masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:243/411)

Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 214

iękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych  1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek Wykonanie: Wszystkie

Smak mojego domu
Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) 165

moja zdrowsza wersja tradycyjnego bożonarodzeniowego kesku. Bez cukru, białej mąki i masła, za to z mnóstwem zapewniających słodycz suszonych owoców, orzechowymi mielonymi migdałami i pyszną oliwą aromatyzowaną pomarańczą. Robi się go banalnie prosto, a wygląda tak odświętnie, że żadna gospodyni nie powstydzi się go na swoim stole ;) Mój keks jest wilgotny, ciężki i lepki od suszonych owoców. Szybko syci, dlatego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto czekoladowo-orzechowe. 262

zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 150 g cukru

Rozpustne gotowanie
Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 172

jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję w malakserze z dodatkiem masła, śliwek i miodu

Mango Papaja
Ciasto "Czekoladowa Coca-cola " 372

pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem  , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe dwie szklanki coca-coli i odstawić aż galaretka zacznie

Malinowa Kawiarenka
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 208

ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem . Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki . Krem orzechowy: półtorej szklanki zmielonych orzechów 3/4 szklanki mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru alkohol według gustu - 2-3 łyżki wódki na przykład Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy. Odstawić do wystudzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 167

wybyło przy pieczeniu ciasteczek... No i mąki takiej magicznej jak Gosia nie miałam.  I tak wyszło pysznie! Bananowo-czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo-orzechową Składniki: (na keksówkę 27x8 cm) 150 g miękkiego masła 140 g cukru 3 jajka 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnej czekolady (70%) 25 g mlecznej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks orzechowy z białek 492

nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75. Keks orzechowy z białek Składniki: 6 białek 100g cukru 100g masła 100g + 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały

Smakołyki Bereniki
Pomarańczowiec 206

orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów 2 łyżki spirytusu, rumu lub amaretto Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć

Apetyczna babeczka
Niebo w gębie 1330

jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim. Masa orzechowa: 15 dag zmielonych orzechów 1/2 szklanki mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Orzechy sparzyć mlekiem. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, później dodać wystudzone orzechy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na drugi placek

Pasja Smaku
Kruche ciasto z jabłkami, orzechami i kokosową bezą 282

mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii  (polecam Skworcu ) 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych Składniki masy jabłkowo - orzechowej: 0,8 kg twardych jabłek 40 g mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii  100 g siekanych orzechów włoskich pół(...)łyżeczki olejku migdałowego Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm.  Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni

Smak mojego domu
Pieczone jabłka z orzechami 111

Pogoda za oknem jakby trochę zgadza, więc jako uzupełnienie poniedziałkowego popołudnia lub wieczoru mam dla Was fantastyczny przepis na przepyszne pieczone jabłka z masą orzechową. Składniki: 6 niedużych jabłek 2-3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka mielonych goździków 1-2 łyżki soku(...)rondelku topimy i rozgrzewamy masło uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy orzechy, rodzynki miód oraz przyprawy i krótko przesmażamy. Dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wyda się zbyt płynna, dodajemy trzecią łyżkę, ale może nie być to konieczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Nadziewamy jabłka, w miejscu po gniazdach nasiennych masą orzechową tak, żeby odrobinkę wystawała

Kate's Kitchen
orzechowiec z masą na gorąco 236

Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort o smaku Ferrero Rocher 170

zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie kremu: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić sobie wafelki

Mania Wypiekania
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 206

100g cukru pudru 100g orzechów mielonych kieliszek rumu Sposób wykonania: Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek. Rogaliki orzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki

Kuchnia Pani Wiosny
Sernik na owsianym spodzie 473

sera 80 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 5 jaj budyń waniliowy 4 łyżki maki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy orzechowej Sposób przygotowania: Przygotowanie kruchego spodu. Do miski wrzucamy wszystkie supkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego(...)czasie przygotowujemy masę serową.  Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą nożyków, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 229

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki

Kuchnia Pełna Pasji
Tort chałwowy z sezamem 154

sypkiego sezamu Krem chałwowy: 3/4 litra mleka, 4 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek, 3/4 kostki masła, ok 300 g chałwy kakowej, marmurkowej (wanilia kakao) lub orzechowej. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy(...)stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Krem: z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotować budyń – zagotować połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić dokładnie żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy budyń jest

Państwo Wojtczuk gotują
Tort makowo - orzechowy 207

nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania  Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego .  krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry pudru Orzechy zaparzyć mlekiem(...)odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie. Do części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy. Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 147

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży(...)jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki czubate rozpuszczonego masła   15 dag zimnego masła Nadzienie: 17 dag orzechów włoskich 10 dag płynnego miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo : 1 jajko Orzechowy krokant Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać

Wanilia i Kardamon
Pita pełnoziarnista nadziana wiosną ! 225

dopiero przy temperaturze ponad 235 stopni tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Jeśli chodzi o smak, to jest lekko orzechowy i bardzo delikatny, nie zmienia aromatu potrawy, ale "podbija" go. Masło ghee łatwiej zostaje strawione niż normalne, ponad to działa przeciwzapalnie, przyśpiesza metabolizm, pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka oraz zaparciach. Posiada właściwości wygładzające skórę, a także

Życie na widelcu
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 310

obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary” 1 płaska łyżka czosnku granulowanego(...)Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać posiekane suszone pomidory (odsączone z oleju). Orzeszki ziemne uprażyć

Oryginalny smak