mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:334/400)

Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1423

mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka          Składniki:  Ciasto(...)gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze

Mania Gotowania
PITA MEKSYKAŃSKA 193

Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 230

mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego 3-4  łyżki drobnego cukru do wypieków Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)podczas pieczenia gdy urosną. Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut. Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu studziłam ciasteczka na kratce. Popruszyłam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
Cannelloni z porem i brokułem 359

porcje (po 3-4 rury każda):MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona  FARSZ: Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego naczynia

Grunt to przepis!
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 126

przypieczone brzegi to coś wspaniałego!  Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu (jak u nas nasze mamy robią mielone, czy gołąbki). Miała okazję jeść ją kilka razy w słonecznej Italii i za każdym razem smakowała inaczej, miała inne proporcje farszu do makaronu, była inaczej doprawiona. We Włoszech funkcjonują dwie(...)wakacji chyba najbardziej nam teraz brakuje.  Składniki (na naczynie 20x25 cm) opakowanie płatów lasagne 500 g mięsa wołowego mielonego 5 plastrów wędzonego boczku  3 ząbki czosnku 700 g dobrej jakości passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka gałka muszkatołowa 2 łyżki

Kulinarne Inspiracje
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 178

ciecierzycy na mąkę. 1 , 2   9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2   10. Blender(...)dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami.  Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces.  Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości

Powiedz dietom nie
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 178

ciecierzycy na mąkę. 1 , 2   9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2   10. Blender(...)dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami.  Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces.  Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości

Powiedz dietom nie
Pszenno-żytni chleb ziołowy (z rozmarynem) 172

Staramy się wymyślać coraz to nowe chleby żeby wzbogacać nasz blog o ciekawe przepisy. Żebyście Wy mieli z czego korzystać. Ostatnio znowu mamy fazę na coraz to nowsze chlebowe przepisy, staramy się za każdym razem inny chleb robić. Tym razem mamy więc dla Was naprawdę dobry chleb, fajnie chrupiący, ze zwartym miąższem. Pszenno żytni z dodatkiem rozmarynu. Zioła fajnie pozostają(...)wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły i nie osiągniemy zamierzonego rezultatu. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek

Marder&Marder Manufacture
Jak pachnie wolny poniedziałek? 215

kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę, która rozgrzeje zmarzniętego C. po długich godzinach spędzonych w pracy. Gdy w końcu włączam piekarnik, najpierw kuchnia, a później całe mieszkanie, wypełniają się przyjemnym ciepłem. Za nim podąża intensywny korzenny zapach moich drożdżówek. Później zostanie zdominowany przez zapach cebuli i czosnku, gotujących się powoli warzyw(...)tylko dla fanów ciast drożdżowych. Kardamonowo-migdałowe supełki Składniki: (na 16 sztuk) ciasto: 325 ml mleka 50 g masła 600 g mąki pszennej 75 g cukru 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 50 g mielonych migdałów 50 g marcepanu 50 g cukru 50 g creme

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe placuszki jaglane z piekarnika 280

Zapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie

peanutbuttermonster
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 379

125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3  szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Szalotki kroimy w piórka. Por i pieczarki dokładnie myjemy. Por siekamy w paski, a pieczarki na dowolne kawałki(...)farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Krucha rolada orzechowa 200

cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo(...)śmietaną, zlepiłam i uformowałam dużego rogala). Następnie całe ciasto posmarować pozostałą śmietaną z żółtkiem, a na górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Rozszerzone nacięcia za pomocą łyżeczki wypełnić jeszcze na ciepło lukrem, zrobionym z pozostałej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego. Rada: Jeśli ciasto, tak jak w tym wypadku

In my kitchen
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 150

podwoi swoją objętość. Zajmuje to ok. 3-4 godziny. Nadzienie: 280 g orzechów włoskich 95 g cukier puder 1/2 łyżki stołowej gorzkiego kakao 3 g mielonego cynamonu szczypta soli 58 g masła 60 g mleko pełnotłuste 1 duże żółtko 1/4 łyżeczki  ekstraktu waniliowego W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zblenduj orzechy z cukrem, cynamonem, solą i kakao. W rondelku podgrzej(...)uwagą przełóż do formy. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny w temperaturze 29-30°C (uwaga: wzrost ciasta nie jest jakoś spektakularnie widoczny). Pieczenie. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C. Posmaruj wierzch rolady stopionym masłem i umieść w piekarniku. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze ok. 45 minut. Całkowity

Przepisy na domowy ser i chleb
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 327

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego(...)wcześniej mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni  przez około 3 minuty z każdej strony. Pamiętajcie aby nie gotować żeberek, gdyż w ten sposób pozbędziecie się całkowicie  smaku mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy whiskey (wódki),wodę i ocet winny. Układamy na dnie żeberka mięsem do góry. Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.  Pieczemy

Mania Gotowania
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 258

Serniki są ulubionymi ciastami w moim rodzinnym domu. Nie używamy tych gotowych mas sernikowych tylko sami mielimy ser - wtedy sernik jest ciężki i wilgotny. Każdy ma swój ulubiony jednak te w tradycyjnym wydaniu zawsze znikają jako pierwsze. Ten przepis na sernik z brzoskwiniami pochodzi z bloga Moje wypieki i jest genialny. Ciasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki(...)kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na ser i pianę. Całość pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Smacznego!!! Artykuł Tradycyjny sernik z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni