family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg buraków 4 marchewki 5 ziemniaków ½ selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe 1 łyżka sosu sojowego olej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki, pokroić
kulinarnyswiatdomigotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami , sosem czosnkowym i glazurowaną marchewką . podwójny filet z kurczaka przyprawa do shoarmy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól 1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski
Szefowa kuchniszczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę bulionową w litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną kukurydzę i gotujemy
Amatorka kuchennakiełbasy Przygotowanie: Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim. Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę
Amatorka kuchennaliście kapusty pekińskiej. Nożem wycinamy twardą część. Liście szatkujemy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski i lekko solimy. Kapustę przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na około 30minut. W między czasie marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach (można na dużych), gruszkę kroimy w cienkie paseczki a cebulkę w kosteczkę.Składniki dorzucamy do kapusty pekińskiej, mieszamy. Dodajemy około 1-2 łyżki soku
Amatorka kuchennawiększe cebule lub 3 małe 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 3 licie laurowe 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru opcjonalnie (ja nie dawałam): 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 łyżeczka gorczycy Grzyby oczyszczamy i myjemy, kroimy na kawałki Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości takiej, aby przykryła całe grzyby Posolić i obgotować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć i podać do tego surówkę np. z białej kapusty lub marchewki z groszkiem - obiad jak znalazł! :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczyste Kurczaka przygotowanego w ten sposób można jeść bez dodatków, ale ja podałam z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i surówką z marchewki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.componad kapustę Posypujemy kminkiem i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ok. 10-15 minut Podajemy z pyzami drożdżowymi i gulaszem z polędwicy wieprzowej duszonym z cebulką i marchewką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProsta i szybka :) Smaczna solo i do obiadu. Składniki: 1 cały por 1 marchewka 1/2 jabłka 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Por przekroić wzdłuż i umyć pod bieżącą wodą. Pokroić na małe kawałeczki Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Obojętne czy na małych czy dużych oczkach, ja starłam na dużych Jabłko również obrać i pokroić w małą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione u mnie: 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 pietruszka 6 ziemniaków 8 pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe, zwykłe) 1 czerwona cebula kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 puszka groszku nieodcedzona - wodą podlewamy warzywa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkrem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compokrojenia w plastry. Dlatego proponuję dobrze odcisnąć soczewicę, a jajko, jeśli jest w rozmiarze L dać jedno, a nie dwa. Składniki: 200 gramów suchej soczewicy 1/2 kg marchewki 2 duże cebule lub 1 dymka w całości 2 jajka przyprawy do smaku: sól pieprz curry gałka muszkatołowa liście żywej bazylii liście żywego lubczyku Soczewicę chwilę namoczyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compotem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com