maliny - 13977 przepisów (strona:13/932)

Maliny w jogurtowej piance cytrynowej 156

Raspberries in yogurt lemon foam Składniki. 250 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 4 nektarynki 250 g malin 2 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody gorącej. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie stopniowo wlewać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej pianki. Na dno pucharków nałożyć po łyżce dżemu pomarańczowego. Obrane nektarynki pokroić w kostkę. Część nałożyć(...)pucharka. Przykryć pianką i nałożyć maliny, przykryć pianką i powtarzać czynności do wyczerpania zapasów lub pojemności naczynia. Lekko gorzkawy dżem pomarańczowy doskonale współgra z pianką jogurtową

Kulinarny karnet Christophera
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 286

drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka,  3/4 szklanki(...)maślanki,  1/2 szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego , 6 łyżek cukru,  400g malin.  Wykonanie Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło

Z miłości do słodkości
Sok z malin na zimę 232

Pośród moich zapasów jednym z obowiązkowych przetworów jest sok z malin. Robię go bardzo dużo i, o dziwo, do lata zawsze znika;) Nie dodaję do niego ani kropelki wody, więc jest niesamowicie gęsty:) To doskonały, domowy lek na przeziębienie, do tego wspaniale rozgrzewa. A zimą nie ma nic lepszego niż kilka łyżeczek soku do herbaty... Składniki(...)malin, 1,5 kg cukru. Przygotowanie Owoce przebrać, przełożyć do miski, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na dobę, co kilka godzin dokładnie mieszając, by cukier dobrze się rozpuścił. Następnie przecisnąć owoce przez gazę lub pieluchę tetrową. Powstały sok przelać do garnka, zagotować, rozlać do słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5 minut

Z miłości do słodkości
Pancakes z malinami 206

każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają być pyszne! Robimy pancakes z malinami pychota. Puszyste, małe i idealne do mleka . Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: W jednej misce należy wymieszać suche składniki a w drugiej wszystkie mokre z wyjątkiem owoców i złączyć je ze sobą. Do gotowej masy należy dodać owoce i wymieszać delikatnie. Smażyć na patelni

Niezły Młynek
Sałatka z malinami i serem halloumi 217

zdjęcia :) Dzisiaj proponuję spróbować bardzo ciekawego połączenia smaków. Ostatnio taką właśnie lekką sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty  garść liści roszponki garść malin 3 plastry sera halloumi miód, ocet/glassa balsamiczna do polania mięta do dekoracji Przygotowanie: Liście sałaty i maliny umyć i osuszyć. Ser halloumi można podpiec na patelni, w piekarniku

Ze smakiem i z pasją
CYTRYNOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 649

pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na kanwie wielu serników, które robiłam wcześniej. Jest naprawdę delikatny, a smaki malin i cytryny dobrze ze sobą współgrają. Sernik z malinami i cytryną będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole. Galaretka jest domowej roboty, więc możecie sami dostosować jej kwaśność do swoich upodobań

Przepisy Aleksandry
Wzorzysta rolada z malinami. 186

roladę znalazłam oczywiście na  Moje wypieki , z tą tylko zmianą, że nie dodałam gorzkiej czekolady, która była w przepisie. A krem... krem to po prostu mascarpone z malinami. Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko(...)ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka

Miksturownik
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami 347

piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy (50g), 3 łyżki cukru, 120g masła lub margaryny, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce(...)budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.                                        Smacznego

Z miłości do słodkości
Szybkie ciasto czekoladowe z malinami 457

Poznaj szybkie ciasto czekoladowe z malinami, które zrobicie bez miksera w kilkanaście minut. Ciasto jest proste i uda się każdemu. Wystarczy wymieszać łyżką w misce. Jest tak dobre, że degustacja na jednym kawałku się nie kończy. Maliny świetnie wyglądają i przełamują słodki smak ciasta. Wypróbuj koniecznie. Ciasto czekoladowe to bez wątpienia mój smak z dzieciństwa. Moja mama i babcia bardzo(...)często piekły murzynka. To było wówczas moje ulubione ciasto. Dziś także lubię murzynka. Świetnie smakuje do filiżanki kawy lub herbaty. Tym razem zapraszam na szybkie ciasto czekoladowe z malinami. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. W sam raz gdy spodziewasz się niezapowiedzianych gości tzw. last minute :-). Zapewniam, że nikt obojętnie nie przejdzie nad widokiem malin zatopionych w czekoladowym

Ania gotuje
Malinowa chmurka na dużą blachę 910

Poznaj łatwy i sprawdzony przepis na ciasto malinowa chmurka na dużą blachę. Kruche ciasto z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza z migdałami. Korzystając z mrożonych malin, ciasto możesz piec przez cały rok. Jest delikatne, aksamitne lekkie i rozpływa się w ustach. Deser nie jest za słodki, smaki idealnie się przełamują. Jestem pewna(...)żółtek schłodzonych 100g masła extra schłodzonego 3 płaskie łyżki cukru pudru (ok 45g) 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na galaretkę z malinami. 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody) 3 szklanki gorącej wody (750ml) 500g świeżych malin lub 500 – 600g malin mrożonych (mrożone z pewnością tracą sok i objętość) Składniki

Ania gotuje
Malinianki - bułeczki z malinami! 174

Bułeczki drożdżowe z malinami, nazwałam je malinianki, bo przypominają wyglądem jagodzianki. Ciasto drożdżowe do malinianek, jest mniej maślane niż przy MAŚLANYCH JAGODZIANKACH , jest go też więcej w bułeczce. Bułeczki te możesz wykonać również z porzeczką czerwoną, czarną lub zwykłą konfiturą. To bardzo uniwersalny przepis na bułeczki drożdżowe. Ciasto się super zachowuje nie nasiąka od wilgoci owoców. W przypadku tych bułeczek(...)malinianek, nadzienie to maliny i kokos, jest bardziej zwarte i jeśli lubisz połączenie kokosa i maliny, to polecam Ci właśnie to nadzienie. To też super pomysł wtedy kiedy masz w lodówce, kilkudniowe maliny, które już puściły sok i są bardzo wodniste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej - czyli zmielonego kokosa, możesz takie maliny uratować i mieć fajne nadzienie do bułeczek. Moje maliny

SMYKWKUCHNI
Ciasto mus czekoladowy z malinami 2144

pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje. Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao(...)wtedy mus jest bardziej sztywny i nie jest zbyt słodki. Koniecznie zróbcie go z malinami, które świetnie przełamują jednolity smak musu i dodają pysznej owocowej nuty. W najbliższej okolicy nie mogłam dostać świeżych malin, wykorzystałam więc mrożone, które w tym przypadku świetnie się sprawdziły. Jeśli macie świeże maliny to po prostu połóżcie je na spód bez gotowania. Sam mus zachowałby

Kuchcik gotuje
Dżem z malin 163

Dziś polecam pyszny dżem z malin, który jest łatwy do zrobienia i pozwala przechować smak lata w słoiku na zimę. Dżem z malin wspaniale smakuje dodany do deseru, a także do herbaty, jako cudowny pomocnik w pokonywaniu jesiennych i zimowych przeziębień. Świeże maliny są bardzo nietrwałe i trudne do przechowywania, jeśli chcemy zatrzymać ich smak, najlepiej jest je zamrozić(...)przygotować z nich dżem. Przetworzone maliny mają cudowny aromat i śmiem twierdzić, że smakuję jeszcze lepiej niż świeże. Uwielbiam dżem truskawkowy, ale zaraz po nim jest malinowy, chociaż może oba lubię tak samo.  Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają.  Jeśli potrzebuję

Kuchcik gotuje
Babeczki z malinami i jeżynami 213

Trochę wspomnień z lata... babeczki z owocami leśnymi... Składniki:   Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Krem: 200 ml kremówki, 150 g malin, 100 g jeżyn. Przygotowanie:   Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy  na 30 min do lodówki(...)zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach.  Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania