składniki: ok. 300 g makaronu (np. kokardki)* 400 g mięsa (piersi kurczaka lub wieprzowego) 1 papryka 5 ogórków konserwowych 1 cebula 4 łyżki przyprawy gyros 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy i odstawiamy na min. 60 min. Z papryki(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Ogórki i 1/2 cebuli również kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu w raz z pozostałą cebulą. składniki na sos: 6 łyżek ketchupu 5 łyżek majonezu 5 łyżek śmietany wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwy
Domowy Smak JedzeniaWczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu Nie zdziwi więc Was zatem dzisiejszy przepis. A ponieważ dynia to zdecydowanie niekwestionowana królowa jesieni, a jej cudowny kolor ciągle mnie inspiruje to właśnie na jej bazie przygotowałam danie. Makaron w sosie dyniowym to bardzo proste danie. Jest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi(...)przesadzić bo przyćmicie jej smak Makaron w sosie dyniowym Składniki: około 250 g makaronu (u mnie spaghetti) 1 kg dyni (waga po obraniu) 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym) szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki chili 2-3 łyżki oliwy/oleju 1/2 szklanki śmietanki 30% ok. 200-250 ml wody pieprz sól Dodatkowo: drobno posiekana
PatiGotujepołowy lat .90, 25 października świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu, więc dzisiaj wielkie święto. Z tej okazji zapraszam na jedną z wielu propozycji jakie pojawiły się w naszym jesiennym numerze magazynu Aromat. Zdradzę Wam też pewną ciekawostkę... To, że makarony uwielbiane są prawie na całym świecie to wiadomo. To, że najwięcej zjada się ich we Włoszech to też(...)jeszcze mniej zjada się go w Chinach 0,8 kg. A to właśnie z Chin do Europy przywędrowała ta potrawa, mowa oczywiście o spaghetti. Składniki: 10 szt (rurek) makaronu cannelloni 200 gram wędzonego łososia mały pęczek koperku 4 łyżki ciecierzycy z puszki 1 opakowanie serka wiejskiego 8 szt suszonych pomidorów 1 łyżka musztardy miodowej Przygotowanie: Makaron cannelloni gotujemy kilka minut
Życie zaczyna się w kuchniLubię tworzyć proste, ale nietypowe przepisy i wydaje mi się, że ten właśnie do takich należy. To moja propozycja na danie z okazji Światowego Dnia Makaronu, który przypada na 25 października. Pizza świetnie nadaje się na świętowanie w większym gronie, a makaron Lubella Mini Rurki, którego użyłam, sprawdził się do tego dania bardzo dobrze. Taka makaronowa pizza ładnie zachowuje formę(...)dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :) spód: 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw 30 g startego żółtego sera jajko łyżeczka suszonego oregano sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka posiekanej cebuli pół czerwonej papryki łyżka oliwy sól i pieprz do smaku dodatkowo: kulka mozzarelli ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy
Mienta blogSkładniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego) • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki cukru • 20 liści bazylii • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta Przygotowanie(...)plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody. Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki. Pomidory włożyć do głębokiego talerza
KUCHNIA POLSKAMagda Klasyczny sos kurkowy, przygotowany z prostych składników to klasa sama w sobie. Ten sos broni się sam – swoim smakiem, aromatem kurek i prostotą. Świetny dodatek do makaronu, do którego przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle(...)dokładnie je oczyszczamy z piasku, kroimy w mniejsze kawałki. Ich smażenie na patelni też znacznie się skróci do około 6-7 minut. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, dobrze ją solimy. Gotujemy makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował i przykrywam, aby pozostał ciepły. Do odparowanych
Smaczna StronaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 300 g makaronu spaghetti, 300 g obranej dyni, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, 125 g boczku wędzonego, łyżka oleju, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz świeżo mielony, sól, 2 jajka, opakowanie serka tartego do makaronu (40 g), 1/4 szklanki wody z gotowania(...)makaronu. Przygotowanie: Czosnek drobno siekam, boczek kroję w cienkie paseczki, a dynię w małą kostkę. Makaron gotuję w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni podsmażam boczek. Kiedy się zarumieni, dodaję łyżkę oleju oraz czosnek z dynią, solę i smażę przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Jajka roztrzepuję, dodaję do nich świeżo mielony pieprz i ser, mieszam. Do dyni dodaję
JejKuchniaSkładniki: - makaron pełnoziarnisty (50 g) - pierś z kurczaka (100 g) - papryka czerwona 1/3 szt. (70 g) - oliwki czarne – 5 szt. (15 g) - serek wiejski (150 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania i poddusić na patelni pod przykryciem podlewając wodą. Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną paprykę. Poddusić jeszcze chwilę. Z serka wiejskiego odlać(...)śmietankę. Następnie do kurczaka dodać ugotowany makaron. Podlać odrobiną wody (makaron nie może pływać). Poczekać aż nadmiar wody wyparuje lub odlać jeśli jest jej za dużo. Zdjąć z ognia, dodać serek i wszystko dokładnie wymieszać aż serek zacznie się ścinać WSKAZÓWKA à Pod koniec gotowania makaron powinien być suchy aby serek ładnie się ściął. Jeśli serek doda się do „wodnistego
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasFrittata z makaronem, to potrawa, która świetnie się sprawdzi dla zabieganych. Jest bardzo sycąca, więc można ją zaserwować również na obiad. Całego smaku i aromatu dodają jej zioła w połączeniu z śmietaną. Danie zrobiłam z myślą o moim dwuletnim synu, który kocha makaron w każdej postaci. Widać nie tylko ja mam ogromną słabość do włoskich smaków. SKŁADNIKI 6 jajek(...)śmietany 30% 1 duża cukinia oliwa 250 g makaronu (u mnie mini kółka) 2 łyżki masła sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano opcjonalnie: kilka liści bazylii WYKONANIE Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię obrać ze skóry i pokroić na małą kostkę. Na głębokiej patelni podgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cukinię i smażyć ją od czasu do czasu mieszając
Passions hobbies lifekuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i z różnymi dodatkami. I nie tylko spaghetti, choć dziś, to akurat on rządził. Przygotowałam na obiad spaghetti w sosie cukiniowym, ale specjalnie wzięłam ugotowałam więcej, by zrobić nowy eksperyment. Gdyby się nie udał, zapewne(...)wspominała i nie pokazywała zdjęć. Wyszło jednak bardzo fajnie i wbrew pozorom- nie tak strasznie ciężko jakby się mogło wydawać biorąc pod uwagę smażenie w głębokim oleju. Tak przygotowany makaron, to moja kolejna propozycja na przekąskę, choć tu skłaniałabym się bardziej do tego, by podawać ją na ciepło, tuż po przygotowaniu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kuchnia w czekoladzieŚwietna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto, delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Wierzch: 1 opakowanie mozzarelli Galbani kilka pomidorków listki bazylii Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać jajka, mozzarellę pokrojoną na małe kawałki, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić
Szalona Kuchnia EwelinyDziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. Makaron z indykiem w sosie serowym Składniki: około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania) 500 g filetu z indyka ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany(...)koktajlowych świeżo mielony pieprz tarty ser np. parmezan drobno posiekana natka pietruszki Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko
PatiGotujedużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem serowym, tak tradycyjnym w tamtym rejonie świata Doskonale pasuje do smażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu 0,5 kg mięsa(...)cebulkę z czosnkiem . Następnie dodajemy mięso mielone , groszek i selera naciowego , sól do smaku . Smażymy dalej , do momentu aż wszystko pięknie się przyrumieni . Na koniec doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , tak wyjdzie najlepiej W garnku roztapiamy masło z mąką , cały czas mieszając aż utworzą gęsta zawiesinę . Dodajemy gałkę i cały czas mieszając dolewamy mleko
Ogrodnik w podróżyDziś kolejne danie inspirowane kuchnią włoską. Nie może w niej zabraknąć miejsca ma makaron i powolnie gotowany, aromatyczny sos. Ważna w niej jest również prostota i sezonowość. A że mamy sezon na śliwki, postanowiłam je połączyć z mozzarellą i makaronem. Przepis można wykorzystać przygotowując danie lub główne lub... deser. Składniki (na formę o średnicy dna ok. 21 cm): 19 sztuk(...)makaronu typu conchiglioni opakowanie mozzarelli mini Galbani 25 śliwek węgierek ok. 1 cm świeżego imbiru 2 listki szałwii sól W osolonym wrzątku ugotować al dente makaronowe muszle. Nie rozgotować, bo makaron będzie jeszcze zapiekany. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzu, by się nie sklejały i odstawić do lekkiego ostudzenia. W czasie gotowania makaronu wypestkować 15 śliwek i rozgotować je w niewielkiej
Weekendy w domu i ogrodzieMagda Świeży makaron z pieczonymi w piekarniku cukinią, pomidorkami i czosnkiem to przepyszne danie, które wymaga minimum wysiłku. Samo przygotowanie zajmuje 5 minut, resztę robi piekarnik, a nam pozostaje tylko rozkoszować się tym smakiem. Pieczone warzywa są niesamowite słodkie, a najbardziej zaskakuje smak pieczonego czosnku – delikatny, słodki, pełen aromatu. Wszystko wymieszane razem tworzy wielce smakowitą, letnią kompozycję. Składniki(...)porcje): 200g świeżego makaronu tagliatelle 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 1 średnia cukinia 6 mały ząbków czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka gęstego octu balsamicznego sól i pieprz do smaku parmezan w płatkach do podania Nagrzewamy piekarnik na 180°. Myjemy dokładnie cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Cukinię kroimy w średniej grubości półplasterki i przekładamy do naczynia
Smaczna Strona