masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:89/248)

Sernik Piña Colada 420

sernik ocieplić w temperaturze pokojowej. Spód sernika: 340 g ciasteczek owsianych kokosowych (lub Digestive) 50 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego)  250 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 400 ml mleczka kokosowego w puszce puszka ananasa (nie używać świeżego ananasa!) 5 jajek 2 żółtka 3 pełne(...)wykonana spodu sernika. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i utrzeć na mokry piasek. Przygotować tortownicę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie oblepić dno i boki formy masą ciasteczkową, mocno ją uklepując i dociskając (fot.1) . Wstawić do lodówki. Ananasy wyjąć z puszki na durszlak i dokładnie odsączyć. Przełożyć do blendera i dokładnie rozetrzeć na papkę (fot.2) . Otworzyć puszkę

Świat Ciasta
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1309

tortownicy i piecz biszkopt około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość.KOKOSOWA MASA SERNIKOWA:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.W osobnej misce utrzyj przez chwilkę mascarpone z kremowym serkiem i cukrem pudrem.Puszkę z mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej wodę kokosową, która zebrała się na wierzchu, nie będziesz(...)potrzebować do kremu. Całkowicie stwardniałe mleko kokosowe dodaj do mascarpone i serka. Dołóż do tego ubitą kremówkę, a także zmielone w malakserze  na drobno wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie całość.Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody i cienką strużką wlej do masy, dobrze i krótko miksując całość.SKŁADANIE TORTU:Do tortownicy o wymiarach

Słodko-Słony Świat Ilony
Zielone ciasto z kiwi - cudownie cytrynowe 293

serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny + 5 owoców kiwi :) WYKONANIE: 1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki. 3. Do większej miski dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę. 4. Dodać(...)minut. Do suchego patyczka. 10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia. 11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę. 12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny. 13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem. 14. Obieramy

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 192

białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych 50 g masła, roztopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 500 g serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka(...)dekoracji Przygotowanie: Spód:  Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem. Wsypujemy na dno okrągłej formy do pieczenia. Ugniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki, oprócz białek. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 165

podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość.  Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki  SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka sól PRZYGOTOWANIE(...)foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort czekoladowo - malinowy 297

wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy) , pozostawiamy do momentu

Serce zamknięte w formie pyszności
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 214

Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką balonową wmieszamy serek mascarpone – nie miksujemy i nie ubijamy, mieszamy tylko do połączenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę. Delikatnie przekładamy(...)trzecią lub połowę masy serowej. Używamy 1/3 jeśli chcemy masę od góry udekorować, wyciskając ją z rękawa cukierniczego, a po połowie jeśli rozsmarujemy krem na płasko, bez szaleństw. Masę równomiernie rozsmarowujemy na biszkoptach silikonową szpatułką lub łyżką i powtarzamy manewr z nasączaniem biszkoptów. Na drugą warstwę nasączonych ciastek wykładamy lub wyciskamy z rękaw cukierniczego resztę masy. Całość wstawiamy na przynajmniej

Karo in the Kitchen
Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone 189

jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita. Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku(...)Masa z truskawek: Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki nie muszą być całkowicie rozgotowane. Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała. Lekko tężejącą masą

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowo jagodowy 184

Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru (250ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki(...)następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut w lodówce.  3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu- 1/5 masy jagodowej- odsączone

Kuchnia w czekoladzie
Tort kokosowy z okazji Chrztu Świętego 233

później Satine Ice i na szarym końcu Bakels- Pettinice, wspominam tutaj o tych bardziej popularnych na naszym rynku.  Także jeżeli Was stać i zastanawiacie się nad wyborem masy to serdecznie polecam Callebaut Ticino Carma. A teraz trochę o torcie. 22 maja córeczka mojej kuzynki obchodziła swoje wielkie święto. Z tej też okazji powstał tort. Miało być słodko, dziewczęco, różowo(...)śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru  szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić na sztywną masę. Następnie dodać cukier, wiórki i likier kokosowy i całość wymieszać do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
Babeczki na Halloween 181

wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.  Krem do babeczek-  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone

pink envelope
W malinowym chruśniaku 137

skórki a następnie mielimy na pył. Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru pudru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz zmielone orzechy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ja na mus malinowy. Na wierzch deseru układamy świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Czas przygotowania: 25' Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 360 kcal

Pyry na Gaz
Torcik cappuccino czyli Slodki Czwartek odc.142 184

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Spód wykładamy połową herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę i dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, kawę inkę. Wszystko miksujemy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, posypujemy pokrojonymi sliwkami i przykrywamy drugą połową herbatników. Wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu kawałkami śliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROLADA ŻYRAFA ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 174

jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao   (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 banany Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą

Zrób to smacznie