Prosta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem(...)wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewki, pietruszkę oraz selera naciowego. Mieszamy i smażymy przez około 5 min. Zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy makaron tortellini, odsączony groszek z puszki oraz zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku
Kuchnia MagdaLenyMakaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką to danie, które często ratuje mi życie gdy lodówka świeci pustkami i nie mam czasu Read More Artykuł Szybki obiad – makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką pochodzi z serwisu Thermomania
Thermomaniamakaronowa , zasmażana z pieczarkami Dynia makaronowa, zasmażana z pieczarkami , to propozycja dla wegetarian ale nie tylko . Bardzo prosta w przygotowaniu, smakuje naprawdę wyśmienicie . Nie powiem ,że moim chłopakom zastąpiła makaron , w żadnym wypadku Zjedli bardzo chętnie i ze smakiem po czym popędzili dojeść kanapkami . Cóż , jednak same warzywa i faceci to nie zawsze się sprawdza Ale warzywa plus chleb(...)czasie wyjmujemy , odwijamy i zostawiamy do przestygnięcia . Ostudzoną dynię przekrawamy na pół , pozbawiamy gniazda nasiennego . Widelcem zeskrobujemy miąższ , który w dobrze upieczonej dyni makaronowej będzie tworzył nitki . Tak jak makaron , stąd jej nazwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekaną cebulę , pokrojone w plastry pieczarki , brązowy cukier , sos sojowy . Podsmażamy mieszając do czasu aż wszystko się
Ogrodnik w podróżySałatka prosta i pyszna. A do tego pełna zdrowych dodatków! Co nam trzeba? 200g makaronu razowego np. BioBabalscy puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 suszonych pomidorów 100g sera feta posiekany szczypior 2 łyżki pestki z dyni i słonecznika po łyżce stołowej sos: 2 łyżki oleju lnianego z łyżką wody, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i łyżeczką soku(...)cytryny. Robimy Ugotowany makaron mieszamy z tuńczykiem i suszonymi pomidorkami posiekanymi w paski, dodajemy ser feta pokrojony w kosteczkę, a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika i delikatnie mieszamy Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Save
LatosiowydomTagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... Potrzebne będą : 500 g piersi z kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g makaronu tagietelle 3/4 szklanki śmietany 30% (można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną mąki ziemniaczanej) 2 ząbki czosnku 1 cebula (opcjonalnie) sól, pieprz łyżka masła klarowanego lub oliwy parmezan do posypania Pierś myjemy, osuszamy i kroimy(...)przecisniety przez praske czosnek. Szpinak lekko siekamy, dodajemy na patelnię, gdy opadnie dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Na sam koniec na patelnię dorzucamy ugotowany al'dente w osolonej wodzie makaron , mieszamy, dajemy chwilę żeby się przeszło i można zajadać, ja posypuje całość parmezanem i świeżo mielonym pieprzem... Smacznego
Pelusiowa Kuchniadość ! Ta jest niezwykle aromatyczna pożywna no i oczywiście pyszna. Moja rodzina ją uwielbia:) Świetna na różnego rodzaju uroczystości imprezy, kolację, śniadanie czy do pracy. 130 gramów drobnego makaronu tzw. ryżowego 1 średniej wielkości papryka czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 5/6 plastrów ananasa z zalewy 300 gramów fileta z kurczaka 4/5 łyżek majonezu 2 łyżeczki przyprawy curry sól szczypta(...)sproszkowanego chili 3 łyżki soku/zalewy z ananasa 2 łyżki oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ananasa, paprykę i kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy curry, chili, i solą. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę dalej krótko przesmażamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Majonez mieszamy z sokiem/zalewą z ananasa. Wszystkie składniki
Andzia Pichcimięsa z indyka, zanurzone w pomidorowym sosie a do tego kawałki ciągnącej się mozzarelli na wierzchu. Brzmi jak comfort food? I tak jest w istocie. Pyszne domowe danie, makaron, mięso mielone i sos pomidorowy to połączenie bez pudła, tutaj w trochę innej formie. Będzie smakować! A ponieważ lato się kończy to takie ciepłe, domowe, kojące dania za chwilę będą potrzebne(...)wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy. Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40. Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna być tyle co pulpecików, plus 2-3 na wypadek jakby któraś się rozpadła) musi być al dente więc gotować ok 5 minut. Mozzartelle pokroić
Smaczny zeszytKurczak z pieczarkami duszony w sosie pomidorowym - nic wyszukanego, po prostu domowe, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno do makaronu jak też ziemniaków, ryżu czy kaszy. Dobrze się mrozi więc można zrobić na zapas. Kurczak z pieczarkami w pomidorach Czas przygotowania: 45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule(...)łyżki oliwy 1/2 szklanki białego wina 1 szklanka rosołku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu balsamicznego sól,pieprz do smaku do podania: makaron, ryż, kasza Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając
Smaczny zeszytDzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu - z tej okazji zapraszam do zakładki po moc pysznych inspiracji - prawie 50 makaronowych dań :) Przepisy tu: KLIK! KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeokazji Dnia Makaronu przygotowałam list ę 10 zapiekanek z makaronem, które pojawiły si ę na moim blogu i cieszyły si ę Waszym zainteresowaniem, za co bardzo dziękuję ! Polecam serdecznie i życzę smacznego :) *** * Per festeggiare insieme la Giornata mondiale della pasta, ho raccolto per Voi 10 ricette per pasta al forno
La grande e la piccola cuocamakaronożerca - na najbliższy obiad lub kolację proponuję penne po marynarsku prosto ze Środkowej Dalmacji. Chociaż wygląda skromnie - w smaku jest bardzo intensywne i charakterystyczne. Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -100 g anchois -2 łyżki marynowanych kaparów -2 ząbki czosnku -200 ml białego wina -mały pęczek natki pietruszki -mała gałązka świeżego rozmarynu -2 łyżki oliwy z oliwek(...)Dodać drobno pokrojone kapary i posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Całość zalać winem. Dorpawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu do odparowania większości wina. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Przełożyć do gorącego sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło posypane startym serem. Smacznego
Zielona KuchniaPomysł na wykorzystanie makaronu z obiadu Składniki 100 g ulubionego makaronu (u mnie świderki z poprzedniego dnia) 1 pomidor 1 jajko 1 garść kiełków rzodkiewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 … Czytaj dalej Sałatka makaronowa
czarrna od kuchniBardzo lubię tego typu dania. Pyszny makaron, napełniony po brzegi farszem z delikatnego, mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem porów i suszonych śliwek. Całość delikatnie słodka, z wyraźną nutą curry i oczywiście z dużą ilością sera:) Danie choć pyszne, niestety nie jest zbyt fotogeniczne;) Choćbym się jak starała, nie potrafię zrobić takim „zapiekankom” z serem dobrego zdjęcia. muszle makaronowe(...)przygotowanym farszem napełniłam około 33 muszle, jednak warto wrzucić ich trochę więcej na wypadek gdyby któraś się poszarpała; warto też dać więcej, by móc spróbować je przed odcedzeniem) . Ugotowany makaron odcedzamy, rozkładamy pojedynczo na desce/tacce/talerzach, odstawiamy do przestudzenia. Pory myjemy, kroimy na półplasterki. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Gdy się
Smaki Na Talerzufont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boższ! Jakie to pyszne wyszyło! Na 10, szesnastkę dajemy! Składniki: 500g makaronu spaghetti 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łodygi selera łodygowego 400 g mielonego mięsa wołowego 500 ml passaty pomidorowej 1 mała puszka groszku konserwowego starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. A rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojony seler. Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy. Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy, zalewamy passatą. Dusimy na wolnym ogniu przez
R'n'G Kitchen