marchewki - 4038 przepisów (strona:115/270)

WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM prawie BEZ GOTOWANIA 179

soczewica gotuje się w kurkumie, aż osiągnie fazę rozpadania (jakieś 15-20 minut) a my w tym czasie przygotowujemy warzywa do blendowania. U mnie były to dziś: - 2 średnie MARCHEWKI, ćwiartka SELERA, 1 cała CEBULA, 1 ogromny ząbek CZOSNKU (można dać więcej ale na noc nie polecam, bo trzeba potem wstawać pić ;) ) - i wszystko to wystarczy tylko obrać. Do tego(...)duży blender kielichowy, to najłatwiej będzie zmiksować wszystko za jednym zamachem z ugotowaną już "zupą", a jeśli ktoś nie ma takiego, trzeba zblendować to wszystko jakoś na raty :) np. marchewkę z częścią zupy, przelać do garnka, potem seler, cebulę, czosnek z imbirem i przyprawami z resztą zupy i dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BOCZNIAKI super express + WARTOŚCI ODŻYWCZE 178

będzie reklama.  Zarówno kiełki, jak i boczniaki smażę na tym  OLEJU KOKOSOWYM , który jest absolutnie bezzapachowy , doskonale podkreśla smak użytego produktu a nie psuje go własnym (czyli marchewka smakuje marchewką, brukselka brukselką a boczniak boczniakiem), a przy tym ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, więc możemy sobie zrobić smażone jedzenie, które przy okazji będzie nawet zdrowe (smażone i zdrowe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa z Zielonej Soczewicy 157

Grecki Kiosk 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 0,3%  + do smażenia Grecki Kiosk świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól 2 garści mini marchewek Iglotex 2 garści żółtej fasolki szparagowej Iglotex trochę posiekanej natki pietruszki ocet winny  Grecki Kiosk Wykonanie: Do gotującego i przecedzonego rosołu dolałam 100 ml oliwy z oliwek. Jak wszystko(...)oliwie cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam do głębokiego talerza, polałam po wierzchu oliwą z oliwek i greckim octem winnym

Blondynka Gotuje
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 170

parmezan, starte grube wiórki do chipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona  jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości(...)zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował. Na maśle

BaRepas
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 155

mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż . Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory!:) P.s. Wybaczcie(...)ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście jarmużu pozbawione twardej łodygi sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku migdałowe słupki do posypania Przygotowanie: Zacznij od zrobienia hummusu. W misce umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
KASZOTTO MARCHEWKOWE 217

docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE /własny;/ na 2-3 porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła(...)klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami

W kuchni Karmel-itki
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 320

własnych potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku(...)mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone

Smaczne Zdrowe
Zupa z fasolą borlotti 184

fasoli Składniki: 1,5 l. wody 300 g suszonej fasoli borlotti, namoczonej przez noc 2 puszki krojonych pomidorów (lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wlej wodę(...)zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze 25-35 min.  Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 228

Delikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami.     Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej    Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw(...)patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obu stron.    Kotlety zdejmujemy z patelni a na olej wrzucamy cebulę i marchewkę  a kiedy się zeszklą dodajemy paprykę, pozostałe suszone pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety  ułożone uprzednio  w naczyniu żaroodpornym

Maminek kulinarny
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 166

sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami.     Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna    Warzywa obieramy ze skórek.    Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.    Pora i szczypiorek kroimy

Maminek kulinarny
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 225

farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. .     składniki 1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja  lub pałka z indyka 1200  - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka  2 spore

Stare Gary
Makaronowa sałatka z kurczkiem 355

zmieniłam kilka składników i wyszłam mi taka oto sałatka:)   składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 pierś z kurczaka ( następnym razem dam dwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy al dente.  Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy bez tłuszczu(...)Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki.  Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Makaron sałatę i resztę składników przekładamy do miski. Musztardę i oliwę  mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę oblewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. SMACZNEGO

Cukier&Puder
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 180

blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem(...)czym obsmażyć na patelni. 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany

Kuchnia domowa Ani
Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 186

zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)opakowaniu (soczewica powinna zacząć się rozpadać). Soczewicę przestudzić i rozdrobnić przy użyciu blendera. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Następnie na maśle podsmażyć krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać. Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie

Ze smakiem i z pasją
Sok z kiszonych buraków 372

regulują pracę jelit i pobudzają trawienie. Nie wspominając o tym, że jest również doskonałym remedium na przysłowiowego kaca. Możemy go pić bez dodatków albo wymieszany z sokiem marchewki czy też jabłka. Sok czy jak kto woli, zakwas buraczany przechowujemy  w lodówce. Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu.  Do tej pory zakwas(...)selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł. Sok z kiszonych buraków Proporcje na 3 litry soku Czas przygotowania: do siedmiu dni Składniki: 2 kilogramy czerwonych  buraków 2 marchewki 1 pietruszka  plaster bulwy selera 4 listki laurowe 7 ziarenek  ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka soli morskiej 4 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity