amen :) Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę(...)Ciasto bez pieczenia – Wykonanie:Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku. Zagotować i ostudzić.Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku. Zmiksować na niskich obrotach. Masę można na chwilę odstawić do lodówki, by zgęstniała, ale lepiej rozprowadza się
Kulinarne PrzebojeDomowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:35 dag mąki pszennej3,5 dag świeżych drożdży1 łyżka cukru1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu 4-5 łyżek(...)łyżki cukru trzcinowego Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.3
Apetyczna babeczkadanie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając od domowego makaronu, na sosie beszamelowym skończywszy. Jaki był efekt moich prób? Chyba będziecie musieli sami się przekonać robiąc lasagne wg mojego przepisu. Ja powiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję(...)pomidorów- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego- sól- pieprzPłaty makaronu do lasage- około 12 płatów makaronumożecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj)Sos beszamelowy:- 40 g masła- 60 g mąki pszennej- pół litra mleka- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- ser zółty do posypania- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki
W mojej holenderskiej kuchniskładniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie blaty) 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 90 g cukru
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko
Domowy Smak JedzeniaDrożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy(...)Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :) Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 200 g borówek (lub jagód) 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych
zadanie-gotowaniełasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 2 całe jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany ½ szklanki cukru ½ laski wanilii, bardzo drobno posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
Food Squarejednego, wielu... Przyspieszam kroku. Chcę uciec. Jak najszybciej. Osuszyć, otrząsnąć, zapomnieć. I poszukać kolorów. Niech mnie ogrzeją. Tak jak filiżanka kawy i porcja ciasta. Najprostszego. Domowego. Otula smakiem czekolady, niesie wspomnienie lata. Tak zwyczajnie i po prostu przepędza smutki. Przysiadam obok moich ulubionych bladoróżowych hortensji. Może uda się zatrzymać ten róż w oczach(...)czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być
KUCHARNIAskładniki: 200 g gęstego pure z dyni 500 g ziemniaków ugotowanych w łupkach 1 jajko ok. 200 g mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaKtóż z nas nie lubi past Lisnera - łososiowej, krewetkowej czy jajecznej. Kogóż z nas nie ogarnia czasami lenistwo i brak chęci do spędzenia czasu przy kuchence
Smaki Brazyliiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Witajcie. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kokosowe ciasteczka bezglutenowe z mąki ryżowej z kawałkami czekolady (wykorzystałam tutaj oczywiście domową, przepis na czekoladę znajdziecie TUTAJ ). Nie zawierają grama cukru, a i tak wprost rozpływają się w ustach swym super smakiem. Połączenie moich 2 ulubionych smaków kokosa i czekolady sprawia, że nie mogę się od nich odczepić(...)koniecznym składnikiem wykonania. Na drugi dzień są równie smaczne, jak zaraz po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 20 ciasteczek: -2 szklanki mąki ryżowej -40 g roztopionego masła/oleju kokosowego -50 g wiórków kokosowych -1 jajo -niecałe pół szklanki wody -50 g gorzkiej czekolady -łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy
Zdrowie i pysznie na talerzusamym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie przeczytać fragment książki ) oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa(...)niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne - chrupiące i aromatyczne :) W sam raz na jeden kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku my dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt y kurkumy Przygotowanie Obrane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światateż nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze, dzięki czemu chlebki będą wyższe. SKŁADNIKI 350 g zakwasu żytniego(...)odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Gdy ciasto już wyrośnie i będzie miało gąbczastą strukturę, to przelać je do dwóch form keksowych nasmarowanych masłem (osobiście miałam jednak problem z wyciągnięciem chleba po upieczeniu, więc należy albo porządnie nasmarować keksówki, albo wyłożyć je papierem do pieczenia, co ułatwi wyciągnięcie chleba). Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić
Passions hobbies lifeDomowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie: łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem masła. Należy go dobrze odparować. Dodajemy śmietanę i doprawiamy
Wrzosowa PolanaPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis
W kuchennym oknie Ewy