Przepis wymyśliłam z potrzeby chwili, chciałam coś zmienić. I tak się pojawiła karkówka chrzanowa. A co mi szkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 marchewki Kawałek korzenia selera 3 spore łyżki chrzanu ze słoika Mąka do panierowania Olej do smażenia Vegeta Bulion 500 ml Wykonanie: Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy(...)pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace i podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około
Smaki Ewyszparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone(...)kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyzabieganym dniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 duża garść(...)kurczaka, pokrojonego w kostkę 220 g ulubionego makaronu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut, do zeszklenia cebuli. W międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko
karmelowySałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu 3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce(...)małych oczkach. Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze
Mechanik w kuchnilodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka(...)gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy obrane, umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka. Gotujemy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy umytego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy. Smacznego
Truskawkowa Fiestapyszne! Jeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko. ogórki czosnek (kilka ząbków na słoik) koper liście i korzeń chrzanu gorczyca marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik) woda sól Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka ząbków czosnku, gałązkę kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy(...)ewentualnie kilka plasterków marchewki. Wodę z solą zagotować i ostudzić (ja używam proporcji 1 litr wody / 5 dag soli). Zalać ogórki, zakręcić słoiki, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Tu jeszcze nie całkiem ukiszone Wszystko nakładamy do słoików... ...i czekamy na słoną zalewę W taki sam sposób robię też ogórki małosolne, tylko kroję je na ćwiartki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienatrzeć naolejone golonki, schować do lodówki najlepiej na całą noc golonki włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z marynatą, na golonkach ułożyć obrane i przekrojone marchewki, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 90 minut na małym ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie golonki(...)kruche, soczyste i z marchewką smakują wyśmienicie................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętylko słuchając i dać ramię do oparcia. Ale to też pomaga, mimo wszystko. Ps. Uzupełniłam ostatnie wpisy o przepisy o które prosiliście, oraz zakładkę przepisy :) Przepis: 2 ugotowane marchewki (ok.150g) 300ml mleka ok.35-40g mąki kukurydzianej coś do posłodzenia cynamon, szczypta soli Marchewkę miksujemy z 2/3 mleka na gładką masę, umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Resztę mleka mieszamy
More food, love and dreamsWieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz łyżka mąki Przygotowanie Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy
e-PrzepisyKulinarnekolację. Z odrobiną śmietany i gałki muszkatołowej, posypana delikatnie żółtym serem. Dla naszego alergika była alternatywa - młode ziemniaczki z fasolką szparagową. paczka makaronu np. świderki pół cebuli 2 marchewki pół selera kilka różyczek kalafiora 2 ząbki czosnku jajko śmietana sól pieprz gałka muszkatołowa ser żółty - odrobina do posypania Ugotować makaron, odcedzić. Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniafiletem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio(...)łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku. 3. Zamarynowany schab ułożyć
Kto ugości moich gości?Składniki: ok 1 kg karczku 3 cebule marchewka, pietruszka 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu
Gaździnka warzyblogu mogliście już zobaczyć wersję porową , indyjską , meksykańską , a tym razem proponuję delikatny sosik cukiniowo-porowy. Składniki na 2 porcje: na sos: ½ większej cukinii lub 1 mała 1 marchewka ½ pęczka koperku małe opakowanie śmietany 18% (200g) 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić
Fabryka pomysłówKresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować(...)przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię