makarony - 24536 przepisów (strona:677/1636)

Na wielkanocnym stole 251

jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szy nką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkami Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka jarzynowa Sałatka warstw owa z tuńczykiem Sałatka

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na sałatki 1125

warstwowa z tuńczykiem Sałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fety Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z kalafiora i rzodkiewki Sałatka z kalafiorem Sałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i papryką Sałatka(...)tuńczykiem Sałatka z kiszonego kalafiora Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą Sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i selerem Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szynką Sałatka z mozzarellą Sałatka z pieczarkami  Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem Sałatka z pomidorów Sałatka z pomidorów i ogórków Sałatka

Kuchnia domowa Ani
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 261

goździków 2 gwiazdki anyżu 1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny) 1 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść(...)godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili i kiełkami, dodać skórkę z limonki. Podawać . Smacznego

Stare Gary
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 298

bulionu z przepisu na blogu  Kwestia Smaku . Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju(...)obranej  kawałek pora, opłukanego 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 1 ząbek czosnku, przepołowiony sól do smaku Dodatki 3 kapustki pak choi 200 g grzybów shitake kolendra makaron ryżowy (opcjonalnie) przygotowanie Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć

Stare Gary
Zupa meksykańska 250

podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy   1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Marchewkę i mięso(...)rosołu pokroić, f asolki przekroić na pół. Wrzucić wszystko do rosołu. 2. Jeśli zupa wyszła za gęsta (należy pamiętać że dojdzie jeszcze makaron) dolać wody, całość zagotować. 3. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. 4. Ugotować makaron, przecedzić, wyłożyć do flaczarek, zalać gorącą zupą

Kto ugości moich gości?
Zupa z kalarepy i kalafiora 196

kleksem jogurtu greckiego.Zupe przygotowalam na bulionie warzywnym ,takze idealnie nadaje sie rowniez dla wegetarian. Skladniki na 6 porcji: 2  kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego sie) 2 lyzki masla ghee 1 lodyzka lubczyku duzo koperku 2 lyzki posiekanych listkow selera 1 lyzka jogurt greckiego 2  lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu(...)specyficznego,lekkiego posmaku mlodych warzyw. Wlac 1,5 l bulionu warzywnego.Oberwac listki z galazki lubczyku i drobno posiekac Lodyzke tez wrzucam do gotowania.Na koncu ja usune.Siekam listki selera.Dorzucam polamany makaron i rozyczki kalafiora.Bialych czesci glaba nie wyrzucam .Kroje drobno i dorzucam do zupy.Uzywam waskich spätzli,ale nadaja sie rowniez wszystkie inne twarde,nierozgotowujace sie makarony. Gotowac okolo 20 minut.Na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 195

smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem zastapi je limonka,a ryz zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru. Skladniki: 400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic) 400 ml mleka kokosowego 2 lyzki czerwonej(...)filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego! Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 211

Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem  jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc(...)lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko 2 zabki czosnku  paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE :  obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle ghee obrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ziemniaczana z pesto 220

Myśląc o Włochach odrazu mamy na myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami. Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami ) Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ). A jeśli(...)szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka – 50 ml * natka pietruszki -1 pęczek * parmezan – 2 łyżki PESTO : * liście bazylii – 1 szklanka * czosnek – 1 ząbek * orzeszki piniowe

Ostra na Słodko
Placuszki makaronowe z zupek chińskich 298

jajko – 1 szt * mąka – 2 łyżki * olej do smażenia     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Zupę chińską zalewamy odrobiną wrzątku ( tak by tylko lekko pokryła makaron ) , dodajemy przyprawy , mieszamy. Cebulę i pora drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju. Paprykę kroimy w kosteczkę. Przygotowane warzywa dodajemy do napęczniałego makaronu. Wbijamy jajo , dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy

Ostra na Słodko
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 276

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą(...)pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną kapustę, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 238

drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej.  Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący(...)danym daniem zwyczajów i tradycji. Książka prezentuje kuchnię regionalną , w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z mięsem mielonym 242

które znalazłam w kuchni ;) Powstał naprawdę smaczny obiad, który na pewno jeszcze kiedyś powtórzę. Zachęcam do wykonania tej zapiekanki, bo nie wymaga długiego siedzenia w kuchni. Składniki:  opakowanie makaronu penne 500 g 0,5 kg mięsa mielonego marchew + groszek ze słoika puszka kukurydzy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia(...)słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku. Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie

upichcic
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 272

Pierogi to obok makaronu coś, czego przez długie lata nie robiłam. Po pierwszym nieudanym razie doszłam do wniosku, ze nie umiem i nie będę się denerwować. Ale kiedyś sama sobie nadepnęłam na ambicję i sama sobie udowodniłam, ze przecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób(...)błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :) Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo - imbirowym 263

Można zamrozić, żeby przechować je do następnego razu . Można jednak wykorzystać je trochę inaczej i zjeść ze smakiem przy najbliższym posiłku.  Pokrojone naleśniki mogą zastąpić nam...makaron. To dość szybki sposób na delikatny i nieco inny dodatek na przykład do zupy. Ja dzisiaj namówię Was na połączenie takiego makaronu z sosem z gotowanej marchewki. Danie

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania