Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz, sól ziołowa, oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła
Spektrum Smakumakaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi; szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona(...)paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%. Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie. Smaczności
BaRepasjego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”. Czytaj więcej
Wiem co jembeszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka
Bulliobeszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka
Bulliokokosowego1 szalotka3 ząbki czosnku1 papryczka chili3 cm kawałek imbiru1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok z połowy limonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek
Kulinarne przygody Gatitygrubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się
NaKońcuJęzykamakaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona(...)rukoli. Wlewamy po trochu wrzącą wodę wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem
Malinowe Pocałunkiosób) - 100 g grzybów - 1 łyżka masła - 1 łyżki oliwy z oliwek - 1 gałązka rozmarynu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 250 ml bulionu - 3 łyżki śmietany 18% S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Grzyby myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle(...)oliwą z dodatkiem posiekanego rozmarynu. Dolewamy bulion i dusimy około 30 minut aż sos się zredukuje. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, roztrzepujemy aby uzyskać kremową konsystencję. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami, u mnie ze spatzlami ;) Dekorujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Gocha gotuje!oraz moi goście :-) Nie mogę się doczekać, kiedy znów ją przygotuję! Spróbujcie ją koniecznie, jak tylko uda Wam się upolować orzeszki pinii. Składniki: (5 porcji) 250 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum) 1 liść laurowy spora garść bazylii dwie garście rukoli 70 g orzeszków pinii olej rzepakowy lub oliwa z oliwek Składniki dressingu(...)morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Orzeszki pini uprazyć na suchej patelni. Ostawić. Bazylię i rukolę umyć, osuszyć i posiekać. Przygotować dressing: W słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente
Moja Delicjawycinania makaronu z warzyw. Wszystkie dania są bardzo proste w przygotowaniu. Zobaczcie na filmie, jak szybko robi się tagliatelle z cukinii z kurczakiem i pomidorkami. Menu na tydzień – makarony warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem(...)zakupów (ilość dla dwóch dorosłych osób) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Podwójna pierś z kurczaka Polędwiczka wieprzowa (400 g) Mielone mięso wieprzowe (500 g) 4 cukinie 1 duża biała rzodkiew (lub 3-4 białe rzepy) 400 g mrożonego groszku Kalafior Dynia Opakowanie szpinaku (200 g) 2 papryczki chili
Niedzielny kucharzzapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw makaronu sosem, tylko mieszamy go z sosem serowym a sos boloński układamy na samym wierzchu zaraz pod serem. Jest dużo łatwiej, dlatego w nawiasie zaznaczyłam, że to lasagne dla leniwych ;-). Smak pozostaje naprawdę taki(...)boloński: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 35 dag mielonego mięsa wołowego 3 duże marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka pomidory w puszce 400 g liść laurowy sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka czerwona papryka w proszku kilka gałązek świeżej bazylii tłuszcz do podsmażenia. Dodatkowo : 500 g makaronu penne, lub innych rurek np. tricolor 25 dag żółtego sera
Poezja Smaków - blog kulinarnyduża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. makaronu małe muszelki 5 łyżek płatków owsianych 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku(...)laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny mielony. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie - wtedy dokładamy mrożoną włoszczyznę i marchewkę z groszkiem. Po kilku minutach posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Cebulkę siekamy, szklimy na oleju rzepakowym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy
Kolorowy Przepisowniktrudne, a smakuje wybornie. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować go - koniecznie musicie zrobić to jak najszybciej! Chili con carne można podawać z czymkolwiek chcemy. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi ok. 6-8 porcji. Jak zrobić domowe nachos? Nachos wykonujemy z ciasta na domową tortillę(...)doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem, nachos, w tortilli
Be Fit Be StrongMakaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżka mascarpone 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej bazylii duża garść porwanych listków świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i octem balsamicznym. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (al dente). Gdy makaron się ugotuje, dodajemy do sosu starty parmezan i dużą garść porwanych na mniejsze części listków bazylii. Wrzucamy
Poezja smaku