dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może
Kolizje Smakówmąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Kulinarne przygody Gatitysię po wizycie w sklepie, kiedy na półce zobaczyłam waniliową masę kajmakową. To cudo sprawiło, że postanowiłam zrobić najbardziej waniliowe ciasto z ciast waniliowych. Z dodatkiem delikatnego kremu z mascarpone wyszło idealnie :) Ciasto: szklanka cukru szklanka mąki kostka masła pół szklanki mleka 4-5 jajek laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: waniliowa masa kajmakowa opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki(...)pół, delikatnie zdejmujemy wierzchnią warstwę i smarujemy połową puszki masy kajmakowej (drugie pół jest to dowolnego zużycia, hyhy). Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Obkładamy ciasto kremem w dowolny sposób, nie żałując sobie podjadania - masy wychodzi wystarczająco dużo, żeby starczyło do ciasta i ku naszej uciesze :) Gotowe ciasto
sama złodyczsztuk) 450g truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych : )) Połowa cytryny ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy
Kolizje SmakówŻelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała. Do masy kokosowej dodajemy ser mascarpone oraz przemielony twaróg. Jeśli nie mamy czym go zmielić można rozdrobnić mikserem. Całość mieszamy. Do podgrzanej żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy żelatynę
Kolizje Smakówchrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam(...)dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą
bastalenapochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych
Marta Gotujepochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem serka mascarpone która jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Do środka dodałam jagody. Ale uwaga - babka jest pyszna i szybko znika. Składniki: 300g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy jagody Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć na puszystą(...)masę. Dodać porcjami mascarpone po jednym jajku i cały czas miksować na średnich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać połowę masy wsypać jagody i zalać resztą masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec
Ala piecze i gotujebardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :) Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 0,5 kg mascarpone 0,5 kg gładkiego sera twarogowego 400 ml mleczka kokosowego 100 g kokosu 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 4 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
Ze smakiem i z pasjąRECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w wykonaniu i muszę powiedzieć, że przygotowanie jego było czystą przyjemnością. Ten sernik na zimno będzie idealny na zbliżające się walentynki, przyjęcie komunijne czy urodziny. Smak kokosowy można zamienić na waniliowy (zamiast likieru dodaj
Przepisy Aleksandrynasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. Bardzo podobną masę przygotowuje Anna Starmach w swoim przepisie na tartę. Naprawdę polecam ten wypiek. Nie zawiedziecie się! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryRoladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje: 100 g łososia wędzonego; 2 jajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny
Miksturowniksosem na bazie mascarpone, śmietany i czosnku, czyli różności pozbierane z lodówki i skomponowane w jedno, jak się później okazało, wielce smakowite, danie:) Składniki na 2-3 porcje: * 200 g makaronu pełnoziarnistego penne * kawałek boczku surowego * kilka plasterków szynki * cebula spora * żółty ser wędzony - akurat taki był w lodówce Sos: * 100 g mascarpone * 50 g śmietany kwaśnej(...)ząbki czosnku * sól, przyprawy Wędlinę pokroiłam i przesmażyłam z cebulą. Makaron ugotowałam bardzo mocno al dente czyli ok. 5 min. Ser żółty starłam, a mascarpone wymieszałam ze śmietaną, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem*. W naczyniu układałam po kolei: makaron, wędlinę, kupki sosu i ser żółty. Przykryłam folią aluminiową i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 min. * czosnek
Zdrowa Kuchnia Sowynagrzanym do 180°C. Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami. Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy ja do serka mascarpone. Dokladnie mieszamy. Dodajemy sok z 1 limonki i kilka malin. Dla mnie taka masa byla odpowiednia, ale jesli ktos woli slodsza to nalezy dosypac cukru pudru i dokladnie wymieszac. Gotowym
Przysmaki Karolki