Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a
Kuchnia Pełna Pasjisłodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron
Moja Książka Kucharskatakże makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki
Ale Prostemielonego imbiru w proszku sól i pieprz do smaku Dzwonki łososia umyłam. Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem
potrawyregionalnemakaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe in English Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką (4 servings) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę 1 łyżka mielonej kolendry 1 czerwone
karmelowyporcje: 250 g mielonej wieprzowiny250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu1 jajko1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka oregano1 łyżeczka soli3 łyżki kaszy manny lub bułki tartejSos:2 puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii2 łyżki oliwyDodatkowo:400 g makaronu Sposób przygotowania:Zacząć od przygotowania sosu.Na dużej
Obiad za dychęSzybki do przygotowania sos pomidorowy z awokado do makaronu. Najlepszy sos jest ze świeżych pomidorów, ale takie krojone pomidorki z puszki również są dobre, a do tego skracają czas przygotowania sosu do minimum. Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem awokado(...)krojonych pomidorów bez skóry 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka bazylii świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki cukru sól 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić
Kuchcik gotujeMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatyRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym
Monia miesza i gotujełyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy(...)gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy sosem, wykładamy kolejną 1/3 masy szpinakowej. Znowu układamy makaron, sos i ostatnią warstwę szpinaku. Przykrywamy makaronem, polewamy
My Culinary Artcukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się również makaron na słodko na święta?SKŁADNIKI:makaron cynamonowy klik jak go zrobić (w zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzieniemak 200 mlulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznaniarodzynki wedle uznaniamiód płynny 3-4 łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos(...)łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie.- gotowy mak mielimy przez maszynkę, osączamy rodzynki jeżeli są duże kroimy je na pół - mieszamy mak, bakalie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno słodkiego nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest
Basia w kuchniWystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny(...)łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan 2 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek oleju z pestek winogron sól morska gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie : Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli
cucinaremięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz czarny świeżo mielony
Wanilia i Kardamonmakaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz grubo mielony
Kuchnia Beatyości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną. Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Rosół możemy również podać z makaronem
Bajeczna Kuchnia