marchewka - 20163 przepisów (strona:538/1345)

Surówka z młodej kapusty z ziarenkami Ziołowo Mi z Ziarenkowa 148

młodej kapusty z dodatkiem smakowitych prażonych ziarenek  Ziołowo mi z Ziarenkowa  . Taką surówkę mogę zajadać na okrągło nawet z kanapką :) Składniki : 1/2 główki małej młodej kapusty 2 marchewki 1 łyżka suszonego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego młodego koperku  2 łyżki ziarenek   Ziołowo Mi z Ziarenkowa sól , pieprz do smaku 2 , 3 łyżki(...)oliwy  Wykonanie : Kapustę umyć i poszatkować. Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach  . Wszystkie podane składniki ze sobą wymieszać , przyprawić do smaku solą i pieprzem , na końcu dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych mieszanek z ziarenek  . http://www.ziarenkowo.com

Sama słodycz i szczypta chili
Paprykowe curry z cukinią 170

CUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji  Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego  1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny  Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry  1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru(...)Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie.  2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente.  3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek

Bananowe Pole
ZUPA Z BOBU 214

pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół(...)czosnkiem i pozostałą po smażeniu oliwę,  dodaj bób, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj całość 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki ziemniaczane z marchewką 146

Kolejna propozycja placków ziemniaczanych. Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 1 cebula dymka, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem

Tradycyjna Kuchnia
lody kubusiowe z truskawką... 142

Składniki: truskawki świeże 8 większe, sok Kubuś marchew,brzoskwinia,jabłko 300 ml, sok z cytryny 1/2 łyżeczki na pojemnik kupiłam fajne foremki lodowe 2 x po 4 sztuki z patyczkami do każdej foremki wkroić na drobno truskawkę wlać po 1/2 łyżeczki soku do każdej foremki i sok Kubuś marchew,brzoskwinia,jabłko włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami 180

można wiele dobroci odkryć :)  i powstaje całkiem smaczne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 1 mały brokuł 4 zielone szparagi 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 szczypta gałki muszkatołowej sol pieprz Sos 1 łyżka majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Wszystkie(...)składniki razem wymieszać Wykonanie: 1 Marchewkę obrać pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić 2 Brokuła zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie 3 Szparagi pokroić i usmażyć krótko  na 1 łyżce masła . Na koniec dodać utarty czosnek z solą. Smażyć  około 30 sekund  mieszając i odstawić

O kuchni z uczuciem
Bigos z młodej kapusty 230

kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad.  Lubicie taki bigos? Składniki: 1.5 kg młodej kapusty  3 młode marchewki  0,5 kg pomidorów 1 kg karkówki  4 cebule sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku  2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Kapustę obrać(...)liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić

Krakowskie smaki Ani
Warzywa z woka w orzechowym sosie 126

można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli i pieprzu 200 ml wody Przygotowanie: Makaron ugotować(...)między czasie wymieszać na gładka masę wszystkie składniki na sos. Paprykę pokroić w cienkie paski a marchewkę w cieniutkie półplasterki. Do woka (może być też oczywiście zwykła patelnia) wlać 2 łyżki oleju i bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać

greenscarf
"Flaczki" z boczniaków 291

zwykle;) "Moje" boczniakowe flaczki są bardziej podobne do gulaszu niż do typowych flaczków - danie jest gęste, sycące i pysznie rozgrzewające, a robi się je bardzo szybko:) Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1/2 pora 1 czerwona cebula 1/2 niedużej papryki (u mnie żółta) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 250 g boczniaków 3/4 kubka płatków owsianych(...)wrzątkiem w proporcji 1:1. Odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Por i cebulę pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z odrobiną wody na dnie i duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, grzyby i pestki słonecznika  Duś pod przykryciem około

pyszne zdrowości
Zupa pokrzywowa 197

cały kosz pokrzywy i dzięki której mogłam ugotować tą zupkę! Składniki: listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka  6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana(...)Przygotowanie: Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.  Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie

Taste Therapy
Zupa marchewkowa z fetą i pestkami dyni 245

Zazwyczaj Studencki Wtorek wiązał się z jakimś mięsnym daniem. Dziś dla odmiany mam dla Was pyszną zupę z młodziutkiej marchewki. Jest bardzo aksamitna, a słony ser jest świetnym dodatkiem :) To NAJLEPSZA zupa krem jaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki(...)Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i  gotujemy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną

Czerwona Porzeczka
Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna 174

delikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu. Składniki: 2 pęczki botwinki marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki(...)bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić  w 2-cm kawałki pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z młodej kapusty z ryżem 191

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pół główki młodej kapusty szklanka ryżu marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej(...)Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać   kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę do dań z kapusty

kulinarnyswiatdomi
Karmelizowane młode warzywa 186

Karmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy. Karmelizowane młode warzywa Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób(...)Składniki: 1 pęczek młodej marchewki 1000 g małych młodych ziemniaków 1 główka  czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu gruba sól morska pieprz 2-3 gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka z młodymi ziemniakami 198

Warzyw."   Składniki: (4-5 porcji)  500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki)  2 l rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście(...)niewielką ilości liści). W garnku nastawiamy wywar warzywny lub rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Młode warzywa gotują się dość szybko, więc nie wykluczone, że czas gotowania będzie krótszy. Do kubka ze śmietaną wlewamy

bistro mama