marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:141/253)

Kurczak pieczony na ryżu 10268

pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały(...)następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą blaszkę wysypujemy nie ugotowany ryż , rozkładamy równomiernie , posypujemy fasolką ( nie trzeba rozmrażać ) , układamy na koniec krążki cebuli -równo po całej powierzchni , tak aby przykryły całkowicie ryż z fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym

Ogrodnik w podróży
Indyjski obiad na żółto 249

mamy tu:Kurczaka po indyjsku -  w garam masala, przepis z Galerii Potraw Gazety Wyborczej, swoją drogą jednego z najlepszych miejsc w sieci. Kurczaka tego robiłam już po raz drugi, ale pierwszy raz trzymałam go w marynacie 24h. I zawsze już będę tak robić, bo różnica jest niesamowita, mięso jest cudnie soczyste, mimo, że ja użyłam pokrojonych w kostkę piersi

Z butelką mleczka w tle
Sos z kurczakiem garam masala 108

kurczakiem garam masala, to bardzo prosty do wykonania sos. Przyprawy, których powinniście użyć do marynaty tego mięsa zapewne macie w swojej kuchni, dodatkowo tylko możecie kupić przyprawę garam masala, jest w cenie np. dobrej przyprawy do kurczaka. Nie jest to przyprawa na co dzień używana w polskiej kuchni, ale zachęcam by ją jednak … Czytaj dalej Sos z kurczakiem garam

Pieprzyć z Fantazją
Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 164

limonki 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 3/4 łyżeczki soli papryka w proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.  W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami mięsa i odstawić na 1/2 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez

zadanie-gotowanie
Szaszłyki z kurczaka z grilla 131

grubą kostkę. Cebulę kroimy w spore kawałki. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Olej mieszamy z papryką, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem – marynatą nacieramy mięso i zostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie kurczaka nadziewamy na patyczki, przekładając kawałkami cebuli. Grillujemy. Artykuł Szaszłyki z kurczaka z grilla pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Miodowo - musztardowe pałki z kurczaka 165

miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Jak zrobić miodowo - musztardowe pałki z kurczaka? Pałki z kurczaka umyć i osuszyć, po czym ponacinać w poprzek. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, dodać pałki, zamieszać, aby dokładnie pokryły się marynatą. Zakryć folią i odstawić do lodówki na 1 do 6 godzin, można zostawić

Codzienne Gotowanie
Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) 503

kroimy w drobna kosteczkę. Do ok. 1/4 szklanki oleju dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw i dokładnie mieszamy.  Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie mięso nacieramy częścią marynaty i piersi obsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (po ok. 2 minuty  każdej strony). Jedynie wierzch mięsa podsmażamy, środek nadal pozostanie surowy(...)mięso przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego zalewamy pozostałą marynatą, posypujemy czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy

Słodka Strona
Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych 159

mamy go dosyć. W końcu jakiś inny sposób na filet i to w wersji jak najbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka

My simple kitchen
Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka 221

przekonania kogoś do polubienia brokułów. Oczywiście, jeśli jesteśmy na diecie, majonez zawarty w sosie możemy zastąpić w całości jogurtem. Kurczaka – mogą to być zarówno polędwiczki jak i filet, przyrządzamy w ulubiony sposób. U mnie była to marynata z sosu sojowego, miodu, przypraw i soku z cytryny, następnie filet został usmażony. Może być również wędzony kurczak lub ugotowany. Porcja

Mieszam w Garnku
Pieczone udka z miodem, cytryną i imbirem 164

łyżka oleju sól pieprz Wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i wkładamy do miski. Do niedużej miseczki wkładamy starty imbir, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do udek. Obtaczamy je dokładnie w marynacie. Następnie miskę zakrywamy folią spożywczą(...)skórką do dołu, jedno obok drugiego. Smażymy ok. 5 minut poruszając od czasu do czasu patelnią, by mięso nie przywarło. Potem obracamy kurczaka i smażymy z drugiej strony również przez ok. 5 minut. Na patelnię dodajemy marynatę i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Następnie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z całym płynem z patelni) i pod przykryciem pieczemy

MyCookBook.pl
Danie dnia: Super chrupiące nuggetsy 73

super prosty sposób zrobić super chrupiące nuggetsy. Czas : 15 minut plus marynowanie Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 500 g filetu z kurczaka 2 szklanki maślanki lub kefiru 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka cebuli w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka mąki ½ szklanki oleju Przygotowanie: Krok 1 Filety(...)lodówki na noc. Nie marynuj mięsa dłużej niż 12 godzin. Krok 2 Do szerokiej misy wsyp szklankę mąki. Przekładaj kawałki mięsa z maślankowej marynaty do misy z mąką i dokładnie obtocz w niej kurczaka. Krok 3 Rozgrzej na patelni lub rondlu pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego). Kiedy będzie gorący, wkładaj do niego kawałki mięsa. Smaż partiami. Mięso będzie gotowe

Niedzielny kucharz
SAŁATKA WARSTWOWA GYROS 114

Składniki: kurczak gyros: - 800g piersi z kurczaka - 2-3 łyżki oleju (u mnie oliwa z wytłoczyn, bez posmaku) - 30g przyprawy gyros (użyłam z 'Kuchni Świata", bez zbędnych dodatków) Piersi umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, pokroić na nieduże kawałki. W misce wymieszać oliwę z przyprawą gyros. Wrzucić do niej kawałki kurczaka i dokładnie przemieszać tak, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić(...)duża papryka (ok. 300g, u mnie po połowie czerwona i żółta) - 150g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ja dałam prawie 300g i uważam, że mogłoby być jej jeszcze więcej) Kurczaka wykładamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ok. 10 minut, kilka razy mieszając w trakcie smażenia. Odstawiamy do przestudzenia. W czym czasie przygotowujemy sobie sos czosnkowy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez

Smaczne Zdrowe
Zapiekany filet z kolorowymi warzywami 103

Kolorowe dania je się oczami - taki obiad zawsze smakuje lepiej:).  2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka  2 małe cebule marynata: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1. Filet kroimy na spore kawałki. Mieszamy z olejem i przyprawami. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry. 2. W małym naczyniu żaroodpornym układamy

Szefowa kuchni
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 194

caption id="attachment_9219" align="aligncenter" width="1200"] Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego[/caption]   Zobacz inne przepisy na grilla: Szaszłyki Z Kiełbasą, Kurczakiem I Warzywami Kiełbasa Na Grilla W Prostej, Aromatycznej Marynacie Biała Kiełbasa Na Grilla Grillowane Tosty Z Jajkiem Na Twardo Najlepsza Sałatka Ziemniaczana Do Grilla Szybka Sałatka Z Ogórkiem I Serem Feta (Na Grilla

e-PrzepisyKulinarne
Grillowany filet z kurczaka pod kurkami 107

doprawiane odrobiną czosnku i grubo mielonym pieprzem. Mega prosto i mega smacznie Na 3 porcje ok. 400 gramów fileta z kurczaka 200 gramów kurek ok. 60 gramów masła 1 średnia cebula mały ząbek czosnku grubo mielony pieprz sól Marynata olej, sól, słodka papryka w proszku,odrobina czosnku granulowanego Zielona pietruszka lub szczypiorek do podania. Fileta z kurczaka dzielimy

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania