wypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO(...)biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy
Moje-pitraszeniepodać . U mnie takie ciacho znika w mig. Do dekoracji użyłam miechunki suszonej Helio. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 g żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki likieru waniliowego 500 ml przegotowanej wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier. Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko
Sama słodycz i szczypta chiliwody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl gorącej wody mus wafelk owa straciatella : 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy cappuccino (proszek) 2 wafelki kawowe Lusette 1,5 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl gorącej wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie(...)było z niego wyciąć kółka można go na 15-20 minut wstawić do zamrażalnika. mus wafelk owa straciatella : Wafelki siekamy bardzo drobno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Serki mascarpone ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino (proszek). Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy z musu
Bon appetit mon amiegdyż szybko się robi i szybko znika. Składniki: opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne) puszka brzoskwiń 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 25 dag serka mascarpone 2 brzoskwiniowe galaretki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 7 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku Brzoskwinie odsączyć na sicie,mniejszą połowę pokroić w kostkę,pozostałe w plastry.Galaretki przygotować(...)przepisu,odstawić do lekkiego stężenia.Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,odstawić do wystygnięcia. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części. Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody
Niespełnione zdolności kulinarneMoje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką
Kulinarne życiebiałek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy(...)zagotowania! dodaję połamaną gorzką czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Studzę. Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką. Kremem przekładam krążki bezowe. Schładzam torcik w lodówce. Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej na Durszlaku
Wanilia i Kardamonroztopionego masła 200 g mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie do kremu) 1 biała czekolada 250 g serka mascarpone szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao(...)czasie wyłączamy piec ale nie wyjmujemy ciasta przynajmniej przez 30 - 40 min. Przygotowanie kremu to bardzo prosta sprawa, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z mascarpone, dodajemy nadzienie z ciasteczek oreo i sól, wszystko łączymy w gładki krem. Ciasto po wyjęciu z pieca musi przestygnąć jednak nie może być całkowicie zimne przy przekładaniu kremem. Połowa porcji kremu do środka, drugie
Kuba Gotujesól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz(...)cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Białko ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet pieczemy
Kuchnia w czekoladziełatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 6 wafelków Lusette o smaku czekoladowym 1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części. 2. Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy. 3. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Cienko smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi wafelkami
Szefowa kuchniBiszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone ananas z puszki cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia składników(...)cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.* Krem: Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać. Przełożenie: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić. *jeśli nie można dokończyć
Motylkowa Kuchniajeszcze kiedyś go zrobię ;) Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu(...)piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt. Przygotowanie Kremu 7. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do zgęstnienia na koniec dodajemy alkohol. Krem dzielimy na połowę, do jednej dodajemy wiórki tak około 50 gr. 8. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Nasączamy pierwszy
Gotowanie...to proste !śmietany 150 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego z kubełka* (najlepiej ,,Piątnica" lub ,,Wieluń") 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego *Czasami bywa, że ser z kubełka jest bardzo wodnisty, rzadki, to wtedy należy przenieść go na sitko wyłożone gazą, przygnieść i zostawić(...)pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą miksera ubijamy ser z kubełka, mascarpone, cukier i cukier waniliowy na gładki, puszysty krem. Wykładamy jego na ostudzone brownie. Studzimy w lodówce przez 2-3 godz. Najlepiej zostawić na noc. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam
Kuchnia Łukaszaczubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła - aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Krem Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Mascarpone i miękkie masło
Pan i Pani Smith w kuchniprzygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa. Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej herbatniki Przygotowanie(...)biała: Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć
Ala piecze i gotujedziewczynki uwielbiają najbardziej. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru * ulubiony dżem np brzoskwiniowy, wiśniowy * litr śmietany kremówki * 200g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * niebieski barwnik spożywczy * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru(...)soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować białym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ozdobić masą . Udekorować ozdobami z czekolady. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Marty