Składniki: makaron nitki 25 dag, twaróg 25 dag, cukier puder 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, cukier puder 1/2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki makaron nitki ugotować w ciut osolonej wodzie i wylać na sito, przelać zimną wodą truskawki z cukrem i jogurtem zmiksować pałką blendera twaróg z cukrem rozgnieść widelcem na makaron nałożyć twaróg, truskawki i jest smaczna kolacja............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, sól morska cypryjska rozmarynowa Royal Brand - do smaku, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1 łyżka, szczypiorek 2 łyżki na oleju zrumienić kiełbasę pokrojoną, cebulę, pieczarki posypać w trakcie smażenia papryką słodką(...)ostrą i zamieszać makaron nitki ugotować w nieosolonej wodzie i wylać na sito, odcedzony włożyć do kiełbasy i mieszając podsmażać z 5 minut jajka dobrze roztrzepać ze śmietaną i solą morską rozmarynową, szczypiorkiem i wlać do makaronu, mieszając podsmażać do ścięcia się jajek danie jest szybkie, tanie i syte na obiad a sól rozmarynowa dała potrawie wyjątkowy aromatyczny smak ............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktóry (jako techniczny/technologiczny geek) zakupił mikrofalówkę z naprawdę mocnym opiekaczem, który z powodzeniem pełni rolę piekarnika. Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić Was na literkę C, czyli pyszny makaron Conchiglioni. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje jednego dania (nauczona doświadczeniem z mojego domu (mój tata jest totalnym mięsożercą) wiem, że gusta są niestety różne, więc staram się często dawać wybór(...)nafaszerowałam" je na 2 sposoby. Składniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś
Kitchens Alphabetsię sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie z makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 5 ząbków(...)czosnku 1/2 papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy 750 g bakłażana 500 g makaronu tagliatelle 3-4 łyżki świeżo starego parmezanu listki świeżej bazylii Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również
Kulinarne przygody GatityMakaron i ciecierzycę mogę jeść pod każdą postacią. Dzisiaj zapraszam na zdrowe, szybkie i przede wszystkim mało kaloryczne danie. Jemy go w domu na ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam.. Składniki: 200 g razowego makaronu pszennego, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała(...)cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchnimile zaskoczona jak łatwo można dynię połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy(...)czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników. Całość zalej masą dyniową. Na wierzch ułóż pokrojone oscypki. Zapiekaj 55 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego
SMYKWKUCHNIŁazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i oto chińskie łazanki wymyśliłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska(...)Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, kminek ,bulion i smażymy ok. 10 min. Z grzybów powinna odparować woda. Grzyby mieszamy z kapustą i makaronem ugotowanym na al. dente. Łazanki podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki SmakołykiGramigna. Gramigna, krótki makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie(...)oliwek Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente. Na gorącej oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony boczek. Posolić, wlać ocet i dusić ,dopóki płyn całkowicie nie odparuje. Ugotowany makaron odcedzić i zmieszać z boczkiem. Posypać startym parmezanem. Polecam przepis szczególnie ze względu na wspaniały nowy smak boczku. Potrawa jest łatwa i szybka do wykonania
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki, 2 porcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone(...)dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie(...)mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru, sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i mieszamy z naszym sosem. Na talerzu przekładamy makaron w sosie posypujemy paseczkami sera żółtego, ozdabiamy pomidorkiem z oliwką, listkami kolendry
Moniki Smakołykipokroić... zawsze się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;) Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki Sorenti, 1 duży sos meksykański (u mnie Łowicz) , 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , 50 g żółtego sera . Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie(...)Odcedzamy i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Lekko przyrumienioną cebulkę rozkładamy równomiernie na makaronie. Piersi kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim
Aga w kuchniUwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka(...)zielonej herbaty Dilmah , 2 łyżki świeżej bazylii, 400 g makaronu tagliatelle. Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy. Następnie podsmażamy je na oleju. Dodajemy do nich starte sery (lub pokrojone w drobną kosteczkę) i zalewamy śmietaną. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia wszystkich serów. Na końcu wsypujemy do sosu zawartość torebki zielonej herbaty oraz drobno posiekane listki świeżej
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki Soba - Tan Viet, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym - Lidl, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy(...)kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy chińską mieszankę, dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron - podsmażamy na woku
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Czaniecki, 500 g świeżego szpinaku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 400 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Umyte liście świeżego szpinaku dorzucamy do cebulki. Gdy szpinak(...)się skurczy dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Mieszamy. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec wlewamy kremówkę, gdy nam się podgrzeje dodajemy makaron i mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 1 brokuł, 250 g makaronu świder Czaniecki, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, 100 g fety, 50 g brie, 30 g goudy, 1 ząbek czosnku, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, papryka słodka Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem(...)słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni