marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:170/253)

CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 171

łyżka * pędy bambusa – 2 łyżki * sól, pieprz * ryż SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy

Ostra na Słodko
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 132

niezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY

Życie zamknięte w smaku
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 178

rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował

Mia Cucina Sofieta
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 214

Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”, cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Połączenie 5 smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy(...)glutaminianu. Skrzydełka po tajsku wcale nie są skomplikowane, a smak jest naprawdę nie do podrobienia. Skrzydełka z kurczaka już nigdy nie będą takie same :) Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają słodkawy posmak sól i pieprz ok. 30 ml oleju 2-3 łyżki pasty miso jasnej 5cm kawałek świeżego imbiru

Pociąg Do Kuchni
KURCZAK W PRZYPRAWACH Z MELONEM 577

pokrój je w grubą kostkę (około 1,5-2 cm). Kurczaka wrzuć do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą. Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek(...)około 2 cm). Posyp całość słodką paryką i kolendrą, wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3-4 minuty. Mozesz ewentualnie dosolić i dopieprzyć potrawę jeszcze odrobinę do smaku. Gotowe! Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub zwykłym. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Soczysty filet z kurczaka z patelni 167

smaczne ani tak delikatne jak te drobniejsze ( i to wcale nie znaczy, że kurczak był niedożywiony :) Na każdy oczyszczony z błonek filet potrzebujemy: - 1 łyżkę oleju - 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - jeżeli lubimy - czosnek granulowany - ok. 1/2 łyżeczki Mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Dokładnie smarujemy nią filet.  Odstawimy w chodne miejsce co najmniej(...)godzinę ( jeżeli macie czas, natrzyjcie go marynatą i wstawcie na noc do lodówki). Rozgrzewam bardzo mocno suchą patelnię, wręcz na granicy dymienia. Kładę na nią filety - będą głośno skwierczeć i wręcz podskakiwać - ale to dobrze - tak ma być. Zmniejszam delikatnie ogień - ale nadal jest on dość żywy. Smażę 4 minuty ( u mnie dwie sztuki na raz się opiekały), przewracam

kawawszklance
Soczyste mięsko z marynaty 164

Pierś z kurczaka chwilowo była u mnie nie dostępna [ po prostu zapomniałam kupić, ale będzie jeszcze wpis z testem przypraw i piersi], a z racji tego , że robiłam kotlety schabowe z polędwicy wieprzowej postanowiłam wypróbować ten zestaw z wykorzystaniem mięsa wieprzowego..I wiecie co Wam powiem? żałuję , że zrobiłam tak tylko z dwoma plastrami polędwicy..Taka marynata z oliwy

Moje domowe kucharzenie
Kurczak orientalny z curry 162

nadrabianie zaległości. Dzisiaj będzie obiadowo w nieco orientalnej odsłonie dla tych co kochają zapach i smak curry oraz kurkumy. Składnik dla 4 osób: - 1 kg mięsa z piersi kurczaka - 1 puszka mleczka kokosowego - 3 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki curry - 3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 3 papryczki chili peperoncini, możecie ją zastąpić papryką w proszku - pieprz(...)umyć i pokroić na cienkie plastry.  2. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę.  3. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić lub rozgnieść.  4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie

Apetyczna babeczka
SOS TERIYAKI 147

Sos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu

naRuszcie
Udka z piekarnika 76

nadarzające się w ciągu roku wyjątkowe dla nas okazje. Sekret idealnych udek tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, wyraziste, wręcz idealne. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, by przeleżały całą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka godzin przed zapiekaniem, będzie równie smaczne. Udka zapiekane można(...)podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE Składniki 5-6 udek z kurczaka 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy  1 łyżeczka miodu  1 łyżka soku z cytryny  3 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki curry

Alle Dobre!
Klasyczna karkówka z grilla 237

Klasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było soczyste, a zarazem kruche i rozpływało się w ustach. W tej wersji marynaty użyjemy kilku podstawowych przypraw. Oczywiście możecie użyć takich jakie lubicie najbardziej. Składniki ok. 1 kg karkówki oliwa sól pieprz ziołowy szczypta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone nuggetsy z kurczaka 475

kukurydzianych 3 łyżki oliwy       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na około 3 centymetrowe paski *** *** W misce mieszamy mleko z jajkiem, mąką i przyprawami na jednolitą masę. Do masy wkładamy mięso i dokładnie mieszamy *** *** Płatki kukurydziane kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze *** *** Kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w płatkach *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy(...)TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pieczone nuggetsy z kurczaka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Mięso na grilla – jakie wybrać? 150

półtusz, dzięki czemu dostarczają różnych walorów smakowych wielbicielom mięsa grillowanego. Sprawdź: Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie Wybór mięsa na grilla powinien mieć dla nas znaczenie. Powinniśmy być świadomi tego, aby na grilla trafiło najlepsze mięso np., karkówka, boczek czy skrzydełka z kurczaka. Z tego względu sięgajmy po mięsa, które nie tylko zaspokoją głód, ale będą również smaczne i zdrowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Panierowane pałki pieczone 166

Pyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe. Do marynaty dodałam ciekawy składnik. Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku

Ewa w kuchni
Długo duszona wołowina z pieczarkami 191

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania