marchewka - 20163 przepisów (strona:480/1345)

Ogórki po żydowsku 156

Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 157

bardzo smaczna i dość szybko się ją robi. Gdy nie mam czasu na sałatkę do obiadu to ją podaję do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy ogórków 5 cebul 2 marchewki 2 łyżki soli Zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki Vegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób przygotowania: Ogórki(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy i dodajemy do warzyw, mieszamy. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez

Bajeczna Kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 140

dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę

Bajeczna Kuchnia
Korniszony na słodko 144

dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam. Składniki: 2-2,5 kilograma ogórków Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper, po kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela

Bajeczna Kuchnia
Sos słodko-kwaśny na zimę 129

mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów  1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy 1 łyżka Vegety 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego(...)większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy

Bajeczna Kuchnia
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 148

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Zupa grzybowa z makaronem 193

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę

Bajeczna Kuchnia
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 346

karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 marchewka 1 biała część pora  2 cm imbiru 2 zielone cebulki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu  makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki(...)pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.  Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić.   Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem

Kuchnia na wzgórzu
Komosa ryżowa. Brokuł. Marchewka. 168

Sami spróbujcie i oceńcie. Mam nadzieję, że nie będziecie zawiedzeni.  Smacznego :-)   Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i marchwią składniki: 200 g komosy ryżowej 2 średnie marchewki 1 mały brokuł 1 dymka 3 łyżki natki pietruszki garść pistacji starta skórka z połowy cytryny dresing: sok z połowy cytryny 7 łyżek soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka miodu(...)wystygnięcia. Marchew kroimy w cienkie paseczki, około 0,5 cm. Brokuł dzielimy na różyczki. W osolonym wrzątku blanszujemy brokuł przez 4 minuty. Po 2 minutach dorzucamy do niego marchewkę. Następnie warzywa odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W salaterce łączymy komosę z warzywami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, natkę pietruszki, posiekaną dymkę oraz posiekane pistacje. Przygotowujemy dresing mieszając ze sobą wszystkie

Przysmaki Karolki
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.72 215

książki "Jadłonomia", z moimi modyfikacjami. Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. wody sól 2 puszki pomidorów (w całości) 1  cebul 1 marchewka szczypta płatków chili 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 150 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól, pierz do smaku do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego(...)natka kolendry Ryż wrzucamy na wrzątek, ze szczyptą soli gotujemy 10 minut. Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy by ryż wchłonął wodę. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut. Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 243

dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy  jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii 15 dag sera  mascarpone 300 ml  przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz(...)przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić

Wanilia i Kardamon
Flaki po warszawsku inaczej 191

angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu(...)imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Ciasteczka marchewkowe 206

synem przygotować je u dziadków właśnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Składniki na ok 20 szt.: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag masła 15 dag marchewki powidła śliwkowe  Przygotowanie : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito aby ją nieco napowietrzyć. Do mąki dodać miękkie masło i startą na małych oczkach marchewkę. Zagnieść ciasto

Mechanik w kuchni
Zupa - krem z kasztanów 185

dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 duża cebula(...)minut, następnie wyciągamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i obieramy ze skorupek. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem

My Culinary Art
Pasztet z indyczych wątróbek w taniej wersji 195

piec pasztety w domu :). Przepis podaję w taniej wersji z samych wątróbek, a jeśli chcecie na bogato to część musicie zastąpić mięsem :). Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz  gałka muszkatołowa imbir papryka ostra(...)przyprawy polecam zajrzeć do sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i studzimy. Podgardle kroimy w małą kostkę i smażymy go na dużej patelni, skwarki zbieramy do miseczki, a na wytopionym tłuszczu zrumieniamy cebulę, również zbieramy po usmażeniu, a na koniec wątróbkę obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc

Apetyczna babeczka