Wczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami. Inspirowałam się kolorową kuchnią
Przepisy Aleksandrynasiona po gotowy produkt? Wiemy co jemy! :) Składniki na 3-4 burgery: 3/4 bułki pełnoziarniste Puszka (425ml) mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 1 łyżka otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego Szczypta ostrej papryki Olej do smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól(...)łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia. Składniki na sos wymieszać. Warzywa umyć/obrać i pokroić. Bułki lekko podpiec na patelni. Nałożyć kotlety, wysmarować
Czarnawisienkaburgery 300 g mięsa mielonego 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jako pół cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1/4 główki kapusty białej cebula kilka suszonych pomidorów olej sól pieprz kminek listek laurowy 2 łyżki mąki Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek(...)wymieszać masę, uformować okrągłe kotlety i kłaść prosto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, podlać olejem , dodać cebulę, i przyprawy wraz z pokrojonymi pomidorami. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec przygotować zasmażkę lub mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody i podprawić. Podawać z ziemniakami
Gotowanie jest łatwedomu można zrobić jeszcze lepszego Burgera :)Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej(...)albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły MłynekKarkówka w ciemnym sosie własnym- mięciutka i delikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek . Składniki: 0,5 kg karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. Karkówkę podsmażamy(...)stron na bardzo gorącym oleju. Powinna się dość mocno zarumienić. Na patelnię nie kładziemy na raz zbyt dużo mięsa, aby patelnia nie straciła temperatury. Kotlety przekładamy na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos sojowy i podsmażamy do zmięknięcia cebuli. Do cebuli dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Razem podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty
Smak mojego domuKarkówkę podajemy z ziemniakami z wody, purée lub frytkami – najlepiej zbiorą z talerza ten naprawdę przepyszny, bardzo elegancki sos. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 700g karkówki podzielonej na kotlety grubości ok. 1-1,5cm 2 łyżki mąki pszennej do „upudrowania” mięsa 500g pieczarek, najlepiej brunatnych 300g cebuli 2 średniej wielkości ząbki czosnku 450ml rosołu/bulionu wołowego* 2 liście laurowe(...)czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz dowolny tłuszcz do smażenia – smalec, masło klarowane, olej rzepakowy lub olej ryżowy
Karo in the Kitchenoliwę wybrać i jak prawidłowo smażyć na oliwie. 5. Proste obiady na 7 dni # 1 Pierwszy wpis z cyklu, który opublikowałam w marcu zeszłego roku. Tak więc niedługo będziemy mieli rocznicę tych postów na blogu :) Plan ten zawiera przepisy wegetariańskie oraz z dodatkiem ryby. 6. 3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy To był pierwszy wpis(...)blogu z cyklu "3 przepisy na", który tak Wam się spodobał, że teraz publikuję tego rodzaju posty częściej. Znajdziecie tu świetne, bardzo szybkie receptury na dania z kaszą - sałatkę, kotlety oraz kaszotto, a także informacje, dlaczego kasza to taki świetny wybór na posiłek do pracy. 7. 3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią Bardzo lubię tę sesję zdjęciową utrzymaną
Chilli Czosnek i OliwaPrzepyszne ,mielone mięso nadziewane mozzarellą i pachnąca świeża , posiekaną bazylią. 70 dag.mięsa z piersi kurzej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku bułka kajzerka 1 szkl.mleka Przyprawa uniwersalna 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz 2 duże kulki mozzarelli 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii Olej(...)Bułka tarta do obtoczenia kotletów ******************************************* 1 . Filety z kurczaka zmielić wraz z cebulą ,czosnkiem i bułka namoczona w mleku. 2 . Dodać jajko ,musztardę , kasze mannę , gałkę ,przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę . 3 . Rozgrzać tłuszcz na patelni. 4 . Formować owalne kotlety nadziewając je kawałkami sera mozzarella i odrobiną posiekanej bazylii,zlepić końce ,uformować w owalny kotlet.Panierowac
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki sosu worcester – 2 łyżki kremu balsamicznego – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka sosu sojowego – 3 łyżki cukru trzcinowego – 1,5 łyżki drobno mielonej kawy – 1 łyżeczka papryki cayenne – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1 łyżeczka estragonu – sól i pieprz wg smaku Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać. Czosnek przepuścić przez praskę, estragon(...)marynatę wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty, natrzeć dokładnie, szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i schować do lodówki na około 2h. Po tym czasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć do rękawa do zapiekania razem z marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut
Smaki ArmineJak nie mam czasu za wiele, powstają takie oto pyszne i szybkie dania. Kotleciki szybko się smaży, pure to tylko obranie ziemniaków a szpinak smaży się
Moje Małe Czarowaniesolą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki(...)Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron
Słodka Stronasztuki/fioletowy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, cebula 1 sztuka, mozzarella 10 dag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba do miski dodać ugotowany kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką wszystko dobrze(...)połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuchni podkarpackiej. Kotlety z ziemniaków i sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko(...)łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis
Trzeci talerzSmaczne i aromatyczne kotleciki. Wystarczy podać do nich ulubioną sałatkę a najlepiej dwie. Mają delikatny smak, który z pewnością docenią dzieci. Składniki 1 szkl pęczaku 1
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysolą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki(...)Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron
Słodka Stronaimprowizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl. Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami i jabłkiem(...)jaglanej 200 ml mleka roślinnego lub innego dozwolonego (ja polecam migdałowe lub po prostu bez laktozowe) 10 dużych truskawek ćwiartka jabłka, obrana łyżeczka miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu i mielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zjadamy/wypijamy od razu bo potem koktajl szybko kwaśnieje i nabiera goryczy
Dzieje kuchennej WiewióryDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 średnia cebula 5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku(...)gram masła sól, czarny pieprz. papryka mielona ostra tarta bułka oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, lekko osolić, gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn
kgwjanczewoPyszne DE VOLAILLE w wersji dla osób będących na diecie? Proszę bardzo. Dzisiejszy przepis jest nieco bardziej czasochłonny ale na prawdę warto. Kotlety są pyszne, ciągnące a przede wszystkim sycące i małokaloryczne. Do ich przygotowania nie potrzeba nam oleju. Z dodatkiem np. ziemniaków mogą posłużyć za na prawdę wypasiony obiad - dobry nie tylko dla będących na diecie.Co zatem potrzebujemy(...)SKŁADNIKI NA DWA DE VOLAILLE: 2 sznycle z filetu z indyka (ok. 170g) 20g mozzarelli 15g pieczarek 10g papryki przyprawy: papryka słodka (mielona), papryka ostra (mielona), pieprz, zioła prowansalskie Zaczynamy od zamarynowania sznycla. Na deskę wysypuje przyprawy tworząc mieszankę i starannie obtaczam w niej sznycle (można delikatnie natłuścić mięso np. oliwą). Odstawiam do miseczki i przykrywam folią
All My Fit Life