Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość(...)smak masy na torcie, więc warto je stosować, ale najlepiej bez barwników i zbyt wielu detali w dekoracji. Do dekoracji tortu można też użyć masy na bazie margaryny lub masła z jakimś dodatkiem smakowym, np. cappucino. Jednak ze względu na ich kaloryczność (i sztuczne składniki margaryny) takie masy spotyka się coraz rzadziej. Sprawdzają się za to świetnie do małych dekoracji
Trzeci talerzMiały być mufinki z malinami wg przepisu Margarytki, ale gdzieś zapodziała mi się blaszka do mufinek i zrobiłam jedną dużą mufinę hihi..tak więc bez różnicy
Moje domowe kucharzenieWitam serdecznie po długiej nieobecności! Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni
PastelFoodTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa AniChyba pierwszy raz tak robię...tzn.nie chyba , a na pewno...Nigdy wcześniej nie mroziłam krokietów,ale w tym roku postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i zrobić wcześniej
Moje domowe kucharzeniepoprzednich postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Z cukrem(...)Polewa kakaowa: 3 łyżki wody (może być również mleko) 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki) 100 g margaryny (lub masła) 3 łyżki ciemnego kakao Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem
Simply Foodchciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód zmiękł pod wpływem musu jabłkowego, bo był bardzo mokry. Lepszy byłby więc zblendowany mus domowej roboty , jest zdecydowanie bardziej zwarty. Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe ciasto, mi najbardziej wtedy smakowało, chyba też dlatego, ze cały dzień na nie czekałam. Następnego dnia było bardziej miękkie, ale równie smaczne. Zniknęło błyskawicznie(...)duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Przygotowanie: Do misy malaksera wsyp płatki owsiane i zmiksuj na wyższych obrotach. Nie muszą być zbyt
Anioszek w kuchnisłodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie(...)przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze
Kulinarne przygody GatityZawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował
SMYKWKUCHNIOstatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFoodZapraszam na kolejny świąteczny wypiek, szwedzki chleb z czerwoną borówką. Na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć chleba domowego wypieku. Co roku piekę różne świąteczne chleby na ogół z bakaliami. W tym roku proponuję Wam szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką. Jest to przepyszny chleb, który piecze się w postaci okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu(...)żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło i miód. Do misy miksera wlej rozczyn i dodaj wszystkie mąki oraz sól. Zarób ciasto używając haka do miksera. Ciasto będzie lekko
codojedzeniabyło pożywnie i zdrowo. Do tego odrobina ksylitolu i cytryny do smaku. Możecie do niego dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało. Zamiast domowego sosu możecie wykorzystać gotowy dżem, ale pomimo wszystko namawiam Was do zrobienia go własnoręcznie. Smak jest nie do opisania Kto jeszcze robi naleśniki na weekendowe śniadania? Dla mnie to już pewnego(...)naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik ! Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym 2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: sos: truskawki mrożone 170g masło 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 1 łyżka naleśniki: jajka 1 sztuka ksylitol lub cukier 1 łyżeczka sól 1 szczypta mąka 85g mleko 180ml olej do smażenia nadzienie: twaróg ok. 100g
rabarbarowonutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych (ja nie miałam tyle więc dałam po 3 łyżki zmielonych migdałów, rodzynek, posiekanych migdałów Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy,rodzynki wymieszać. Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem(...)czekolady mlecznej 100 gr czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po pokrojeniu wafli, każdy zanurzyć w roztopionej czekoladzie, położyć na kratce do zastygnięcia. Podawać. Smacznego Źródło przepisu: Domowe wafelki Knoppers Domowe wafelki Knoppers
moj przepis nacudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez siostry Tatin - Stephanie i Caroline. To właśnie ta pierwsza, domowa mistrzyni cukiernictwa, stworzyła tę wspaniałą tartę w małej mieścinie Lamotte-Beuvron. Choć prawdą jest, że dopiero dzięki Paryżaninowi, restauratorowi Lousiowi Vaudable, tarta zyskała taką sławę, że dziś niewielki zaledwie odsetek(...)Postanowiłam spróbować innych owoców, nadać nieco egzotycznego wymiaru. Stąd powstała Tarta Tatin z kiwi. Częstujcie się! T ARTA TATIN Z KIWI /własna propozycja;/ 100g cukru kryształ 50g masła 6 dużych, dojrzałych kiwi 200g mąki 100g masła 30g cukru 1 jajko szczypta soli Z mąki, masła, cukru i jajka oraz soli zagniatam ciasto na modłę kruchego. Masło siekam
W kuchni Karmel-itki