białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny. Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie
Pyry na GazSylwester to jedno wielkie przyjęcie na cześć mijającego roku, podczas... Artykuł MINI KEBABY Z SEZAMEM I SOSEM TERIYAKI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEużyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej 500 g mielonego mięsa może być drobiowe sól, pieprz do smaku 1/2 kostki masła 1 łyżka suszonej bazylii liść laurowy Składniki na ciasto : 1 l mleka 3 i 1/2 szklanki
Sama słodycz i szczypta chilicebuli białej, 1 czerwona świeża papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g ryżu białego długoziarnistego z dzikim, papryczka chili do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka curry, ½ łyżeczki płaskiej cukru, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 płaska łyżeczka soli (do smaku), świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Oczyszczoną
Moniki Smakołykidbających o linię. Tym, którzy nie muszą o nią dbać polecam jako dodatek pieczone ziemniaczki i dowolny sosik. Ja tym razem wybrałam wersje lżejszą :) Składniki: -dwie drobiowe piersi -30 dag mielonej wołowiny -kilka suszonych pomidorów w oleju -dwa korniszony -mała cebula -dwa ząbki czosnku -łyżka sosu sojowego -pieprz, sól -brokuł -suszona żurawina -prażone pestki słonecznika Od piersi odcinamy
Kulinarne przemysleniasię zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki
Kuchnia w czekoladziejest bardzo smaczna i ma ciekawy, kwaskowy posmak, który bardzo dobrze do niej pasuje. Polecam, szczegolnie na przelamanie niecheci do tego miesa. Składniki : 400g wątróbki drobiowej 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ucieram w moździerzu) oliwa z oliwek 1 średnia cebula 1 łyżka sumaku 1 łyżka syropu z granatów
Codzienne GotowanieNawet nie uwierzycie jak ja się cieszę że mój "cztero i pół latek" lubi szpinak, bo daje mi to niebywale wiele swobody ze szpinakiem ... no bo
Mechanik w kuchniodrobinę miłości do zdrowego odżywiana , tym bardziej warto Składniki : 2 szklanki suchej kaszy pęczak 1/2 czerwonej papryki ,świeżej 1 mała cebulka 6-7 pieczarek 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki – czubata 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki ( można więcej , lub mniej jak , ktoś lubi ) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru ( lub łyżeczka miodu ) łyżka
Ogrodnik w podróżySkładniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę
Gotowanie moimi oczamikaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim
Gotowanie jest łatweryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką . Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam z serem feta
Darcia w kuchnizastąpić makaronem - będzie równie smacznie. Potrzebne nam: - 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części) - serek topiony (200g) - 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej - litr bulionu warzywnego lub drobiowego - chili - pieprz czarny mielony - sól - gałka muszkatołowa - 2 łyżki oliwy czosnkowej - łyżka masła Przygotowanie: Pory kroimy na talarki i podsmażamy na oliwie z masłem. Zalewamy bulionem, dodajemy kaszę i serki
W poszukiwaniu inspiracjisię z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10min. Po odlaniu grzybów było pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda całkiem
https:KKuchniaMniamjedna duża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka mleka 2% - 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego - oliwa z oliwek - mielone chilli - S&P Pory (białą i jasno-zieloną część pora) pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (ok.2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć aż warzywa będą
CookYourselfzimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczakch (tzw. drobne wiórki); Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięsa mielone przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (tj. jajo, odciśniętą bagietkę, starty parmezan, przeciśnięte ząbki czosnku, mleko, oregano, natkę pietruszki, sól/vegetę i pieprz) i dobrze wyrobić(...)częściami bułek. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 burgerów. Do przygotowania burgerów można użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku, np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp. Sos a'la Big Mac można zastąpić innym, np. swoim ulubionym. Może to być też sos hamburgerowy , kupny lub domowy. Bułki do burgerów
Gospodyni MiejskaChyba niewiele osób nie lubi spaghetti,a w szczególności z sosem bolognese. Dzisiaj polecam klasyczne z pomidorami i mielonym mięsem. SKŁADNIKI 30 dag. mielonego mięsa wołowego lub drobiowego 2/2 kg pomidorów lub pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii szczypta cynamonu sól
W kuchennym oknie Ewygarść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,warzywny, drobiowy) sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne 2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju 2-3 łyżki przesianej mąki Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą
Moje domowe kucharzenieOstatnio bardzo często robię roladki. Sama nie wiem skąd się to wzięło;)) Wczoraj zaproponowałam Wam przepis na roladki z mięsa mielonego, zaś dzisiaj proponuję drobiowe. Nadziane szynką, sałatą i oliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że równie szybko znikają ze stołu:)) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych
Z miłości do słodkości600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej(...)rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem
mojewypiekiinietylkoząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego puszka pomidorów krojonych olej rzepakowy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany 200 g makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu
Kulinarny Pamiętnikbardzo zdrowe. Polecam! KLOPSIKI Z SOI: 200 g ziaren soi 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA: 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka 1 ziemniak 1 puszka pomidorów bez skóry 1 gałązka lubczyku sól pieprz czarny świeżo mielony śmietana 18% Suche ziarna soi zalać zimną wodą
https:KKuchniaMniamobtoczenia masło klarowane do smażenia 500ml bulionu drobiowego WYKONANIE: W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią
Pyry na GazSkładniki: mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2
W Mojej Kuchni Lubięłyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć(...)Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów
Moja Delicjałyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki świeżego koperku 50 g serka topionego śmietankowego W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy suszoną natkę pietruszki oraz obraną i startą na tarce o średnich oczkach jedną marchewkę. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czerwoną oraz żółtą paprykę. Dokładamy startą drugą marchewkę, świeżą natkę pietruszki
VioletoweKucharzeniemięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Mefisto peklosól około 50 ml wody skórki drobiowe przyprawa do drobiu pieczarki Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu.Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić, dodając przyprawy.Wystudzić.Na skórki drobiowe wyłożyć pieczarki i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć
Moje domowe kucharzeniedrobnej tarce 1 źdźbło trawy cytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego
Moja Delicjagotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku, 3 limonek, 100 gram pędów bambusa, pęczka natki świeżej(...)wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i białym mielonym pieprzem. Gotowałem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowego dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków
Wyprawy kulinarneartykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc " języka " i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki(...)drobno pokrojona lub chili w proszku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka startego na tarce imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej do smażenia sól i pieprz do smaku ewentualnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata