Pyszne domowe pieczywo, które długo utrzymuje świeżość i obłędnie smakuje, szczególnie ze świeżą, domową wędliną i masełkiem bądź smalcem z ogórkiem kiszonym MNIAM
Malinowo w kuchniNiestety lato się skończyło, ale nadal możemy cieszyć się ostatnimi zbiorami malin, truskawek... W połączeniu z tymi owocami najlepiej smakuje delikatny biszkopt i
Malinowo w kuchniA oto tort, który robi od pewnego czasu furorę na każdym przyjęciu, niezwykle efektowny i prosty w wykonaniu, ale za to trochę czasochłonny. Blaty najlepiej upiec
Malinowo w kuchniMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej(...)małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i przecedzamy owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ostudzony sok malinowy przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy masło. Cały czas mieszając podgrzewamy całość na bardzo małym ogniu
Słodki Pomysłobrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam. Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut. Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji malinowych W 200 ml soku rozmieszałam budynie a pozostałą część zagotowałam z cukrem. Dolałam rozmieszany budyń z sokiem(...)gotującego się soku i energicznie wymieszałam. Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany 18 % * 200 ml śmietanki 30 % * 2 opakowania galaretki malinowej * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Dolałam - wcześniej już rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej
Pieprzyć z FantazjąTarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką . Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i jędrnych malin, jakie udało(...)się kupić (gdyż to właśnie dżem malinowy stanowi nadzienie tarty z Linzu). Dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część zmiksowałam
Moja DelicjaDzisiaj pomysł na orzeźwiający deser na upalne dni. Słodka malina, kwaśna cytryna i chrupiące płatki migdałowe. DESER MALINOWO-CYTRYNOWY Składniki: (4 porcje) 1/2 szkl płatków migdałowych lemon curd: 2 jajka 2 żółtka 2 cytryny 150 g cukru 80 g masła masa serowa: 1 szkl jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 szkl śmietany 30% 1/2 szkl cukru pudru(...)cytryny 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody frużelina malinowa: 200 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny w proszku 5 łyżek wody Przygotowanie: lemon curd: Cytryny wyparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka z żółtkami mieszamy w misce z cukrem. Mieszankę przelewamy
Bon appetit mon amieTort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową 2018-05-18 23:03:39 Porcje 12 Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko(...)przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek
Wędrówki po kuchniMocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej formie keksowej przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis! Forma półokrągła 14/38 cm Składniki: 1 galaretka malinowa 15 dag biszkoptów języczków Mus malinowy: 30 dag mrożonych malin(...)listki żelatyny ½ cytryny Sposób przygotowania: Formę wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia. Malinowy mus: Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika. Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć
Wanilia i KardamonMój idealny przepis na makowca!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 10 łyżek
Malinowo w kuchniZapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu, ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!! Składniki (12 sztuk): Babeczki
Malinowo w kuchniPijana Chmurka to ciasto, które jest połączeniem bardzo popularnego Pijaka i Malinowej Chmurki . Jakoś tak mi podpasowała nazwa Pijanej Chmurki , i bardzo dziękuję Wam, czytelnikom, że podsunęliście mi ten pomysł na Facebooku :-) Ciasto powstało, bo nie mogłam się zdecydować, czy w końcu spróbować ciasta Pijak, czy połasić się na Malinową Chmurkę , dzięki której wykorzystałabym mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest(...)Pijanej Chmurce rodzaj owoców nie ma większego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem jednak, że wszystko pozostaje właśnie w tym smaku, czyli - skoro są maliny to wybieramy dżem malinowy oraz galaretkę malinową. Podejrzewam, że w sezonie letnim to ciasto w wersji truskawkowej zrobi jeszcze większą furorę, albo z wiśniami. Fajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych
Poezja Smaków - blog kulinarnyDomowy s chab dla wiekszości kojarzy się z suchym kawałkiem mięsa, który nie każdemu smakuje, a ja mam dla Was propozycję na
Malinowo w kuchnipieczenia - samo dno - Wydłużcie boki tortownicy układając papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru(...)łyżce wody skrobie ziemniaczaną i sok z cytryny. Zagotować i zdjąć z ognia. Przetrzeć przez sitko (możecie przetrzeć tylko połowę jeśli nie przeszkadzają wam pestki.) Do przetartej gorącej masy malinowej dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Schłodzoną frużelinę włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBo kto z nas nie lubi czekolady i masła orzechowego? Chyba nikt!! Składniki: 100 g masła orzechowego lub domowe masło orzechowe* 100 g mlecznej czekolady
Malinowo w kuchni