marchewka - 20163 przepisów (strona:507/1345)

Zupa z czerwoną soczewicą. 256

pałki kurczaka ( mogą to być udka lub korpus), 3l wody, 540 g obranych ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały), 1/2 dużej cebuli, 4 średnie marchwie (220 g po obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej soczewicy(...)Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy razy. Dodać lekko podduszone warzywa. Dodać przyprawy ( przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu

W kuchni u Moniki
Surówka z kapusty pekińskiej. 205

Także nic się nie zmarnowało :)  Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności wystarczy(...)użyć po prostu oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, paprykę, ogórek, pomidory i szczypiorek pokroić. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem (sos przygotować według opisu na opakowaniu).  Smacznego

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 176

być rosół.  Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki(...)seler, świeży lubczyk). Zszumować i doprawić do smaku. Ugotować na małym ogniu rosół. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła, lekko przestudzić. Podsmażoną cebulę dodać do marchwi (razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu.  Ciasto

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z koperkiem 245

Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki kiszone

W kuchni u Moniki
Surówka z pora i marchwi. 321

Składniki: 2 sztuki pora, 1 duża marchew, 1 jabłko, garsć natki pietruszki, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Por przekroić wzdłuż, umyć i dość cienko pokroić. Obrane jabłko i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa 286

Składniki:  korpus kurczaka, udko i skrzydełko,  400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki,  garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)zagotuje zszumować. W między czasie ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy

W kuchni u Moniki
Zupa pomidorowa z duszonych warzyw 216

okazje wyjątkowe ... Zupę tą można podać z makaronem lub ryżem wg uznania.  Zupa pomidorowa z duszonych warzyw   SKŁADNIKI : 1 duża puszka pomidorów 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła 1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską 1,5l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku makaron do podania  PRZYGOTOWANIE : Pomidory z puszki podduszamy wraz(...)pokrojoną marchewką na maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską.  Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy kwadrans - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.  Gorącą zupę podajemy z makaronem oprószając płatkami pomidorów i szczypiorkiem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka w kapuście 191

dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej kapusty 1 papryka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki kminku w ziarenkach 1 łyżka cząbru 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej 2 - 3 listki laurowe(...)szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa. Marchewkę i ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta gotując się zmniejsza objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy, oprócz

Kuchcik gotuje
Karkówka w ajwarze i pomidorach 196

mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru. Mięsko podałam na talerzu  Jesień - Porcelana Bogucice  . 1 kg karkówki Przyprawa do duszonego mięsa Sól Czarny pieprz w ziarnach 5 cebul 4 marchewki 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do warzyw 195 g ostrego ajwaru 395 g krojonych pomidorów z bazylią 100 ml wody Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy(...)ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, solą i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić

VioletoweKucharzenie
Krem z kurek z grzankami 164

zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy. Składniki: Na 4 porcje: 400g kurek 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 4 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula czerwona mała 1 cebula biała 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku(...)łyżki śmietanki 30% 20 dkg grzanek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. 2. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe z bakaliami 157

zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki:  Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy(...)wiór orzechów włoskich i rodzynek cukier puder Sposób przygotowania: 1.  Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3.  Ciasto wylewamy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą 229

patelni o śr. ok 20cm): 0,75l mleka 0,25l przegotowanej wody 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ok 0,5kg mąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 1/2 średniej główki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki(...)śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.   3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę

Kuchnia w czekoladzie
Rosół drobiowo- wołowy z domowym makaronem 236

robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę jak i ja czasami i kupujecie gotowy? Składniki: Rosół: 4 udka 4 skrzydełka ok 30 dkg wołowiny z kością 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście lub mały kawałek korzenia selera do smaku: 1 łyżka ziarenek smaku, szczypta vegety pieprz, przyprawa w płynie magi natka pietruszki(...)wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę. Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej lub małej patelce i dodajemy do rosołu. Gotujemy ok godzinę, doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami 244

Lekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy?  Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak(...)Hortexa 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik z mięsną wkładką 193

zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż u Mamy :) Ale Mama się nie obrazi... :) Składniki: 2 udka drobiowe 2 skrzydełka drobiowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 gałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku kilka kropel przyprawy w płynie magi(...)Sposób przygotowania: 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera i ziela angielskie. Po ok 30 minutach gotowania wyciągamy mięso, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania