marchewka - 20163 przepisów (strona:753/1345)

Sałatka jarzynowa (tradycyjna) 173

zrobiona własnoręcznie smakuje znacznie lepiej. Także zachęcam do przygotowania i życzę smacznego:) Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: około 10 (1 kg sałatki) Składniki: 6 dużych marchewek 2 pietruszki (korzeń) ½ puszki groszku 3 jajka 1 jabłko ½ selera 2 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu pieprz i sól Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler gotować przez około

KuchniaWeDwoje.pl
Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem 238

taka zmieniona wersja najbardziej mi smakuje:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kapusta pekińska (1 kg) 3 łyżki koperku 1 cebula 1 duża marchewka ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z limonki (cytryny) 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu Przygotowanie: Posiekać sałatę, cebulę i koperek. Marchew zetrzeć

KuchniaWeDwoje.pl
Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem 143

bardziej, że do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników. Do przygotowania porcji dla 6 osób będziemy potrzebować: - 1 kg karkówki - 1 kg kiszonej kapusty (moja była z dodatkiem marchewki) -  1 puszkę ananasów w plastrach - sól i pieprz - odrobinę oleju do smażenia 1. Karkówkę kroimy w niewielkie plastry. Jeśli kupicie już mięso w plastrach najlepiej przekroić je jeszcze na pół

Bez Cebuli
Schab w sosie marchewkowo - porowym 178

papryce słodkiej, ostrej i podsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy schab, zalewamy wodą i dusimy ok. 1h 4. Do schabu dodajemy pokrojony w plastry por oraz w kostkę marchewkę i dusimy do miękkości. 5. Schab podajemy z kaszą i buraczkami. Schab w sosie marchewkowo-porowym jest bogaty w : - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową, - azotany (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
SAŁATKA Z PIEROŻKAMI TORTELLINI 141

majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pierożki tortellini ugotować, odcedzić na sitku i wystudzić (w moim przypadki tortellini były dość duże więc rozkroiłam każdy na pół). Groszek z marchewką również odcedzić na sitku. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Por pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz

Zrób to smacznie
Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć? 139

szybko trawione. Przyzwyczaić się do jedzenia ciemnego pieczywa wcale nie jest trudno Zamiast słonych czy słodkich przekąsek podjadaj warzywa. Zacznij od tych, które lubisz. Ja zaczęłam od rzodkiewki i marchewki, które na stale goszczą w mojej diecie. Jedz śniadania. To porcja, która daje nam energię na cały dzień i jest potrzebna organizmowi po kilku godzinach snu. Dzięki śniadaniom układ pokarmowy

Kuchnia Bazylii
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 207

tendencje do jedzenia w kółko tych samych rzeczy, ale wprowadzam do nich drobne zmiany. Teraz jest sezon na babkę ziemniaczaną. Była już grana z babka marchewką (tu przepis) , więc w tym tygodniu będzie z fasolą i twarożkiem.     Składniki: szklanka suchej fasoli jaś (objętość przed ugotowaniem) 1,3 kilo ziemniaków (umytych i obranych) 3 małe cebule w piórka pokrojone

Ugotowane pozamiatane
Pałki Z Kurczaka W Marynacie Musztardowej 213

Sposób na szybkie i pyszne mięsko na obiad. Składniki: 4 pałki z kurczaka 1 łyżka przyprawy grillowej klasycznej u mnie (Prymat) musztarda sarepska lub jeszcze lepiej francuska 2 całe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebulka oliwa lub olej ewent. sól, pieprz 1. Pałki myjemy i dokładnie osuszamy. 2. Następnie nacieramy przyprawą do grilla oraz smarujemy dokładnie musztardą i chowamy

Gotowanie...to proste !
HUMMUS 213

pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą.  Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Babka marchewkowa z pomarańczą. 193

Dziadka?   Składniki na keksówkę 40 cm: 5 jaj 1 szklanka oleju olejek pomarańczowy - łyżeczka 2 szklanki drobnego cukru 1 szklanka marchweki starej na małych oczkach 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 2 szklanki mąki pszennej typ 500 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierś kurczaka w tempurze 153

nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką z marchewki i imbiru. Składniki: (dla 3 - 4 osób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek

Kuchcik gotuje
Surówka z pora i marchewki 302

Smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak chilli z marchewkowym ryżem i czarną soczewicą 155

się różnych kuchni i smaków. Nic bardziej mylnego. To połączenie bardzo smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku. 2 porcje: 80 g ryżu brązowego 40 g soczewicy czarnej 1 średnia marchewka sok z pół limonki 1 duża pierś kurczaka 1 papryczka chilli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 żółtej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju kokosowego Ryż mieszamy z soczewicą

Kucharzyca
Flaki 259

Składniki: 1/2 kg pręgi wołowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżka przyprawy do flaków 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki jarzynka sól, … Czytaj dalej Flaki

czarrna od kuchni
Gotowane klopsy wieprzowe w sosie a’la strogonow 187

mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 minut. Dodać klopsy i pokrojone w kostkę ogórki do gotującego się wywaru, zmniejszyć ogień

Kuchnia Pokoleń