Tego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super. Składniki: 500 g piersi z indyka pęczek botwinki(...)marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg, Wy możecie dorzucić oczywiście jeszcze
Kardamonovyziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego żółtego sera -1 jajko -4 łyżki bułki tartej -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Mięso przełożyć do miski. Cukinię umyć, obrać(...)grubych oczkach. Dodać do mięsa. Całość wymieszać z tartym żółtym serem. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkępietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy formować płaskie kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 408,6 kcal Tłuszcz: 27g Białko: 32,2g Węglowodany
Zielona Kuchniawiem ja Wy, ale ja lubię jak ser się ciągnie np.w pizzy..a tu w kotletach jest tak samo..serek topiony pod wpływem temperatury rozpuszcza się... 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja 1-2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz wegeta serek topiony Bułkę namoczyć w bulionie.Do(...)mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera , uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieNatomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości ok 1,5cm. Kotlety przełożyć pergaminem i włożyć do lodówki na 30 minut. Przed smażeniem oprószyć solą
Obiad gotowyjarski obiad piątkowy. Co musimy zrobić?Jedynie pokroić ziemniaki, dodać sól, pieprz i coś zielonego, może czosnek... Potem mielimy wszystko razem i jak jest już dobrze przyprawione, to dodajemy trochę mąki i jajko. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy i lepimy kotlety, które potem otaczamy mąką i smażymy. Takie pyszne kotlety możemy zjeść od razu, ale też są dobre jako przystawka
chleba naszegosuszonych pomidorków 1/4 papryki czerwonej (pokrojonej w cienkie paski) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy czosnkowej pieprz mielony sól Sposób wykonania : O liwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu i soli do smaku. Posmaruj nią rozbite lekko kotlety z obu stron. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Następnie na połowie każdego kotleta ułóż
Przepisy i porady kulinarnełyżki masła 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory 2 ogórki korniszony 1 ogórek(...)Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Sos: Jogurt mieszam
wesoła kuchniaZnudziły się Wam tradycyjne mielone? Jeśli tak, to z przyjemnością oddaję w Wasze ręce przepis na kotlety, faszerowane pieczarkami i serem, a następnie zapiekane w piekarniku. Sprawdzą się na obiad w dzień powszedni, jak i na niedzielę. Roboty przy nich nie ma wiele, więc i narzekać nie powinniście, że trudne, drogie czy też skomplikowane :) Normal 0 21 false(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 8 sztuk: 500g mielonej szynki lub łopatki 6 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Cebulę
Kuchnia w czekoladzieOstatnio nie miałem pomysłu na szybki obiad, w lodówce była mielonka - na pierwszy rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej
Smacznie Pysznie Kalorycznieochotę wyjeść przed uformowaniem kotletów. :) Wszystkich wegesceptyków zapewniam — jedząc tego burgera nawet nie pomyślicie o mięsnej wkładce. Jest on po prostu treściwy i dobry. * SKŁADNIKI na 9 burgerów Burgery gryczane: 2 torebki kaszy gryczanej 1 czerwona cebula 4 wędzone śliwki olej rzepakowy lub kokosowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki nasion mielonego(...)chili, koprem włoskim. Dopraw solą do smaku i wrzuć drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w małą kosteczkę śliwki wędzone. Dodaj mielony len, wlej odrobinę ciepłej wody (jakieś 3-4 łyżki) i wyrób rękoma. Zacznij formować kotlety. Jeżeli nie lepią się wystarczająco, to potraktuj masę nieco żyrafą (blenderem). Gotowe kotlety umieść na papierze do pieczenia, a następnie wstaw
Food Squareprzygotować obiad, taka propozycja na kotlety myślę że Wam się spodoba, nie musicie stać przy patelni a w jednym czasie pieką się kotlety a Wy przygotowujecie sałatkę lub ziemniaki. Ostatnio gdy jest tak ładnie na dworze przygotowuję większość potraw w piekarniku bo jest po prostu szybciej no i zdrowiej:) Zapraszam :) około 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka(...)odstawiamy do napęcznienia, następnie ją mielimy razem z cebulą lub blendujemy.Do miski przekładamy mięso, dodajemy:zmieloną bułkę,jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajcie kilka łyżek mleka z bułki.Wszystko dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, następnie układamy kotlety. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliHamburger zrobiony w domu zdecydowanie będzie zdrowszy. Robię takie od czasu do czasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu(...)bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy
Pysznie & Piękniewzględu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się w pierzach :P Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 20 g smalcu 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 300 g ziemniaków 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Mięso solimy, oprószamy pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Solimy. W tym samym czasie smażymy kotlety z obu stron, na rozgrzanym smalcu. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy. Mięso i ziemniaki przekładamy na talerze, posypujemy natką. Podajemy z ulubioną surówką
R'n'G Kitchenchodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na kompromis, zrobiłam mielone. I zrobiłam pierogi, Z TEGO PRZEPISU Miałam i ruskie i mięso! Pokroiłam moje kotlety w paski, ułożyłam obok odsmażonych ruskich i czegoś mi brakowało. Tym czymś był sos idealny. Tak aby smakował i z mięsem(...)Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki, przypraw oraz śmietany. Smakuje idealnie do oczywistych dodatków, takich jak sałatki, owoce morza i swieże warzywa. Ale z naszymi odsmażonymi ruskimi i mięsem mielonym to już... "Niebo w gębie
Z Kuchni Do KuchniTatar to rewelacyjna przystawka przygotowana z mielonego lub siekanego mięsa, najlepiej z polędwicy. Przede wszystkim mięso powinno być świeże i to samo dotyczy jajek. Dlatego mięso na tatara zawsze kupujemy u zaprzyjaźnionego rzeźnika :). Tatar ma tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Ja uwielbiam tatara i dlatego zapraszam Was na mojego klasycznego kotlecika :) który zaprowadził mnie do nieba(...)wołowiny ekstra1-2 cebule4-5 ogórków kiszonych1-2 żółtekoliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie:Mielimy mięso przez maszynkę lub mielimy blenderem. Do mięsa dodajemy żółtko, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy z oliwek- mieszamy do całkowitego połączenia. Formujemy kotlety- powinno być 4 szt.Cebulę szatkujemy bardzo drobno, to samo robimy z ogórkiem. Kotlet mieszamy z cebulką i ogórkiem, doprawiamy solą
Smaki Edyty