makarony - 24536 przepisów (strona:588/1636)

Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 156

najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe.  Składniki: - opakowanie makaronu  omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 380

zapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki   lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka(...)jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie).     Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką.  Ugotowany makaron wymieszać z sosem

Fabryka pomysłów
Fettuccine à la Alfredo, jejku jakie pyszne! 9406

jeżeli jest pod ręką) Nie podaję proporcji jest to jedno z tych dań, które robi się cały czas oblizując palce. :) No dobrze, bierzemy się do roboty! Wstawiamy wodę na makaron (nie solimy jeszcze, dzięki temu szybciej się zagotuje). W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło (ok. 1/8-1/6 kostki), dodajemy śmietankę (ok. 150 ml) całość musi sobie bulgotać i zacząć gęstnieć(...)czasie najpewniej możemy już posolić wodę i wrzucić makaron (gotujemy al dente). Do sosu dodajemy starty parmezan/grana padano i cały czas mieszamy czekając, aż zrobi się gęsty. Na koniec doprawiamy pieprzem i gałką (musi być wyczuwalne w smaku). Odlewamy makaron, dorzucamy na patelnię do sosu. Całość łączymy i można jeść! :) Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Pad Thai z krewetkami 165

Wprawdzie przepis już kiedyś zamieszczałam, jednak nie mogę się oprzeć aby zrobić to jeszcze raz. Makaron wychodzi przecudowny! Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych(...)woku (bądź zwykłej patelni, jeżeli woka nie mamy) rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie mieszając. Dodajemy pokrojony makaron (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez jakieś 10 min) i smażymy mieszając, aż będzie szklisty. Dodajemy tofu, sos ketchupowy, sos ostrygowy, posiekane chilli (wg. upodobań odnośnie ostrości, potrawa musi być

Brzuszki Łakomczuszki
Tagliatelle z sezonowymi pysznościami. 136

sera (np. grana padano) Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie (nie wiem przez ile - na oko, muszą pozostać jędrne). W tym samym czasie gotujemy makaron (2 minuty krócej niż wg. instrukcji na opakowaniu). Na patalni delikatnie podsmażamy orzechy. Zdejmujemy je i następnie delikatnie podsmażamy pokrojone kawałki szynki. Dodajemy śmietankę i ser czekamy, aż ser się(...)rozpuści, a sos zagęści.Następnie dodajemy pokrojone szparagi i trochę wody z gotowania szparagów. Gdy sos jest już gęsty wrzucamy makaron i pozostawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, aby makaron się podgrzał i obtoczył sosem. Wyjmujemy na talerz, posypujemy orzechami, pokrojonym szczypiorkiem i wiórkami z sera. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Ostra wieprzowina. 170

lodówce kawałek mięsa schabowego, a ile można jeść kotlety?! W ten właśnie sposób postanowiłam - będzie coś na nutę chińską. Inspiracją był ten przepis .   Składniki: 200g mięsa schabowego opakowanie makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)paseczki. Zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy chili i zostawiamy. Kroimy: paprykę, pora, dymkę w paseczki, obieramy czosnek. Wrzucamy do jednej miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy olej sezamowy, czekamy aż ten się również zagrzeje i wrzucamy mięcho. Nie ruszamy mięsa niech się samo pyrli - obsmażamy przez

Brzuszki Łakomczuszki
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 283

głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania(...)zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła. Dwa płaty lasagne, stanowiącą podstawę namaczamy ok.5 minut we wrzątku ( tak aby nie stykały się ze sobą i nie skleiły) - zapobiegnie to twardości makaronu i odkładamy je na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (góra-dół) lub 160*C (termoobieg). Sporządzamy beszamel: w garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, bardzo stopniowo dodajemy mąkę cały

Symfonia Smaków
Kurczak z sezamkami 268

używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy 3 łyżki miodu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki imbiru olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron, np. spaghetti Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy miód, a po chwili sos chilli i sojowy. Dolewamy trochę wody, ale nie za dużo(...)chcemy mieć więcej sosu, można dodać jeszcze szklankę wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi sezamkami. O czym ja dzisiaj zapomniałam ;) Kurczak z sezamkami i fasolką szparagową Mam nadzieję, że będzie

Ratunku obiad
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 183

włosku a u nas... muszla nr 40. Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...   Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej(...)bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół

Miksturownik
Papirus znów w akcji - czyli sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. 354

patelnie wskoczył kurczak w papirusie Winiary z ziołami prowansalskimi. Szybkie danie, i to soczyste mięsko... Bajka!!! Sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu np. kolanka; pomidory w puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera(...)rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy

Miksturownik
Chrupiące koszyczki z jabłkowym nadzieniem 154

Składniki: 4 płaty makaronu Lubella lasagne 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru brązowego 100 g migdałów 150 g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru cynamon tarta biała czekolada Wykonanie: Zagotować wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Zgasić płomień. Po 5-6 minutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce(...)rondelku smażyć jabłka z cukrem. Dodać cynamon do smaku. Migdały grubo posiekać. Dodać do jabłek - wymieszać. W kokilkach lub blasze do muffinek umieścić płaty makaronu formując koszyczki. Piec w 170 stopniach 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Makaronowe koszyczki napełnić jabłkami z migdałami, udekorować kleksem z serka mascarpone, posypać tartą białą czekoladą

kolorowotorcikowo
Sałatka makaronowa z surimi 241

Składniki: 1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe 5-7 paluszków surimi 4 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki siekanej mięty sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Paluszki surimi pokroić w plastry. Makaron połączyć z kukurydzą i surimi. Przygotować sos: Majonez, jogurt i sok z cytryny

kolorowotorcikowo
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 291

Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella 600 g filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać(...)zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 276

Moje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić(...)oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze

Pasja Smaku
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 312

zrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania