypania Przygotowanie: Z dyni odcinamy ogonek. Przekrawamy na pół, usuwamy środek. Nie usuwamy skóry, bo dynię hokkaido można jeść bez jej obierania. Dzielimy warzywo na podobnej wielkości
Moja smaczna kuchniaogromnie i utwierdza w przekonaniu, że szkoła językowa to jak najbardziej miejsce dla mnie.Muszę przyznać, że pierwszy dzień nieco mnie rozczarował - dostałam ksero tekstu, który pozostali uczniowie mieli przeczytać przez zimowe wakacje, po piętnastu minutach dyskusji na temat zostaliśmy podzieleni na grupy, i przez kolejne dwa tygodnie w tychże grupach będziemy przygotowywali prezentację. Trafiło mi się dwóch dopiero(...)ciacha - to będzie idealne.Nie do końca wiedziałam, jak przetłumaczyć nazwę, po angielsku byłoby to dreamcake, czyli... Po prostu ciasto z marzeń. Polecam.Kokosowe ciasto z marzeńSkładniki:(na dużą blachę z piekarnika)ciasto:600 g mąki pszennej100 g masła500 g cukru6 jajek400 ml mleka4 łyżeczki cukru waniliowego6 łyżeczek proszku do pieczeniawierzch:250 g masła200 g wiórków kokosowych500 g ciemnego brązowego cukru300
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa(...)dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy najmniejsze liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki, które też przykrywamy kapustą. Gołąbki podlewamy wodą, w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i zapiekamy około 45 minut. Podajemy z sosem z pieczonej papryki. Sos: Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórą
Smakowity Blog KulinarnySkąd pomysł na tytuł? Sama nie wiem. Może dlatego, że uwielbiam ten film. Może dlatego, iż uważam, że Szyc jako Silny jest po prostu genialny. A
bastalenaPrzykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy(...)Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką. Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli nagrzewało się iw wydobywało z siebie , to co najlepsze. Ja nastawiłam na 230 stopni, po pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej
Z Kuchni Do Kuchnipozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę. Postanowiłam dodać do farszu składnik nietypowy(...)pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu
Chilli Czosnek i OliwaMyślę, że nawet nastolatki świetnie sobie z nim poradzą, kiedyś przygotowywała je moja córka i wyszły jej genialne. Tym razem zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, biały cukier na ksylitol, polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym i wyszło nie tylko smacznie, ale jeszcze bardzo zdrowo. Zawsze dawałyśmy 350g masła, tym razem musiałam się zadowolić 300g, z braku większej ilości w domu (jakoś(...)Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem na spód). Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1,5h do wyrastania. Po tym czasie jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy w tej temperaturze ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Drugą partię piekłam już trochę krócej. Jeszcze gorące jagodzianki smarujemy przygotowanym
Smaczne Zdrowetwardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka(...)płaty lasagne. Następnie sos, kolejno beszamel i ser tarty i znów lasagne, sos, beszamel i ser..i tak w kółko. Osttania warstwa to zawsze sos+beszamel+ser. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około pół godziny, można ciut więcej. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku, aby lasagne stężało, na świeżo nie będzie chciało się kroić ładnie. Bardzo gorące
Z Kuchni Do KuchniMokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która(...)masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę i 30 min. Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu
moj przepis naróżowo. Znaczy się - słonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe myśli na temat jesieni. Przypomni, jak to wspaniale jest zawinąć się w koc, z psem grzejącym stopy, z książką(...)minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą(...)placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy - wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką - formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut do zrumienienia górnej warstwy ciasta - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu - ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej
Smakołyki Berenikiśmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo(...)Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa
WegePrzepisśmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo(...)Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa
WegePrzepis