Włochy uwielbiam, włoskie makarony kocham. Przed zrobieniem spaghetti oglądałam ponownie wycinek filmu na YouTubie. Mam stronę wyrwaną z gazety, ale okazało się, że jednego składnika brakowało. Zrobiłam idealne, kropka w kropkę. Sos z dodatkiem wina. Włoska poezja. Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki(...)pomidora. Dodać kiełbasę i pulpeciki. Wlać 100 ml wina i ocet balsamiczny. Wymieszać i dusić około 30 minut. Doprawić cukrem (solą i pieprzem w razie potrzeby). Ugotować al dente makaron spaghetti (około 350 g). Wrzucić makaron na patelnię. Wymieszać. Niesamowity sos. Scena z filmu "Ojciec Chrzestny". Ojciec chrzestny - spaghetti Clemenzy (film; przepis) Hej, chodź tu chłopcze, nauczę cię czegoś
Karola gotujeBolonii? W Bolonii było więcej synagog niż w Rzymie. Mieli tam nawet getto stworzone z polecenia papieża Pawła IV. Może nie tak duże jak później sami budowali, ale mieli. Co prawda nie było to pierwsze getto, bo takowe powstało 40 lat wcześniej w Wenecji, ale pewnie jedne z pierwszych. Obecnie, w Bolonii, znajduje się nawet najstarszy egzemplarz Tory, cudem ocalały(...)papieża, Juliusza III. Wobec powyższego, prawdopodobieństwo wystąpienia takiego przypadku było bardzo wysokie. I to w naszej rzeczywistości, nie jakiejś równoległej :) Potrawa z podobnych składników tylko w bardzo bolońskim stylu. Makaron już nie varnishkes, ale kasha jest. Do tego pomidory w postaci kryzysowej, czytaj koncentrat. Składniki - makaron spaghetti - kasza gryczana - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu, który zazwyczaj znajduje
Kryzysowa Książka Kucharskapasuje do ryżu lub makaronu. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne 5 dużych ząbków czosnku Papryka mielona słodka i ostra Kebab gyros(...)czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem. Nasz kurczak z dodatkiem wszystkich przypraw i czosnkiem mieszamy i odstawiamy na 12h do zamarynowania. Na maśle klarowanym podsmażamy chwilę cebulkę, następnie dodaję kurczaka. Jak widać kurczak już
Sprawdzone przepisy kulinarnezupa dość dokładnie je przykryła. Taki naleśnikowy makaron stanowi do zupy świetny i niebanalny dodatek i polecam Wam właśnie takie rozwiązanie. Zupa: 3 puszki pomidorów krojonych kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 250 ml bulionu słodka i ostra papryka mielona sól, pieprz, cukier Naleśniki (około 9 sztuk): 1 szkl. mleka(...)zasmażkę” dodajemy do pomidorów, mieszamy trzepaczką do połączenia. Całość ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podajemy z naleśnikowym „makaronem”. Przepis na naleśniki z bloga Moje Wypieki
Smaki Na Talerzuświęta. Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały Lazanię z mięsem i szpinakiem możesz przygotować na kilka sposobów – wszystko zależy od Twoich upodobań i zasobów czasowych (polecamy przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1702,name,lazania-z-miesem-i-szpinakiem ). O wyjątkowym smaku dania zdecydują zaś starannie dobrane i świeże składniki. Zacznijmy od mięsa mielonego. Choć klasyką jest mięso wieprzowe, wołowe(...)połączenie, jeżeli jednak w kuchni najchętniej wykorzystujesz drób, do swojej lazanii użyj na przykład mięsa z indyka. Kupienie gotowego mięsa mielonego jest niezłym rozwiązaniem, jednak jeśli czas na to pozwala, spróbuj przyrządzić je samodzielnie i wyrobić na przykład z dodatkiem wody – zaskoczy Cię soczystością. Teraz szpinak – latem lepsze będą świeże liście, zimą śmiało sięgnij po szpinak mrożony, który
Moja smaczna kuchniamajonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku(...)Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sos z portobello appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek koperku sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w średnią kostkę szynkę i ogórki, pokrojonego w półplasterki pora i poszatkowany koperek. Jogurt łączymy z majonezem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
KardamonovyPREMIUM MIKS (3 pełne łyżki stołowe, z górką) 120g szerokiego makaronu – tagliatelle, fettucine albo pappardelle 1 pęczek (ok.500g) młodych, równych, zielonych szparagów (poza sezonem szparagowym 300g szpinaku baby) 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku 3-4 łyżki startego parmezanu lub sera Pecorino Romano sól i świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenmięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić
https:KKuchniaMniamteraz do woli. Lubię używać cukinię w swojej kuchni. Leczo uwielbiamy, makarony z cukinią także. Nie dawno wypróbowałam faszerowane łódeczki z cukinii. Robiłam je pierwszy raz i do tego troszkę "na oko", ale wyszły i były pyszne ! ;) Składniki na 2 osoby 2 średnie cukinie 25 dag mięsa mielonego- u mnie wieprzowe 1 duży pomidor 1 średnia papryka 1/2 cebuli(...)sera żółtego sól pieprz olej przyprawy - u mnie przyprawa z kurdybanku własnej roboty, majeranek, papryka słodka mielona Wykonanie : Przygotowujemy warzywa: Na początku wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą! Cukinię dzielimy na połówki, wzdłuż cukinii. W cukinii wydrążamy miąższ łyżką, tak by powstały łódeczki o troszkę grubszym spodzie. Następnie solimy. Miąższ odstawiamy do miski, nie wyrzucamy ! Pomidory myjemy, delikatnie
Justa próbuje gotowaćcieciorki w aromatycznym sosie pomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem. Również możemy je podać z ryżem. Składniki: 0,5 kilograma piersi z kurczaka 1 puszka cieciorki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól do smaku Pieprz czarny mielony Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno
Bajeczna KuchniaTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiBardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z
Pasja SmakuTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w
Kulinarne Przebojeniego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :) z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada
Walijskie Pichcenie