marchewka - 20163 przepisów (strona:189/1345)

Gulasz z indyka i cukinii 242

warzyw i indyka. Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 800 g mięsa gulaszowego z indyka (kupiłam TUTAJ ) lub mięso z udźca 1 średnia cukinia 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duży pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki(...)indyka oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałeczki. Cukinię umyć, odciąć ogonek, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałeczki o grubości 0,5 cm. Marchewkę i selera obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do cukinii. Pomidora umyć, wyciąć pozostałość po ogonku

Kuchcik gotuje
Marynowane prawdziwki z marchewką i papryką 130

nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na rodzinnych spotkaniach. Składniki: Prawdziwki Zalewa: 3,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu 2/3 szklanki cukru 1 i 1/4 łyżki soli Dodatkowo na każdy słoiczek: paseczki z 1/4 czerwonej papryki 1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki(...)mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty a następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą. Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy

Kuchnia w czekoladzie
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 222

kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ich jedyna wada to cena, jednak paczka jest spora i starcza na długo. Składniki (ilość jaka jest na zdjęciu): 3 małe ziemniaki pół marchewki pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 kopiate łyżki płatków drożdżowych łyżeczka papryki wędzonej słodkiej sól do smaku szczypta chili Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę umyj, pokrój w kostkę i ugotuj(...)miękkości. Cebulę również pokrój i chwilę podsmaż na natłuszczonej patelni. Za pomocą malaksera (lub blendera) zblenduj ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek na gładką masę. Dodaj płatki drożdżowe, przyprawy i ponownie zblenduj. Jeśli wydaje Ci się, że ser jest za gęsty, dodaj łyżkę wody. Każdy ma inne smaki, więc dopraw też pod siebie. Możesz dodać jeszcze płatków lub papryki. Próbuj ;) Najlepiej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 232

czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku 5-6 łyżek oliwy Wykonanie: Kapustę opłukałam(...)zimnej wodzie, odcisnęłam, poszatkowałam drobno i przełożyłam do salaterki. Cebulę posiekałam w małą kosteczkę. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Jabłko również starłam na tarce jarzynowej i skropiłam sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało). Kapustę oprószyłam pieprzem. Do marchewki dodałam cukier i wlałam oliwę. Wszystko przełożyłam do salaterki z kapustą i dodałam jabłko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz już

Kuchnia u Krysi
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 162

Uwielbiam takie szybkie w przygotowaniu dodatki obiadowe, surówki. Dziś podam Wam prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. Idealna do ziemniaków, mięsa i myślę, że z powodzeniem sprawdzi się też jako dodatek do grilla. Składniki: * 1 mała kapusta pekińska  * 1 marchewka * kilka kropel soku z cytryny * 2 łyżeczki majonezu * pół natki kopru, posiekany * sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Kapustę  pekińską drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać w misce, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać majonez, jeszcze raz wymieszać i odstawić na około pół godziny

Zrób to smacznie
Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem 308

Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu. Polecam Wam także inne przepisy na surówki. Znajdziecie je tu (klik) . Przepis na tą pyszną surówkę z białej kapusty dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Składniki: około 1/2 mniejszej główki białej(...)kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty) 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy), przekładamy do miski. Solimy z wierzchu, mieszamy ręką ugniatając kapustę. Następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty ścieramy na grubych oczkach

Słodkie okruszki
zupa z porów 180

składniki: ok. 500 g parów (biała i jasno zielona część) ok. 600 g ziemniaków 2 marchewki 250 ml śmietany 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki sól, pieprz 1500 – 2000 ml wody wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka z masłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą(...)dusimy. Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z zielonych pomidorów 237

wszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-) Pomidory podzieliłam na 2 części i dzięki temu wyszły dwie różne sałatki - pierwsza z dodatkiem czerwonej papryki , a druga z marchewką.  Składniki na sałatkę z dodatkiem czerwonej papryki:  2 kg zielonych pomidorów  3 sztuki większej cebuli  3-4 sztuki czerwonej papryki  Składniki na sałatkę z dodatkiem(...)marchewki:  2 kg zielonych pomidorów  3 sztuki większej cebuli  5-6 większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki   Zalewa: 1 l wody  1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli  12 łyżek cukru  Do każdego słoika dodajemy: liść laurowy  ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku  pieprz ziarnisty

Aromatyczne Podróże
Gulasz wieprzowy 171

gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół(...)złoty kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni. Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu wołowego, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy, i gotujemy/dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Celowo nie podaję czasu gotowania, zależny jest on od rodzaju użytego mięsa a nawet tego

Aromatyczne Podróże
Mufinki bananowo-jabłkowo-marchewkowe 184

dalsze idzie jak z płatka. A gdy się spieszę już od rana, to później nic mi nie wychodzi. Zapraszam dziś na mufinki, w których jest moje ulubione połączenie banan-marchewka-jabłko. To połączenie owoców jest też w sokach typu Kubuś, które uwielbiam! Takie muffinki są świetne jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. A propos szkoły, to bywały dnie(...)szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu 2 średniej wielkości (lub 1 duży) bardzo dojrzałe banany 1 jabłko 1 średnia marchewka 2 jajka ¼ szkl oleju Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać starte na tarce obrane jabłko i startą marchewkę. Wbić jajka, dodać

Posadzone i zjedzone
Jak zrobić idealny rosół 202

zjemy tego samego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy(...)dodają kawałek kapusty. Ale podstawowy przepis jest ten sam i tak właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół selera korzeniowego 1 por (biała i zielona część) 1 cebula z łupiną 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu sól Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą

Posadzone i zjedzone
Domowy paprykarz szczeciński 150

Użyjcie więc garnka o grubym dnie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru(...)łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku Jeśli używamy świeżej ryby, filetujemy ją pozbawiamy ości. Jeśli mamy filety mrożone - trzeba je rozmrozić przed przystąpieniem do gotowania.   Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie

Posadzone i zjedzone
Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 175

stanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)kwaśnej śmietany 18% sól do smaku Por i marchewki pokroić w plasterki. Szparagi - odłamać zdrewniałą końcówkę (jest to około 1/3 szparaga) – i pokroić na kawałki długości 1 cm . Ziemniaki oskrobać lub obrać i pokroić w kostkę  wielkości 1 cm . Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku (użyłam tutaj garnka o pojemności 4 litrów )  rozpuścić masło. Wrzucić

Posadzone i zjedzone
Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 169

Lato, to czas najdelikatniejszych warzyw. Mamy młode marchewki, cukinie, ziemniaczki, buraczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad.  Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka(...)łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku sól Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną

Posadzone i zjedzone