łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Lukier: 2 łyżki mleka/wody/soku z cytryny lub pomarańczy cukier puder barwnik (opcjonalnie) Opcjonalnie: masa cukrowa ozdoby do dekoracji Mąkę przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki. Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę) i schłodzić w lodówce - co najmniej 30 minut(...)plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty. Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować. Użyłam gotowej masy cukrowej w kolorze białym i dodatkowo zabarwiłam ją barwnikami na różne kolory
Di gotujePrzepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że spodobał się Wam tak bardzo jak mnie :) Domową masę cukrową można wykorzystać do zrobienia dekoracji lub obłożenia tortu czy babeczek (w tym i w tym wpisie można zobaczyć jak wyszło w praktyce). Z dodatkiem(...)przesiewamy z mąką ziemniaczaną do miseczki. Z przesianego cukru z mąką odkładamy na bok jedną kopiastą łyżkę. Do reszty wlewamy rozpuszczoną galaretkę i dokładnie mieszamy łyżką - na tym etapie masa ma konsystencję budyniu. Kiedy nie ma już żadnych grudek dodajemy resztę cukru i mąki i zagniatamy w rękach. Gotowa masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Zdecydowaną zaletą jest owocowy smak
Ciastkozercybiałego, 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 75 ml mleka, 2 łyżki soku z cytryny, ponadto: 50 g gorzkiej czekolady, gotowa masa cukrowa, trzy kolory, słodkie jajeczka. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na kogel mogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę mieszamy(...)rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami. Smacznego
Moniki Smakołykibędziecie chcieli go wieźć przez trzy kraje, do musu wystarczy dodać połowę żelatyny, a do kremu nie trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można tak jak ja - masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetabliczki dobrej gorzkiej czekolady 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej 300 g powideł śliwkowych do nasączenia: szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany masa cukrowa Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy(...)przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaukrywajmy dużo cierpliwości i wprawy, ale efekt może być oszałamiający. Ja nie jestem mistrzynią w takich ozdobach, ale moja znajoma tworzy cudowne torty. Osobiście stawiam raczej na masy cukrowe, dzięki którym nawet z pozoru najłatwiejszy tort może przerodzić się w arcydzieło. Mając w domu ozdobne wałki i wiele różnych foremek do ciasteczek można tworzyć niebanalne wzory. Polecam Wam spróbować. Masa
Słodkie okruszkibardzo popularna w krajach anglojęzycznych i robi tam ogromną furorę. W dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest(...)bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo ją rozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked cake to także pięknie wyglądające ciasto, bo często mniej oznacza więcej :-) Swoje ciasto przełożyłam tylko 1 raz, dużą ilością kremu - ostatnio coraz częściej w cukierniach można dostać takie właśnie torty. Jest to kolejny trend, który
Poezja Smaków - blog kulinarnybabeczki czekoladowe znajdziecie tu . Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki. Koszulkę rozcinamy z dwóch stron. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności od wielkości kwiatków, jakie potrzebujemy kulamy kilkanaście kulek w różnych rozmiarach. Kulki kładziemy w odstępach od siebie między dwie warstwy(...)Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybrzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu . Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik i dokładnie mieszamy. Żeby uzyskać bardziej wiosenny odcień zieleni możemy dodać odrobinę żółtego barwnika. Po wymieszaniu krem wstawiamy do lodówki. Po wyciągnięciu babeczek(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i ozdobami z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyłyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo 120 g lukru 2 łyżki kolorowej posypki 24 małych groszków czekoladowych 12 fioletowych papilotek masa cukrowa biała Instructions Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt(...)formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową
Wędrówki po kuchnipieczenia masło margaryna 200g masła czekoladowego odrobina soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego ulubiona herbata ( u mnie Sir William's-exotic fruits) masa cukrowa barwniki dodatki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać pianę z białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić(...)ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań specjalnych.Ma bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat.Świetnie
Wielki apetytCzekolada plastyczna jest wspaniałą alternatywą lukru plastycznego ( klik ) . Tak jak dzieci przepadają za przeraźliwie słodkimi ozdobami wykonanymi z masy cukrowej ( bo to przecież głównie cukier puder) tak dorośli nie odmówią czekoladowej różyczki z toru. Technologia wykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady(...)miodu. Ozdobą tortu z poprzedniego wpisu ( klik ) była róża wykonana z czekolady plastycznej. Technika wykonania rozwiniętej róży z czekolady plastycznej jest taka sama jak kwiatu z masy cukrowej ( klik ) Z dwóch tabliczek czekolady wyjdą nam dwie duże róże i jedna mniejsza - bądź pięć mniejszych. Do wykonania róży potrzebujemy: - filiżankę - czekoladę plastyczną - odrobina skrobi ziemniaczanej bądź skrobi kukurydzianej
kawawszklancełyżki cukru pudru 3 tabliczki gorzkiej czekolady dżem wiśniowy masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta Przygotowane: Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo 30 cm. Uformowac kształt auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic(...)fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody
Amatorka kuchennababeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady) Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić(...)wiórkami kokosowymi. Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych cukiereczków). Lukier może posłużyć za klej. Gotowe pandy przekładamy do papierowych papilotek lub nabijamy na patyczki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyhomogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady) galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 5 łyżek kokosu kolorowa masa cukrowa Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie(...)galaretkę i zmiksować. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Kiedy całość zastygnie śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i obsmarować boki i wierzch ciasta. Całość dokładnie pokryć kokosem. Z masy cukrowej wyciąć oczy, uszy i inne elementy dekoracji. Ułożyć na wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia