Składniki: 4 duże marchewki 1/2 puszki zielonego groszku sól, cukier, masło, mąka Sposób wykonania: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować, pod koniec gotowania dodać zielony groszek. Odlać nadmiar wody ( ja odlewam prawie całą ). Dodać około 1 łyżki masła i oprószyć mąką. Doprawić do smaku solą i cukrem
Darcia w kuchniSKŁADNIKI: 1 średnia por 2 średnie marchewki 2 jabłka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 średniego selera sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, jabłka i seler potarkować na grubych oczkach. Dodać pokrojona w półksiężyce por, i zielony groszek. Wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, cukrem, olejem i sokiem z cytryny
Darcia w kuchnipodawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku Sposób wykonania: Z wyżej wymienionych składników ugotowałam wywar(...)przecedziłam, marchewkę pokroiłam w kosteczkę i dodałam z powrotem do wywaru. Suszone grzybki wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie ( na około 2-3 godziny) Nast ę pnie je ugotowałam, przecedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do swojego wywaru wlałam wodę z gotowania grzybków, dodałam obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i grzybki. Wszystko razem gotowałam ok 10-15 minut. ( aż ziemniaczki
Darcia w kuchniPorcja dla 4 osób. Składniki: 2 serki topione średni por 1 marchewka 4 szklanki wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany łyżka mąki pieprz, sól do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Por umyłam,oczyściłam,pokroiłam w półksiężyce. Marchewką umyłam, oskrobałam, tarłam na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalałam 4 szklankami wywaru drobiowego, gotowałam przez około 20 minut. Dodałam pokrojone
Darcia w kuchniDelikatna zupka dla maluszka. Można ją wzbogacić dodając ugotowaną, pokrojoną drobno pierś drobiową. Składniki: porcja rosołowa włoszczyzna ( por, seler, pietruszka, marchewka ) sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 5 - 6 łyżek kaszy manna natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Porcje rosołową umyłam, zalałam wrzącą woda, dodałam włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotowałam na wolnym ogniu przez 1,5 godziny(...)czasie wyciągnęłam porcję i włoszczyznę. Do tak przygotowanego rosołku wsypałam kaszę mannę i szybko zamieszałam, żeby nie było grudek. Gotowałam przez około 5 - 7 minut. Dodałam pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku. Żeby była gęściejsza można dodać więcej kasz y manny
Darcia w kuchniDanie dla 3 - 4 osób Składniki: 600 gram oczyszczonego szczupaka 1/2 jasnej części por średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól 2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry(...)zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku ( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa
Darcia w kuchniskórą ) 500 gram łopatki 2 jajka garść bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, wegeta, czosnek zalewa: 4 szklanki wywaru od gotowania klopsików 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę(...)Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę). Wodę zagotowałam z solą , liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i marchewką obraną, pokrojoną w plastry. Gotowałam około 15 minut. Z masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyłam do słoiczków
Darcia w kuchniSkładniki: 700 gram szczupaka ( u mnie 4 dzwonki ) 200 gram marchewki 150 gram selera 50 gram zielonego groszku 50 gram pory Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy. 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Dzwonki szczupaka skropiłam sokiem z cytryny. Marchewkę, seler obrałam pokroiłam w słupki, por w półksiężyce. Do garnka włożyłam warzywa, zalałam wodą. Dodałam liście
Darcia w kuchniodrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego(...)liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy 1 litr wody Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, seler na 2-3 większe części. 2. Zieleninę płuczemy i związujemy ze sobą. Ważne dla smaku są świeże liście selera i lubczyku, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, warto dodać
Bananowe Polesię zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki(...)pomidorów szklimy posiekaną cebulę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z mleka kajzerkę. Następnie dokładamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę
Kolorowy Przepisowniknimi przepadałam. Nie ta konsystencja - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki 3 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos sojowy (ok. 2 łyżki) 2-3 łyżki oleju liśc laurowy i ziele angielskie Dodatkowo; groszek ptysiowy Przygotowanie; Skrzydełka(...)myję zalewam wodą, dodaje liśc laurowy i ziele angielskie. Dorzucam marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki i gotuje do miękkości. Dynie obieram i kroje w małą kostke, ziemniaki i paprykę także (pozbywając się wczesniej gniazd nasiennych , papryki oczywiście nie obieramy) Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piorka, czosnek starty na tarce i resztę warzyw. Chwile smażymy ciągle mieszając
Radość kipiąca uśmiechem.sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza 1 szkl orzechów włoskich krojonych Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier(...)proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut
Ala piecze i gotujechleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam z marchewką, bo natrafiłam na naprawdę piękne okazy na okolicznym bazarku. Wracając do domu w myślach (bo ręce były zajęte siatami) stukałam się w czoło i powtarzałam "co Ty zrobisz z taką(...)ilością marchewki?". Zaglądam wieczorem na stronę Amber i co widzę? Sposób na wykorzystanie sporej porcji marchwi - jakby czytała w moich myślach ;) Składniki : 3 szklanki mąki chlebowej (czyli 0,5 kg) + 2-3 łyżki do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej (zmniejszyłam ilość podaną przez Amber) 1/2 łyżeczki suchych drożdży (podaję zwiększoną ilość w stosunku do przepisu Amber
Weekendy w domu i ogrodziejedna porcja to ok 450 kalorii. "Bez mięsa to nie kebab" ? No to wypróbujcie (: Składniki ( 1 porcja): 1/2 (90 g) opakowania tofu 1 tortilla 1/2 pomidora 1/3 cebuli 1/4 marchewki 1 ogórek kiszony garść sałat : pekińska, lodowa, radicchio oraz rukola 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przyprawy gyros lub kebab 1 łyżka oliwy(...)polać każdy kawałek. Posypujemy w miarę równomiernie przyprawą kebab i odstawiamy - kroimy cebulę w cienkie piórka, pomidora i ogórka w plasterki. Sałatę rozdzieramy na małe kawałki. Marchewkę zcieramy na tarce o małych oczkach - tofu delikatnie obracamy w miseczce i sprawdzamy czy wchłonęło sos - każdy kawałek powinien być zabarwiony na brązowo - tofu smażymy z obu stron
Pora na pora i pomidoraużywać od niedawna i zakochałam się w tym jakiej delikatności i smaku nadaje moim potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo(...)drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie obtoczony przez wszystkie składniki na patelni (co do ziarenka:)) 4) Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę
Pause Gotowanie!