makowo serowe - 191 przepisów (strona:11/13)

Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 328

łyżki 1 opakowanie drożdży instant 7 g 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka mała szczypta soli 3 jajka klasy M nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy(...)wystygnięcia. * czas pieczenia uzależniony od wilgotności masy makowej Smacznego * pomysł na kształt drożdżówki podpatrzony kilka lat temu w jednej z restauracji. Przepis na ciasto własny – z drożdżówki serowej (z małymi zmianami, które wynikły podczas przygotowania ciasta )     ! PRZEPIS DO WYDRUKU: Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 2016-04-21 00:56:22 Write a review Save Recipe

Słodkie okruszki
Kruche rogaliki 132

250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około(...)uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Seromakowiec na Kruchym Cieście 171

elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, drugą troszkę większą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Masa Makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy i mielimy. (jeżeli używamy maku już zmielonego również zalewamy wrzątkiem tak aby jedynie zakrył mak i odstawiamy(...)cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy masę makową - wyrównujemy. Na mak wylewamy masę

Słodka Strona
Sernik „makowa figa” 133

był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację. Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia(...)pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na „piasek”. Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C. masa : margarynę zmiksować z cukrem pudrem

Raj dla Podniebienia
Sernik z makiem. 196

omączoną foremkę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Drugą, mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Masa makowa: 20 dag umytego maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki cukru pudru(...)mąki. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser.  Kiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Masę serową wylewamy na mak.  Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 234

soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach 324 autorka: navynut | blog: Navynut 305 autorka: navynut | blog: Navynut 312 autorka: navynut | blog: Navynut 307 autorka: navynut | blog: Navynut 319 autorka: navynut(...)jabłkiem autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Weekendowe comfort food #23: Owsianko-manna autorka: Fate.B | blog: Poplątanie z pomieszaniem Owsianka jagodowa autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka makowa :) autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Chleb owsiankowy na drożdżach autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka autorka: monka | blog: smaczne-opowiesci Owsianka orzechowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka

Chocolate Stop Tempting
Makowe ciastka francuskie 257

Za centrum pochodzenia maku uważa się zachodnią Azję. Najstarsze udokumentowane ślady maku w Europie pochodzą z okresu neolitu, o czym świadczą znalezione w rejonie Alp nasiona

mojewypiekiinietylko