mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę, pora nadrobić letnie zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki. . Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię(...)pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem . Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki
Kulinarne przygody Gatitywiem czemu ale uwielbiam mięso mielone! W rożnych postaciach: tatar, mielone czy też w sosie bolońskim. Dziś naszła mnie ochota na tradycyjny obiad...jak u mamy:) Zrobiłam mielone i marchewkę z groszkiem. Mielone bez marchewki??Pfff to nie mielone :) Nie ma co się rozpisywać na prostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego(...)masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Do mielonych zazwyczaj podaję duszoną marchewkę z groszkiem,. Chyba mój przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce. 4 duże marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki puszka
Olikowa kuchniabędzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się sam ;). Tym razem do kurczaka podałam duszoną marchewkę i purée ziemniaczane, ale równie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże(...)rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowego odrobina pieprzu Marchewka: 1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk) 2 łyżki masła sól cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę
Obiad za dychęSmaczny i pożywny obiad dla małego dziecka: gulasz z marchewką i groszkiem . 4 marchewki 400 g drobnego groszku świeżego lub mrożonego albo dwie puszki 250-300 g mielonego mięsa wołowego łyżka śmietany Groszek świeży albo mrożony moczymy przez 24 godziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku(...)maśle klarowanym, oliwie z oliwek albo oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę, groszek i kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (groszek w puszce jest już odpowiednio miękki, więc można go dodać pod koniec gotowania). Pilnujemy, by się nie przypalało, dodając wody w razie potrzeby. Gdy warzywa już zmiękną, dodajemy śmietanę, dobrze mieszamy i po chwili
PaleoSMAKDzisiaj smaki z dzieciństwa czyli groszek z marchewką. Odkąd pamiętam był to jeden z moich ulubionych dodatków. Żadne surówki czy sałatki nie mogły się równać z groszkiem z marchewką. Moi domownicy też go lubią i często zanim zasiądziemy do obiadu, to jeden przez drugiego wyjada po cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało(...)garnku. Bierzemy 6 średnich marchewek , myjemy je, obieramy ze skórki (lub skrobiemy), a następnie kroimy w kostkę i wielkości zbliżonej do groszku, jaki mamy. Marchewkę gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle tylko aby zakryła ją) z dodatkiem pół łyżeczki masła , soli i dużej szczypty cukry . Kiedy jest już miękka, robimy białą zasmażkę. Około
Codzienna kuchnia niecodziennazbieram punkty czegoś tam i fioletowe, świecące sztabki. Zwariowała baba na starość...Żeby nie było, że nie robię nic innego, dzisiaj chcę Wam zaproponować bułeczki. Trochę niezwykłe, bo z marchewką i kminkiem.Przepis znalazłam u Miisy Mink w Nordisk Bagebog. Mmm, apetyczna to pozycja... Jeśli interesują Was skandynawskie wypieki, polecam. Bułeczki zwróciły moją uwagę właśnie dodatkiem marchewki. Mają też(...)składzie płatki owsiane, a część mąki białej można zastąpić pełnoziarnistą - wtedy w ogóle będą zdrowe. Kminek to mój dodatek, bo jakoś tak mi do marchewki podpasował... Efekt - mniam! Wilgotne, mięciutkie, idealne z plasterkiem szynki. W dodatku banalnie proste w przygotowaniu - polecam na sobotnie śniadanie.Bułeczki z marchewką i kminkiemSkładniki:(na 10 sztuk)300 ml letniej wody15 g świeżych drożdży1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone... Długie, cienkie nitki makaronu. Aksamitny sos na bazie serka mascarpone. Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki. Szybkie i proste danie. Polecam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty); Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g); 1 średnia cebula; 1 duża marchewka; 250 g serka mascarpone; Czubata łyżeczka oregano; Łyżeczka(...)pieprzu ziołowego; Oliwa/olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odcedzić z oleju. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażyć (około 3 - 4 minuty). Następnie do podsmażonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka, wymieszać i podmażać
Gospodyni Miejskaśniadanie jadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków(...)marchewka 750 ml bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej natka pietruszki sól pieprz świeży tymianek W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego szklimy cebulę, rozgnieciony czosnek i tymianek, a następnie dodajemy pęczak, doprawiamy solą, dusimy do czasu, aż ziarenka pęczaku pokryją się tłuszczem. Wlewamy do kaszy 1/3 bulionu, gdy płyn odparuje wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy(...)plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier, połowę masła, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do marchewki masło oraz pietruszkę i jeszcze raz podgrzewamy
Kolizje Smakównaszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTeoretycznie przygotowanie duszonej marchewki, stosowanej jako dodatek do wielu dań, z groszkiem lub bez, nie wydaje się być skomplikowane. I tak naprawdę nie jest, pod warunkiem zastosowania odpowiednich technik, o których jednak nie wszyscy wiedzą i pamiętają. Nie jest bowiem sztuką poszatkować marchewkę i ją udusić lub ugotować, ale zrobić to tak, aby po pierwsze była słodka, aromatyczna i jędrna(...)drugie zachowała swoją naturalną marchewkową barwę. I tu trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Marchewka ma podczas gotowania w wodzie pewną skłonność do tracenia swojej, nomen omen, marchewkowej czerwieni, która pochodzi od karotenu. Nie zawsze musi to być problem, ale w tym wypadku chcemy raczej, aby nasz dodatek do głównego dania prezentował się możliwie dobrze. Aby zapobiec utracie koloru, a nawet
Kulinarna PokusaSurówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli...Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych.Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki.Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek.A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu);1 duża marchewka;1 mała cebula;Pęczek koperku;5 łyżek oleju;Pieprz;Sól - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Ogórki pokroić w cienkie(...)plasterki.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków. Wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i marchewki. Wymieszać.Koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.Dodać olej. Wymieszać.Przyprawić pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).Olej można
Gospodyni MiejskaPrzyrządzam duszoną marchewkę z odrobiną soku z cytryny. Uwielbiam smak słodko kwaśny i właśnie ta marchewka tak smakuje. Marchewka słodko-kwaśna SKŁADNIKI: marchewka - 4 szt mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka masło - 2 łyżki cukier do smaku sok z cytryny sól PRZYGOTOWANIE: Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę, zalać niewielką ilością wody, osolić, gotować do miękkości. Następnie dodać masło(...)cytryny i cukier, jeszcze razem poddusić przez chwilę. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną, rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dodać do marchewki, mieszając doprowadzić do zagotowania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} A ja wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką - zapraszam! Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym Ryba: - 400g łososia +marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy Marchewka: - 4 duże marchewki - 4 łyżki sosu sojowego - łyżka miodu - 100ml białego wina półwytrawnego Miętowa otoczka(...)połowy cytryny - łyżka oliwy -sól, pieprz, cukier Łososia oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie – około 15 minut. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C. Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę
Sajkofanka smakuDzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka z marchewki(...)dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 mały por 2 marchewki 1 jabłko 1 pietruszka natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary Przygotowanie: Por myjemy, przycinamy podstawę, kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Rozdrobniony por oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Marchewkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoknem szaro i pada deszcz, ja podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata się z zielenią, żółcią czy pomarańczą. Dzisiejsze danie jest mocno pomarańczowe za spraw ą marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które sw ą optymistyczn ą barw ą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch(...)najważniejsze smaczna. Flan z marchewki składniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie: Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i miksujemy
Przysmaki Karolkipierwsze danie będzie w sam raz. Tym sposobem została mi odpowiednia ilość, żeby następnego poranka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna.Miałam marchewki, i zastanawiałam się, jak się do nich zabrać. Wersje z pomarańczą czy mleczkiem kokosowym są pyszne, wielokrotnie je testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego(...)wtedy na blogu Everyday flavours znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną ciecierzycą.Cieciorkę uwielbiam, dałabym się za nią pokroić. Na prażoną miała ochotę od dawna, ale jakoś ciągle było nam nie po drodze... A szkoda, bo jest przepyszna! Świetnie nadaje się do pogryzania zamiast chipsów - następnym razem zrobię ją właśnie po to, bo bardzo ciężko było
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno(...)pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa. Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiem Składniki: (na 8 porcji) 2 kg marchwi 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 2 l bulionu sól pieprz Marchewki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką... Ostre, aromatyczne i delikatnie podsmażone ziemniaki. Oprószone kawałeczkami cebuli i wiórkami marchewki. Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry. Posypane koperkiem. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1 duża marchewka; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2 czerwone papryczki chili; 1/2 pęczka koperku; 1/2 łyżeczki chili; 1 i 1/2 łyżeczki curry; 1 łyżeczka(...)łyżki masła. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie mogą się rozgotować i rozpadać. Odcedzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, osuszyć, pozbawić nasion (pozostawić, jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy) i drobno posiekać
Gospodyni MiejskaDzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 4 marchewki 2 łyżki oleju Przyprawy(...)oregano, bazylia, rozmaryn, sól Marchewki obieramy, myjemy oraz kroimy w poprzek na pół, tak by każdy kawałek był mniej więcej długości frytek. Tak przygotowane marchewki kroimy wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę na pół. W ten sposób z jednego kawałka robią nam się cztery frytki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy. Brytfankę lub blachę
Kolizje Smakówkilka takich dań np. zielona fasolka kojarzy nam się z wakacjami u babci na działce, a mizeria na słodko z latem nad jeziorem. Przedszkole natomiast kojarzy nam się z marchewką z groszkiem. Długo szukałyśmy przepisu, który będzie idealnie oddawał smak dzieciństwa. W końcu udało się nam go znaleźć i chcemy się nim z Wami podzielić. Składniki: 3 duże marchewki Puszka(...)groszku Pół łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier, gotujemy. Gdy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki z groszkiem
Kolizje Smakównaszym blogu pojawił się już przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam tan przepis z delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem imbiru i pomarańczy. Oba te składniki nadają całemu daniu bardzo fajny, wyrazisty, ciekawy smak. Taki warzywny dodatek idealnie nadaje się do ryżu, mięs i ryb. Składniki: 3 duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli Łyżeczka miodu Łyżka(...)masła Łyżka mąki pszennej Pomarańcza Korzeń imbiru ( kawałek ok 2 cm) Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i miód, gotujemy. Kiedy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Następnie na patelni rozpuszczamy masło
Kolizje Smaków