marynaty - 6066 przepisów (strona:21/405)

Gulasz z jelenia 200

taki diabeł straszny :) Mięso z jelenia smakiem przypomina mi  wołowinę i odrobinę wątróbkę. Ogólnie bardzo smakowało całej rodzinie. Wcześniejsze marynowanie mięsa jest nieodzowne. Powinno leżakować w marynacie kilka dni, ale ja nie miałam na to czasu i moczyło się przez dobę. Może dlatego czas duszenia wyniósł 3 godziny  :) Ale warto było czekać i delektować się  zapachem rozchodzącym(...)pieczarek  -po jednej małe marchewce i pietruszce -2 liście laurowe -2 ziela angielskie  -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia lub smalec Marynata: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Kulinarne przemyslenia
Golonka po bawarsku 160

dwie porcje dania Golonka po bawarsku   SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego(...)ilość wody, czyli taka by golonki mogły być zakryte. Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia. Przestudzone golonki ponacinać nożem. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć. Odstawić na około godzinę. Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki

WSZYSTKO SMACZNE
Kurczak w sosie BBQ 194

sosie BBQ Prosty przepis na kurczaka w sosie a’la Barbecue, do którego potrzeba tylko kilka składników. Dzięki pół produktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego(...)Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu 1/2 łyżeczki Papryki Wędzonej Sól i pieprz (do smaku) 1 łyżka Oliwy Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem

Oslov.
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 112

przepis wymaga zastosowania właśnie metody stir-fry, dzięki temu wołowina jest miękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin (słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób   jako miarka posłużyła(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) do dekoracji - cebula dymka (długa cebulka ze szczypiorkiem)  Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju sezamowego (w ostateczności można zastąpić olejem o neutralnym smaku) 1 lub 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake

Cztery Fajery
Śledzie marynowane z imbirem 105

jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas(...)ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3. Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować

Cztery Fajery
Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie 221

Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie. Dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na obiad. Będzie nie tylko smacznie, ale też i zdrowo. Mięso przygotowałam bez tłuszczu. Wyszło miękkie, soczyste i pełne smaku, który zawdzięcza wspaniałej jogurtowo-miodowej marynacie. Miód, to nie tylko doskonały dodatek do napojów, placuszków, deserów czy owsianek. To również wspaniały składnik wielu innych dań(...)diety oraz certyfikowanej żywności ekologicznej. Polecam Wam zapoznać się z pełną ofertą sklepu.   A wracając do przepisu. Przygotowanie piersi z kurczaka jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w marynacie. Pamiętajcie, że mięso powinno leżeć w niej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Polecam Składniki

Słodkie okruszki
Fit sajgonki z łososiem i warzywami 149

posiłek, dość szybki do zrobienia, który na pewno posmakuje wielbicielom orientalnych smaków.  Sajgonki są w lżejszej i zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku. Do tego pyszny łosoś w marynacie na bazie sosu sojowego.  Wykonanie jest dość proste (pomijając oczywiście zawijanie :D), a dzięki gotowej mieszance warzyw możemy zaoszczędzić czas. Składniki (ok. 12 sztuk): ok. 300 g fileta(...)łososia  opakowanie  mieszanki chińskiej Hortex 12 arkuszy papieru ryżowego (u mnie mniejsze)  2 łyżki oleju kokosowego  sezam (u mnie czarny)  sos chili (opcjonalnie)  marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie

Healthy food explorer
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 204

Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad   Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu

Kuchnia na wzgórzu
Grillowane żeberka w miodzie 147

Pyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa.   Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano(...)kmin rzymski, cukier, rozmaryn Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy

Pyry na Gaz
Diabelskie żeberka 138

Wyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu, słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla. Składniki: 1kg żeberek 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz ziarnisty sól Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku(...)zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut, a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić. 2. Marynata: Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. 3. Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60 minut. Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
SZASZŁYKI Z KURCZAKA, PIKANTNE W MIODZIE I DIETETYCZNE NA GRILLA + FILMIK 150

Dzisiaj przepis na szaszłyki z kurczaka w dwóch wersjach, w marynacie pikantna - miodowej  i dietetyczne w jogurcie. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu.  SKŁADNIKI :   1 kg piersi z kurczaka  4-6 cebul 1 papryka 1 cukinia(...)MARYNATA MIODOWO - PIKANTNA 4 łyżki ostrego ketchupu  2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 ząbki czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka marynowane w burakach z musem z bazylii i awokado 228

bazylii 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 awokado, dojrzałe sól, pieprz odrobina kwaśniej śmietany, opcjonalnie W rondelku umieścić pokrojonego buraka, liście laurowe, ziele angielskie. Zalać wodą, dodać ocet. Zagotować marynatę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 20 minut. Odcedzić i wystudzić całkowicie. Jajka obrać ze skorupek. Umieścić je w słoiku lub garnku. Zalać wystudzoną marynatą, aby były całkowicie przykryte(...)Zostawić w marynacie od 12-24 godz. Im dłużej tym marynata wniknie głębiej w jajko i mocniej je zafarbuje. Po upływie tego pożądanego czasu wyjąć z marynaty i osuszyć. Przekroić jajka na pół i wyjąć żółtka. Przełożyć żółtka do kielicha blendera. Dodać awokado, bazylię i chrzan. Zmiksować na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę śmietany. Doprawić do smaku

olalacooking
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 255

kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – przepis(...)początku przygotowujemy marynatę – mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane powyżej. Mięso przecinamy w ten sposób aby powstał mniej więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy. Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste kulinaria z pomysłem 145

zdrowe jedzenie. Kurczak z pomysłem Jak przygotować kurczaka, by się zbytnio nie napracować, nie nabrudzić w kuchni i szybko mieć rewelacyjny obiad? Agata proponuje pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany. Zrobienie takiego dania warto zaplanować dzień wcześniej, bo mięso najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Co podać do kurczaka? To, co lubimy i na co możemy sobie pozwolić(...)piekarnika ? A z całą pewnością, nawet gdy się odchudzamy, do kurczaka podajmy surówkę z kapusty pekińskiej . Oto zdrowe pyszności! I jakie łatwe do przygotowania! Delikatna pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany Składniki na 3 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (350-400 g) niepełna szklanka śmietany 18% (200 g) 1 płaska łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki

KulinarneImpresje.pl
Bazyliowe wrapy z kurczakiem w marynacie satay i chrupiącą szynką serrano. 167

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek II. Kurczak w marynacie satay: 500 g piersi kurczaka odrobina oleju arachidowego 1 szalotka (średniej wielkości, drobno pokrojona) 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 świeża, zielona papryczka chili (drobno pokrojona, z pestkami) 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki octu ryżowego 1/3 szklanki brązowego cukru 4 łyżki

DominikaDolci