inspiracja dania z programu "Szczypta Smaku" KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka 1/2 pęczka szczypiorku
ClauditteMissCookingSkładniki 1 duży burak 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 opakowanie białych szparagów makaron z pełnego ziarna Buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Szparagi gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie. Danie nie wymaga użycia soli i pieprzu. Samo zdrowie
ClauditteMissCookingprzykryciem a raz bez. Dodajemy suszone owoce i dusimy przez około godzinkę. Wyławiamy włoszczyznę zostawiając marchew, seler i korzeń pietruszki. Następnie do głębokiego naczynia przekładamy wszystkie pieczarki, marchewki, seler i pietruszkę oraz 3/4 owoców. Blenderem robimy z tego papkę, która jest w zasadzie gęstym sosem do mięs. Mięsko w wywarze i resztą owoców podduszamy jeszcze chwilkę. Podałam danie z prostą
ClauditteMissCookingSkładniki: porcja rosołowa 1 brokuł około 500 g włoszczyzna (4 marchewki, 1/4 selera, 2 pietruszki, 1 natka, 1 cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam
ClauditteMissCookingSkładniki: 400 g kurek 2 litry bulionu (rosołu z zachowaniem warzyw w rosole: marchewki, seler, pietruszka) 2 duże cebule 1 łyżka masła czosnkowego 3 łyżki oliwy z oliwek ziele angielskie liście laurowe natka pietruszki 100 ml białego wina- ja użyłam jakiegoś Stolzenfels trocken sekt, akurat taki miałam w domu 3 ząbki czosnku polskiego dużo świeżo zmielonego pieprzu 1 płaska
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową
ClauditteMissCookingogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa z firmy DMG Herbaty 1 cebula
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 2 łyżki papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki wody
ClauditteMissCookingWydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą szczypta soli himalajskiej
ClauditteMissCookingmusimy jednak całkowicie rezygnować z apetycznych przekąsek. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje. Możemy samodzielnie przygotować chipsy w piekarniku. Domowe chrupiące chipsy 1 marchewka 1 jabłko 1 pietruszka 1/4 selera 3 łyżki oliwy i ulubione przyprawy Przygotowanie Warzywa i owce kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. W misce takiej którą można zamknąć dajemy tą oliwę i przyprawy, potem nasze surowe chipsy. Zamykamy
ClauditteMissCookingzrobić we własnym domu naturalnymi sposobami. Wzmocnijmy zatem odporność naszą i naszych pociech prostym ABC zdrowia :) WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI witamina A - zapobiega zakażeniom, poprawia wzrok. Jest w : marchewce, morelach, brzoskwiniach, czarnych porzeczkach, jagodach. witaminy z grupy B - wzmacniają organizm, są niezbędne w przemianie białek, tłuszczów i cukrów. Znajdziemy je w : warzywach strączkowych, bananach
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami
ClauditteMissCooking