Wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone puszystą pianką z musu malinowego. Drugi krem przygotowałam na bazie delikatnej ricotty o lekkim posmaku malin. Dzięki temu ciasto jest lekkie, przyjemnie owocowe, z idealnie zachowaną równowagą smaku czekolady, kwaskowych malin i słodyczą cukru Królewskiego. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki kakao(...)jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru białego Królewski 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy 50 g czekolady gorzkiej 70% PIANKA MALINOWA: 400 g malin 1/3 szklanki cukru białego Królewski 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% SEROWY KREM: 250 g ricotty 1 galaretka malinowa 1 szklanki wody 1 szklanki
https:KKuchniaMniamwspaniałym deserem. Przygotowanie Charlotte z malinami gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy! Ten pyszny deser z pewnością będzie idealnym prezentem. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18-20 cm Krem malinowy: 300 g malin* 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers 200 g malin młode listki mięty * PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée. Bitą śmietanę ubij na sztywno razem z mascarpone. Pod koniec
Food SquareMALINOWY OMLET "GRZYBEK" Niezwykle puszysty...miękki...wypełniony aromatem oraz smakiem malin - taki właśnie jest ten omlet. "Malinowy grzybek" świetnie smakuje z sosem waniliowym, skropiony dodatkowo syropem malinowym...hmmm...Omlety "grzybki" gościły na naszych stołach o wiele wcześniej niżeli omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy(...)grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania miękkie masło do posmarowania formy dodatkowo: dżem malinowy Łowicz sos waniliowy syrop malinowy maliny do dekoracji (mogą być mrożone) kilka listków mięty lub melisy cytrynowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Białka ubijamy wraz z cukrem (1 łyżka) na sztywną pianę
Moja Książka Kucharskaprzywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba(...)szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu Przygotowanie blatów bezowych: Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Codziennik Kuchennyserników, tak przynajmniej głosi legenda ;) Ale połączenia malin z sernikiem chyba nikt nie jest w stanie odsunąć z przed czubka swojego nosa! :D Jestem tego pewna. Jeśli denerwują Was malinowe pesteczki, możecie się ich w prosty sposób pozbyć. Ja je uwielbiam. Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 2 garści malin Mus malinowy: 1 kg malin 1 galaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem
MamaOskarkaSernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść obok nich obojętnie. Wizja pysznego sernika malinowego prześladowała nas od dłuższego czasu, aż wreszcie po kilku próbach i łączeniach różnych przepisów, osiągnęliśmy sukces ;) Sernik malinowy ze względu na konieczność schłodzenia warstwy musu, warto przygotować(...)Dodać do przygotowanych malin, dobrze wymieszać i wystudzić, ale uwaga, żeby mus nie stężał! Ubić śmietanę kremówkę i dodać przygotowaną masę z malin. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać mus malinowy na wystudzony sernik (oczywiście nie wyjmujecie go z formy). Odstawić do lodówki aż stężeje, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik malinowy udekorować resztą malin i pokruszonymi bezikami. Post Sernik
Pociąg Do Kuchnimasła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 150g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 4 jajka skórka(...)pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml wody mineralnej gazowanej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Malinowe nadzienie: 8-9 łyżeczek żelatyny – 25g 900g malin (mogą być mrożone) 100g cukru Krem: 4 łyżeczki żelatyny 300g śmietanki kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą
Mała Cukierenkadziecko :) P.S. to pierwszy przepis na blogu z malinami ^^ Składniki (tortownica 20-22 cm i miska o średnicy 16 cm i wysokości 7 cm): 300 g malin 1 galaretka malinowa 660 ml śmietanki kremówki 30-36 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 4 łyżeczki żelatyny 60 ml wrzątku dodatkowo
Malinowo w kuchnichoć za tradycyjną „małą czarną” nie przepadam, to latte bardzo lubię. Dziś przepis na kawę lattę w nieco innej wersji, bo z malinowym akcentem. Spróbujcie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak… ja swoją lattę wypiłam do ostatniej kropelki Malinowa latte – przepis i pomysł własny. W przepisie wykorzystałam sok malinowy tłoczony na zimno Pamuła ze sklepu KomuKomu(...)Kawę podałam w towarzystwie pięknych, drewnianych, ręcznie robionych akcesoriów kuchennych z Graciarni Malinowa latte 2016-05-05 22:03:23 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from
Słodkie okruszkiPuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 250 g malin 200 g śmietany 30 % 1 galaretka malinowa Masa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)śmietan-fix Galaretka malinowa: 250 g malin 1 galaretka malinowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierachbazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Wszystkie elementy ciasta reprezentują malinowy smak i różowy kolor któremu nie sposób się oprzeć. Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa(...)prawdziwego soku malinowego 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym) 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru
Słodka Stronakońcu Malinowe powracają do żywych i do działania. Brak sprzętu do fotografowania stał się moją wielką zmorą i spędzało mi sen z oczu. Jednak udało się i wracam, pełna sił i nowych pomysłów. Dziś chciałabym zaprosić Was na świetną roladę serową z warzywami. Idealny smak cheddara połączony z kremowy serkiem i te chrupiące warzywa... Ja podałam(...)towarzystwie sałaty i pysznego sosu malinowego. Idealna przekąska, która pięknie się prezentuje. Danie całkowicie boskie. Składniki: opakowanie sera cheddar w plastrach Lactima kawałek papryki kilka gałązek szczypiorku serek naturalny kremowy 200g 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny sałata sól, pieprz do smaku ulubiony sos kiełki/rzeżucha Wykonanie: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy
Malinowe PocałunkiZamierzałam zrobić najzwyklejsze czekoladowe ciasto z sosem malinowym. Jednak po otwarciu szafki natrafiłam na płatki chili, orzechy pekan, migdały i gorzką czekoladę. Na dodatek, w zamrażalniku odkryłam czarne porzeczki. I tak, od składnika, do składnika, wyszło coś, że tak powiem 'innego' - totalny eksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy(...)którego w fazie końcowej zrobiłam galaretkę. Do nasączania blatów przygotowałam syrop z czarnych porzeczek - rozcieńczyłam go przegotowaną wodą, a po ostudzeniu 'wzmocniłam' odrobiną wódki. Sos malinowy na galaretkę gotowałam normalnie w garnku, gdyż maliny, ze względu na dużą ilość pestek, nie nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy
Szybko Szybkowarsorbet, Sorbet melonowo – malinowy Sorbet melonowo – malinowy propozycja na upalne dni. Sorbet melonowo – malinowy Składniki na sorbet malinowy: 500g malin 4 łyżki cukru żelującego 1 płatek żelatyny sok z ½ cytryny Składniki na sorbet z miąższu mango: 600g miąższu melona 4 łyżki cukru żelującego 1płatek żelatyny sok ½ cytryny Wykonanie sorbetu malinowego : Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito(...)lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak nie posiadamy foremek, możemy schłodzić w pojemnikach i podawać w pucharkach. Artykuł Sorbet melonowo – malinowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia