skrzydełek ok 1 kg marchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy kilka plasterków limonki mąka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Skrzydełka umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka
Gotowanie jest łatwepostaci makaronu, szczególnie te które trzeba tylko zalać wodą ;) makaron ryżowy z zielonymi warzywami i mleczkiem kokosowym makaron soba w sosie z masła orzechowego, z pieczoną marchewką i brokułami, szczypiorek tak, ten makaron tam jest xd Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie, ananasem i fasolką makaron soba z pieczarkami i marchewką w miodzie i sosie sojowym
More food, love and dreamszjawiskowy. Taka propozycja, z pewnością przypadnie gościom do gustu. Składniki: ok 1 l bulionu rybnego ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem) 2 pęczki bazylii 3 łyżki żelatyny trochę octu winnego do zamarynowania ryby szczypta tymianku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zamarynuj filety(...)ostygnięcia. W tym czasie blachę ( keksówkę) wyłóż folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż grubą warstwę bazylii. Wszystko zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na ok 6 h ( najlepiej na całą noc ) Smacznego
Niezły MłynekZapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe sól , pieprz do smaku pieprz zielony od Eco Blik 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie
Sama słodycz i szczypta chilimomentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera kroję na mniejsze kawałki ) . Garnek stawiam na gazie
Uwaga Babcia Gotujemoże by ć np. zielona soczewica. Bardzo zdrowa, jest ona źródłem białka, kwasu foliowego, potasu. Nie jest nam więc potrzebne mięso :-) SKŁADNIKI: - 200 gr. zielonej soczewicy - 3 jajka - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 1 bułka grahamka - sól, kminek, chilli, curry - uccho- przyprawa gruzińska - 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy Soczewicę gotuję zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Marchewkę
Wielopokoleniowopierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Mieszanka marchewki z groszkiem łyżka miodu 250 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany słodkiej ( wiejskiej ) Bulion/woda olej Wykonanie: Królika porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Następnie(...)cebule i czosnek. Szklimy na tej samej patelni. Po chwili dodajemy szklankę bulionu, wino, miód i śmietanę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewystracił, może nawet zyskał. Moja wersja jest więc dodatkowo bezglutenowa. Składniki: - 2 mniejsze cukinie (u mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej) - 2 średnie marchewki lub 1 duża - 2 cebule obrane i drobno posiekane - 5 ząbków czosnku - 1/2 szklanki* kaszki kukurydzianej lub bułki tartej - 1/2 szklanki* oliwy (dałam stopiony bezzapachowy olej kokosowy z minimalną ilością oliwy z oliwek(...)przypalił. Odstawić do przestudzenia. Cukinie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na dużych oczkach tarki, odcisnąć nadmiar soku i przełożyć do miski (ja miałam trochę ponad 3 szklanki), dodać obrane, starte marchewki, kaszkę kukurydzianą, skrobię, dodać posiekane zioła, natkę pietruszki oraz jajka, kurkumę, płynny olej, curry, sól i świeżo mielony pieprz, a także podsmażone cebule z czosnkiem i chili, gdy dodajemy. Całość
Smaczne Zdrowewszystkiego, więc to od Was zależy - z czym je połączycie. Doprawić też możecie na swój smak. 500g dowolnego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) 1 cebula (duża) 1 marchewka 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej/ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku świeża natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: mąka olej do smażenia Mięso(...)zalać wodą. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na patelni (na tym samym oleju co smażyło się mięso). Dodać (z tłuszczykiem) do bitek wraz z pokrojoną (w plasterki) marchewką i przyprawami. Dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Na końcu wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku
Di gotujeprzyrządzony bulion warzywny to doskonałe rozwiązanie, gdy z jakiegoś powodu nie jest wskazane lub możliwe użycie wywaru mięsnego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry wywaru) 2 duże marchewki (400g) 1 średni seler (450g) 2 średnie cebule (300g) 250g pora pęczek natki pietruszki (5-6 gałązek) mały pęczek lubczyku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren(...)czarnego pieprzu sól Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy na półwalce o długości kilku cm. Selera obieramy tylko pobieżnie i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Pora płuczemy i kroimy na mniejsze części. Jeśli chcemy otrzymać bulion w ciemnym, głębokim kolorze, cebuli najlepiej nie obierać, ale wtedy koniecznie nacinamy ją od góry, aby upewnić się, że jest zdrowa. Do dużego garnka
Kulinarna Pokusamarchewki 3 cebule 2 pietruszki 1/3 selera 1 kg białej ryby ( dorada i dorsz) 10 kulek ziela angielskiego 5 listów laurowych puszka pomidorów krojonych / 400 g 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 suszone papryczki chili 1 łyżka słodkiej papryki świeżo mielony pieprz 1/2 pęczku pietruszki 3 litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy
KuchcikoweLovegroszek konserwowy Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, pokroić i razem z przyprawami oraz kurczakiem ugotować. Przecedzić i w zależności ile rosołu zostało - to tyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem z żelatyną i odstawić do zastygnięcia. Ja podaję z octem
Magiczne Życie MartyPropozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ). Składniki 800 g filetów miruny pół średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 100 g sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina sól 125 ml śmietanki 30 % 1 żółtko 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki Przygotowanie(...)Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką
R'n'G Kitchenswoją i zawsze jest problem, bo którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory 1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę
Moje domowe kucharzenie