gram piersi kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli sok z cytryny, posiekana bazylia do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego Cebulę, czosnek i pieczarki siekam
Mango Papajaczerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz olej do smażenia(...)zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry , obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i g dy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać
Czerwień i błękitmielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso
Wiem co jemnaprawdę mega dobry. Niespotykany, tropikalny aromat i smak, a charakteru nadają mu ananas, pomarańcza i przyprawy. Składniki: 1 kg wołowiny 1 brokuł 250 g pieczarek ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu(...)rozgrzany wok i smażymy około 5 minut, aż zrobi się brązowa. Kiedy już cała wołowina jest usmażona ściągamy ją z woka, dodajemy oleju jeśli potrzeba i wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i brokuły. Smażymy to wszystko też około 5 minut, aż trochę brokuł zmięknie. Dodajemy resztę marynaty oraz wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, dodajemy mąkę i całą wołowinę. Smażymy
PaleoLifeSprawdziłam i polecam. Porcja na miseczkę o średnicy około 19 cm i wysokości 11 cm. Sałatka Król Imprezy 300 g mięsa mielonego z szynki 1 czerwona mała cebula 1,5-2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 g pieczarek mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 100-150 g sera żółtego 3 pomidory pół główki sałaty lodowej 250-300 g jogurtu(...)oregano olej i masło do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż zacznie się rumienić, a woda odparuje. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki pokroić na póplasterki i lekko zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawić do smaku solą
Pieguskowa Kuchniapyszne roladki schabowe. Są łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, 10 sztuk pieczarek marynowanych, po 2 strąki marnowanej papryki czerwonej i zielonej, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18%, ½ łyżeczki musztardy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Schab kroję w plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą(...)oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kawałku papryki czerwonej i zielonej oraz po dwie pieczarki. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasiświeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań Przygotowanie Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną(...)oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy
Słodkie okruszkiświeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną(...)oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko
Słodkie okruszkizmielimy je w domu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić z zmielenie mięsa przy ladzie. Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada(...)wymieszanym pół na pół z wodą. Bułka rozluźni mięso i sprawi, że kotlety będą miękkie i soczyste. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki mięso zemleć, na końcu dodać do mielenia odciśniętą bułkę i cebulę. Do masy dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej i najdokładniej wymieszać masę ręką. Wilgotnymi dłońmi formować owalne, płaskie kotlety, by przemażyły się do środka. Podczas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Olej Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą i odstawiamy je na noc. Na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie przez około 75 minut, a następnie mielimy. Drobno posiekają cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy starte pieczarki oraz szczyptę soli i dusimy aż woda całkowicie z nich odparuje. Wsypujemy zmielone grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Mąkę łączymy
codojedzeniaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy(...)stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się udusiły. Na koniec dodajemy śmietanę i przez chwilkę jeszcze dusimy. Smacznego
kgwjanczewopotrawa - nic dodać nic ująć. Oczywiście ilość można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie delikatnie(...)rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na oleju i doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewymięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła(...)Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze
Czerwień i błękitSmaczne klopsy mielone, inne jak zazwyczaj. Można je podać na obiad z ziemniakami lub jako klopsy imprezowe z dodatkiem zielonej sałaty Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Jak cebulka już zmięknie i nabierze złotego koloru wrzucić pokrojone bardzo drobno pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy. Do miseczki wsypać tyle samo bułki tartej co potartego
Kuchnia Pokoleń