masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:11/90)

Walentynkowe Muchomory 158

kiedy potrzebujemy ich kilkanaście na jedną babeczkę). Możecie wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Może czekoladowe lub waniliowe upieczone w środku z kostką Waszej ulubionej czekolady? Przestudzone babeczki pokrywamy czerwoną masą cukrową ( jak to zrobić? ). Pozostałą masę wałkujemy na stolnicy i wycinamy małe serduszka. Jeśli masa przykleja się do stołu można podsypać ją delikatnie cukrem pudrem. Z białej masy cukrowej także

Ciastkozercy
Tort kufel piwa 189

mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki spirytusu 1/2 cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo 500 g masy cukrowej brązowej 250 g masy czarnej farba jadalna srebrna klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier(...)papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Po udekorowaniu tortu na wierzch wykładamy krem z mascarpone imitujący pianę. Notes Wysokość tortu: 15 cm Waga: 2,750 kg By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Babeczka świąteczny renifer 210

mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową ( jak to zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy średnią foremką jedno kółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą

Ciastkozercy
Trzypiętrowy tort na komunię 206

Masa dekoracyjna: 4 kostki masła około szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy możecie dodać więcej) 300 ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: około 200 g płatków migdałowych hostia z masy cukrowej kilka innych dekoracji komunijnych z masy cukrowej (u mnie gołąbki, listki i kwiatuszki z niebieskim środkiem) kilka kłosów białe goździki Masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką i jasną

PatiGotuje
Tort szampańsko figowy 185

winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową spędziłam w kuchni nieco więcej czasu i z pomocą Mojego Mężczyzny, który zawsze dzielnie asystuje w moich próbach cukierniczych, wyczarowaliśmy radosne, kolorowe kwiatki. Było nie tylko pysznie(...)mieszamy. Biszkopt przekrawamy na 4 części. Na pierwszą część wykładamy krem, przykrywamy kolejną częścią, wykładamy masę figową, znów kładziemy krążek biszkoptowy, a na niego krem śmietanowy. Ponieważ dekorowałam tort masą cukrową wierzch i boki smarowałam masą maślaną, ale można zostawić część masy śmietanowej i posmarować nią boki i wierzch tortu i udekorować dowolnie np. owocami

Cynamonowe szczęście
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 201

równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować(...)wierzch.  Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby się dobrze schłodził. (Na tak duży tort zużyłam 1,5 porcji masy z przepisu). W tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Poszperałam troszkę w necie i tym razem postanowiłam, że masę plastyczną przygotuję z pianek marshmallow. Masa jest dużo lepsza od tej, którą do tej pory używałam. Jest bardzo plastyczna

kulinarnyswiatdomi
Babeczka świąteczny miś 173

mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową ( jak to zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy dwa kółeczka (średnia i najmniejsza foremka). Przyklejamy je na babeczkę, doczepiamy czarne oczka i nos. Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc

Ciastkozercy
Tort kosz z kwiatami 189

białej czekolady (np.milka) * 1 opakowanie bitej śmietany w proszku masa krówkowa * 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego * 2 łyżeczki kakao * 350 g margaryny Kasi dodatkowo *  biała masa cukrowa *barwniki Sposób wykonania biszkopt Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min. Do masy dodać mielone migdały, przesianą mąkę I dokładnie wymieszać. Masę wylać do przygotowanej(...)koszu wiklinowym. Rączkę najlepiej wykonać ok. 1-2 tygodnie wcześniej i zostawić do wysuszenia, gdyż masa jest zbyt miękka i nie utrzyma kształtu. Rączkę i kwiaty wykonane z białej masy cukrowej, przepis  Tutaj . Rączka została wykonana tydzień wcześniej, gdyż masa musiała wyschnąć, aby później zachować kształt, również kwiaty można wykonać wcześniej, gdyż posmarowane na torcie gorącą przegotowaną wodą

Mix smaku
Masa cukrowa (plastyczna) Tort Rybka Mini Mini 149

Masa cukrowa  służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, oraz formuje z niej różnego rodzaje ozdoby do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Taki oto tort przygotowałam na urodziny mojej Oli. Była to pierwsza próba, troszkę czasu zajmuje ale chyba warto :) Składniki(...)blat kuchenny wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam łyżeczką, a jak już wyleje cały płyn zagniatam rękami powoli dosypując pozostały cukier puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną

kulinarnyswiatdomi
Zimowy tort grylażowy 129

cukru  200 g masła  100 g cukru pudru masa grylażowa: 2 czekolady (Bajeczny- Wedel)  do dekoracji: jadalny brokat ozdoby z masy cukrowej ( wycięłam za pomocą wykrawaczek  z białej i barwionej na błękit masy cukrowej) błękitny cukier ozdobny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki

Wielki apetyt
Babeczki na Halloween 219

dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:)  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt, łyżeczka sody oczyszczonej(...)temp. 180st. Ostudzić. Krem:  250g serka mascarpone,  1/2 szklanki śmietany 18%,  100g białej czekolady,  3 łyżki cukru pudru,  szczypta pomarańczowego barwnika,  kapelusze z masy cukrowej .   2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika

Z miłości do słodkości
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 196

łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 40 dag cukru pudru Kilka kropel aromatu pomarańczowego Czerwony barwnik spożywczy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta. Masa cukrowa: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa

VioletoweKucharzenie
Dekoracja ciasteczek masą cukrową 192

Pierniczki serduszka z przepisu na Świąteczne pierniczki Z tego przepisu wyszło 50 serduszek wysokich na ok. 8 cm i jedno duże ok. 25 cm średnicy. Masa cukrowa • 450 g białych pianek marshmallows • 1 kg cukru pudru • 5 łyżek wody • odrobina różowego barwnika • 1 łyżka masła Wykonanie: • Pianki włożyć do szklanego naczynia, polać 2 łyżkami wody(...)konsynsystencji plasteliny. Jeśli jest zbyt twarda, dodać kolejną łyżkę wody. • Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać czerwony barwnik, aby uzyskać różowy kolor. • Gotowe masy cukrowe włożyć do woreczka foliowego i poczekać, aż ostygną. • Odrywać kawałki masy i rozwałkować podsypując cukrem pudrem. Nieużywana masa ma być zawsze w woreczku, aby nie wysychała

To co kocham
Babeczki ze świątecznym wieńcem 248

się świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: tego Wystudzone babeczki pokrywamy masą cukrową lub białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ) Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy(...)malutkie różyczki wzdłuż brzegu babeczki i dekorujemy cukrowymi koralikami. Możemy również dołożyć na środek ozdoby z masy cukrowej - kokardkę lub gałązkę ostrokrzewu. Babeczki ze świątecznym wieńcem Smacznego

Ciastkozercy
Pierniczki serduszka 179

Pierniczki z czerwoną masą cukrową idealnie sprawdzą się na świątecznym stole, ale również jako Walentynkowa dekoracja, czy prezent. Składniki:  250 g mąki 150 g miodu  50 g cukru pudru 50 g masła  1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa(...)masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników. 2. Wałkować na grubość 2-3 mm. 3. Dekorować dopiero po ostudzeniu 4.Masę cukrową wałkować na grubość 1-2 mm, opruszając cukrem pudrem by masa nie przykleiła się do podłoża. Masę przykleić do ciasteczka za pomocą wody. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

KreatywnePiny