marynata do karkówki - 803 przepisów (strona:35/54)

Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 88

całej rodzinki. składniki dla 3 osób: 3 duże ziemniaki 0,4 kg karkówki lub łopatki ( łopatka zdecydowanie smaczniejsza) 6 grubych plastrów sera Raclette lub innego ale ten jest najlepszy do zapiekania i topienia kilka plastrów, cieniutkich, bekonu 2 łyżki prażonej cebulki szczypiorek do posypania marynata do mięsa: 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki pasty harissa

Ogrodnik w podróży
Grillowane filety z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie 182

podobny sposób przygotowałam kiedyś karkówkę. Kurczak szybciej się przygotowuje, bo mięso drobiowe jest delikatniejsze. Bardzo smakowało z surówką z młodej kapusty i puree ziemniaczanym pod krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy

Czerwień i błękit
Karkówka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej 163

łyżeczek musztardy francuskiej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania : Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C na ok. 30 minut.         W tym czasie przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy z musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku

Pobite gary Barbary
Przepisy Świąteczne 189

kurczaka Pieczona pierś indyka   Kurczak w szynce   Indyk w marynacie   Zrazy z indyka Udka z granatami  Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą Ciasta    Piernik toruński

Sto kolorów kuchni
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 278

dębowego posmaku. Nie jest problemem zrobić z tej karkówki smacznego kotleta. Problem zacznie się, gdy zechcecie ją potraktować po polsku. Tak jak napisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Nie potrzebuje ostrych przypraw i mocnych agresywnych marynat.   Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej(...)przekręcamy. W ten sposób soki i tłuszcze równomiernie rozejdą się po mięsie. Tak samo możecie ją przygotować na węglowym grillu, jeśli to środek sezonu (i akurat macie tą doskonałą karkówkę pod ręką).   Podałam ją z patatas bravas (dla zmniejszenia ilości tłuszczu – tym razem upieczonymi, nie smażonymi), aioli i salsa brava. Popiliśmy Estrellą. Było bardzo hiszpańsko     Biedronka

Karo in the Kitchen
Pulled pork 101

niedzieli. Udostępnij Składniki na pulled pork 1 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki lub szynki) 2 duże cebule Solanka do marynowania: 4 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 10 ziarenek pieprzu kolorowego 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 5 liści laurowych Marynata: 3 łyżeczki musztardy Dijon 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 łyżeczki wędzonej papryki

niecodziennikpary
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 261

rękawie, a potem rumienione na kratce. Na drugi dzień odgrzałam je w marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych 1,5 szklanki

Karo in the Kitchen
Karkówka z grilla 189

porcji. Podałam tradycyjnie, z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry i lekko rozbite płaty mięsa zalać marynatą, przykryć

Czerwień i błękit
Grillowany kurczak z warzywami. 146

pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie.  CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju 1/4 szklanki

Powiedz dietom nie
Karkówka pieczona barbecue 140

piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.  Marynatę przygotować z drobno pokrojonej cebuli i posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem

Pasja Smaku
Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 166

Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka na ostro 190

kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli sambal olelek ( do kupienia na przykład w tesco lub piotrze i pawle) olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i osusz, przełóż do miski w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj przełóż tę marynatę do miski(...)będzie piekło, oj będzie ( jeśli już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka) miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 126

minut* ---------------------------------------- * oprócz czasu na marynowanie (2h) SKŁADNIKI: 1,2 kg karkówki bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi

Moja Książka Kucharska
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 188

świeżą kolendrą Receptura na cztery porcje:  - 500g mielonej karkówki wołowej  - jedna duża marchewka starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach  - pęczek świeżej kolendry  - owoce świeżego granatu  - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego  - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa:  - 100 ml sosu sojowego  - 2 ząbki

Sajkofanka smaku
grillowane szaszłyki 149

składniki: 400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki 300 g surowego wędzonego boczku 2 duże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz patyczki do szaszłyków wykonanie marynaty do mięsa: Do szklanej miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, ocet jabłkowy oraz przeciśnięty

Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczka w melasie 274

melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym

Poezja smaku
Pieczona karkówka 169

domu.     Składniki: 1,5- 2 kg karkówki kilka łyżek oleju 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz   Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem.  Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso

Sto kolorów kuchni
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 286

Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę do mięsa. Opłukane mięso dokładnie obtaczamy w marynacie przykrywamy folią spożywczą

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania