marchewki - 4038 przepisów (strona:47/270)

Surówka z czerwonej kapusty 5918

wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw w misce na około godzinke, może być więcej. W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki. Po tym czasie(...)odciśnij ją bardzo dobrze. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach. Jabłko zetrzyj na troszkę większych. Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime. Dodaj marchewkę, jabłko. Wymieszaj. Przygotuj majonez. Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz. Zalej kapsutę, wymieszaj. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na drugi dzień, nawet na trzeci ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
penne z warzywami 346

często. Łatwy, szybki w przygotowaniu i co ważne, jest pyszny i pięknie wygląda na talerzu. Każdy, nawet początkujący w kuchni poradzi sobie z tym przepisem. SKŁADNIKI makaron penne 2 marchewki 1 cebula 1,5 czerwonej papryki 1 cukinia 1 bakłażan 8-10 pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej(...)suszonych pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić na większą kostkę i kolejno dokładać: papryki, po chwili zmięknie cukinię i bakłażana. Doprawić solą i ziołami. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory. W osolonej wodzie ugotować makaron

zabawa smakiem
Ciasto marchewkowe z orzechami i cynamonem 233

ulubionych ;) Szybkie i łatwe w przygotowaniu, byłam pierwszym testerem, dla mnie pycha. Lecę tym czasem z ciastem jeszcze ciepłym do znajomych, a Wam życzę miłego dnia! Składniki 4 duże marchewki 2 szklanki mąki 1.5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru(...)paski gorzkiej czekolady 3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na większych oczkach tarki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cynamon wymieszać razem. Jajka mikserem utrzeć z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem waniliowym, mieszać. Na samym końcu dodać startą marchewkę, posiekaną czekoladę i orzechy wszystko razem wymieszać. Przełożyć tortownicę papierem

pink envelope
Moc warzyw! 152

Warzywa! Może nie przepadam za gotowaną marchewką z groszkiem (szkolne obiady, kiedy na talerzu widziałam taką papkę, to chowałam ją pod niedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki(...)ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i gotować ok 15 min w osolonej wodzie. Resztę warzyw również pokroić na mniejsze kawałki/plasterki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na samym końcu dodać ziemniaki obsypane przyprawami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dać

pink envelope
Wegetariański sposób na patisona 208

był dopracowany, ale posłużył mi jako inspiracja na poradzenie sobie z naszymi patisonami. ZUPA KREM Z PATISONA (2 porcje) 1 łyżka masła  2 średnie patisony (około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz 2 łyżki kwaśniej śmietany (12%)  grzanki (ja podpiekłam z piekarniku czerstwą bułkę orkiszową) Patisona myjemy(...)ogródka i byłam pewna, że nie były niczym pryskane, dlatego zostawiłam skórkę. Jeśli nie jesteście pewni, możecie patisona obrać (chociaż szkoda, bo w skórce kryje się najwięcej aromatu). Marchewkę obieramy (jeśli młoda można dokładnie wyszorować) i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wrzucamy warzywa i chwilę podsmażamy na maśle- aż cebula zacznie pachnieć. Następnie dolewamy wodę

les mirabelles
Wzywamy naturalne posiłki 215

szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie kremowego serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto z lodówki) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka miodu  Przygotowujemy marchewki(...)posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto (u mnie zobaczycie grudki, bo masło było

les mirabelles
Warzywa w mleku kokosowym i Kuźnia 204

Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tradycjonalista może już przestać czytać. Ekspresowe i pyszne danie, dla niebojących się eksperymentów! Znalezione tutaj . 2 porcje. Składniki:   ½ cukinii 1 marchewka 1 por lub cebula ½ brokułu olej ½ puszki zielonego groszku sól, pieprz, sos sojowy ½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml) opcjonalnie: curry Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł podziel(...)różyczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora i chwilę podsmaż. Delikatnie dolej trochę wody. Następnie dodaj marchewkę i cukinię i duś na małym ogniu do miękkości (kilkanaście minut). Dolej jeszcze trochę wody, jeśli wyparowała, a warzywa jeszcze nie są miękkie. Na końcu dodaj groszek, sól, pieprz, sos sojowy do smaku i mleko kokosowe. Świetnie pasuje również curry. Wymieszaj i podawaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka marchewkowa z chrzanem 189

Bardzo lubię surówkę ze słodkiej marchewki i ostrego chrzanu, z dodatkiem śmietany i majonezu smakuję rewelacyjnie. Proporcji nie podaję: marchewki majonez gęsta śmietana chrzan ze słoiczka sól, pieprz, cukier Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, dodać przyprawy i wymieszać. Majonez i śmietanę w równych proporcjach wymieszać, dodać chrzan (ilość wg uznania) i dokładnie wymieszać

Jadło i czytadło
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 559

mnie i potomnych a przy okazji i z Wami się podzielę :) Polecam :) Składniki - golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze ) - świńska nóżka 1 szt. - łopatka wieprzowa 40 dkg. - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę i obkrojoną(...)wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy, studzimy. Golonkę obieramy ze skóry, kości i zbędnego tłuszczu kroimy na mniejsze kawałeczki, podobnie postępujemy z łopatką. Marchewkę kroimy w plasterki. Na dnie misek i miseczek najpierw rozkładamy pokrojoną marchewkę, potem wymieszane mięsa. Wywar przecedzamy, zagotowujemy, do gorącego dodajemy żelatynę w/g przepisu na opakowaniu, mieszamy do rozpuszczenia. Wywarem

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka pod cebulowym kremem 200

Bardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak. 500 g karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem. Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 80 minut. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 218

pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem(...)powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. 4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi

Kuchnia domowa Ani
zupa ogórkowa 232

każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek):  kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki(...)soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę  1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny.  W moim wypadku zupa jest

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zarzutka z zasmażką 210

magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony maggi do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i kapustę drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem

My Culinary Art
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 391

rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka. Ilość paparyczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wysatarczyła jej połowa na taką ilość zupy,  Zupa tajska z mleczkiem kokosowym(...)Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili

Kulinarne przygody Gatity
kapusta duszona postna 232

kapusta duszona postna Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę. Składniki: 1 kapusta biała 2 marchewki 1 cebula 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebule obrać z łupiny i pokroić w kostkę. 4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę. 5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowan ą  kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka (ok 20 min).  Jeżeli

Kulinarnie z Polką na Kresach